Αθλητισμος

Χριστούγεννα σημαίνουν…ΝΒΑ

Μια παράδοση που κρατά εδώ και 70 χρόνια

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
000bcdb95f1d0e7e732a12.jpg

Το κλίμα των εορτών είναι έντονο σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις ΗΠΑ, όπου εκεί ο κόσμος φροντίζει τη συγκεκριμένη εποχή να τιμά δεόντως τις παραδόσεις. Μόνο που οι Αμερικάνοι έχουν φροντίσει από παλιά να προσθέσουν και μία αγωνιστική πινελιά, εν αντιθέσει με όλες τις άλλες χώρες που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.

Jingle Hoops

Εδώ και 70 χρόνια, στις 25 Δεκεμβρίου διεξάγονται αγώνες ΝΒΑ και μάλιστα από τους πιο εμπορικούς που θα μπορούσε να έχει το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, φέτος θα διεξαχθεί το ματς Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς-Κλίβελαντ Καβαλίερς, η «επανάληψη» των περσινών τελικών δηλαδή.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η θεαματικότητα των παιχνιδιών που γίνονται ανήμερα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη σε όλη τη διάρκεια της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος. Και βέβαια, τα εισιτήρια είναι πανάκριβα και έχουν εξαντληθεί μήνες νωρίτερα.

Η αρχή έγινε το 1947, στη δεύτερη σεζόν ζωής του ΝΒΑ. Ως πείραμα επελέγη η Νέα Υόρκη, η απόλυτη ίσως χριστουγεννιάτικη πόλη, που παράλληλα έχει εκατομμύρια κατοίκους και άπειρους επισκέπτες.

Στο περίφημο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, οι Νικς νίκησαν τους Πρόβιντενς Στίμρολερς με 89-75, εγκαινιάζοντας μια σπουδαία αθλητική παράδοση.

Η Νέα Υόρκη πάντοτε βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού στο πέρασμα των ετών, έχει παίξει 51 φορές ανήμερα τα Χριστούγεννα και αυτό θα γίνει και φέτος, με τον αγώνα κόντρα στη Φιλαδέλφεια να ξεκινά στις 12 το μεσημέρι.

Περιττό ν’ αναφερθεί πως το κλίμα στις εξέδρες είναι άκρως εορταστικό, με Αγιοβασίληδες και πολλά happenings.

Το πλέον ενδιαφέρον είναι πως η πλειονότητα παικτών και προπονητών, αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο ότι αναγκάζονται να παίζουν τέτοια μέρα. «Από παιδί κιόλας φανταζόμουν πως κάποτε θα έπαιζα σε χριστουγεννιάτικους αγώνες ΝΒΑ. Τελικά τα κατάφερα και ως παίκτης και ως προπονητής και αυτό συνιστά μεγάλη τιμή για μένα» είχε πει κάποτε ο Γκλεν Ντοκ Ρίβερς, ενώ ο Ντουάιτ Χάουαρντ έχει δηλώσει: «Από το να κάθομαι σπίτι μου και να βλέπω από την τηλεόραση τα παιχνίδια, καλύτερα να συμμετέχω σε αυτά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ