Health & Fitness

Γιατί στην Ελλάδα το δρομικό κίνημα είναι σε έξαρση;

Ο Γιάννης Ντικιάδης* μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 650
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Ντικιάδης

Πολλές φορές ρωτήθηκα και άλλες τόσες αναρωτήθηκα γιατί με ευχαριστεί τόσο πολύ το τρέξιμο. Τι είναι αυτό που με κάνει να βάλω ένα διάλειμμα στην καθημερινότητά μου, να φορέσω το σορτσάκι μου, τα παπούτσια μου, το τεχνικό μου μπλουζάκι, να ρυθμίσω το ρολόι μου (όπως καταλαβαίνεις μου αρέσει το τελετουργικό, ιδίως σε αγώνες) και να ξεκινήσω το τρέξιμο, όπου και αν είμαι, σε οποιαδήποτε τερέν έχω μπροστά μου. ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΤΡΕΞΩ.

Νομίζω ότι ο άνθρωπος επιβίωσε, και συνεχίζει την πορεία του σε αυτό τον κόσμο, τρέχοντας. Τρέχοντας να γλιτώσει τη ζωή του, τρέχοντας να κυνηγήσει, να βρει τροφή, να βρει καταφύγιο (τώρα τρέχουμε για να γλιτώσουμε από εφορίες, οκά, ένφια κτλ) και το αποτέλεσμα αυτής της αιώνιας μάχης για  επιβίωση έχει σαν αποτέλεσμα την εξέλιξή του στο σήμερα. Βέβαια, όπως και πολλά άλλα πράγματα τα κάνουμε πια για απόλαυση, δεν παύουν όμως κάποια από αυτά να είναι στο dna μας και να μας δίνουν μια πρωτόγονη ευχαρίστηση.

Γιάννης Ντικιάδης
Γιάννης Ντικιάδης

Πάντα όταν ξεκινάς το τρέξιμο χρειάζεται να κάνεις μια συμφωνία με τον εαυτό σου, και αυτή τη συμφωνία πρέπει να την ανανεώνεις κάθε φορά που βάζεις τα παπούτσια σου. Η συμφωνία είναι ότι στην αρχή θα σε πονέσω, θα σε ταλαιπωρήσω, αλλά η ανταμοιβή θα είναι τόσο μεγάλη, τόσο βαθιά, τόσο απολαυστική, που θα τα ξεχάσεις όλα και άλλα τόσα.

Το μόνο που χρειάζεται να καταλάβεις είναι πως είναι θέμα χρόνου το σώμα σου να συνηθίσει σε ό,τι διαδικασία θέλεις να το υποβάλεις.

Με σωστή δουλειά, ακολουθώντας κάποια πρωτόκολλα, με υπομονή και γνωρίζοντας ότι ο πόνος είναι φίλος μας (ο πόνος κάνει τη δουλειά του και εμείς τη δικιά μας), θα καταλήξεις να κανείς πράγματα που ούτε φανταζόσουν. Που εκτός από τα πολλά οφέλη στην υγεία και την  ψυχολογία σου, θα σε κάνουν να αισθανθείς πολύ υπερήφανος για τον εαυτό σου. Κάτι που όλοι χρειαζόμαστε για να ξυπνάμε το πρωί και να αντιμετωπίζουμε την τρέλα της εποχής μας. Ίσως για αυτό στην Ελλάδα το δρομικό κίνημα είναι σε έξαρση. Τόσος πολύς κόσμος, τόσοι αγώνες, είναι πρωτοφανές.

Είναι πολύ όμορφο να στήνεσαι στη γραμμή εκκίνησης και να βλέπεις όλο αυτό τον κόσμο με την ιδία ψυχολογία, τα ίδια βιώματα, τις ίδιες σκέψεις με σένα.

Τι προπόνηση έχει κάνει αυτός/αυτή, από πού είναι, πώς θα ξεκινήσω, πότε θα πιω νερό, τα καινούργια μου παπούτσια θα με χτυπήσουν, τι ρυθμό να ξεκινήσω, να προσπαθήσω να ακολουθήσω τον φίλο μου ή να πιέσω, αυτόν τον πόνο στον αχίλλειο να τον πάρω σοβαρά ή ό,τι γίνει… και πολλά άλλα ερωτήματα περνάνε από το μυαλό μέχρι να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Τότε γίνεσαι ένα με τους άλλους δρομείς, που ό,τι εθνικότητας, ηλικίας, φύλου, χρώματος, ύψους κι αν είναι, ό,τι δουλειά κι αν κάνουν ή ό,τι και να βιώνουν στη ζωή τους, εκείνη τη στιγμή είμαστε όλοι ίδιοι, μοιραζόμαστε την ίδια εμπειρία, τις ίδιες αγωνίες, την ίδια περιπέτεια και αυτό μας κάνει ένα, μας φέρνει πιο κοντά σαν ανθρώπους, σαν κοινωνία.

Γιάννης Ντικιάδης
Γιάννης Ντικιάδης

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο καθένας από εμάς τρέχει για διαφορετικούς λόγους έναν Ημιμαραθώνιο. Άλλος για την πρόκληση, άλλος για διασκέδαση και άλλος καθαρά αγωνιστικά με στόχο τη διάκριση. Πριν ξεκινήσεις τον αγώνα θα πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει με τον εαυτό σου τους λόγους για τους οποίους τρέχεις, γιατί αυτό θα καθορίσει και τη συμπεριφορά σου και τον στόχο σου κατά τη διάρκεια του αγώνα. Στο τρέξιμο δεν υπάρχουν απαράβατες προϋποθέσεις, όμως όσο πιο ψηλά στοχεύεις τόσο πιο σχολαστικός θα πρέπει να είσαι. 

Μερικές συμβουλές από αρχάριο προς αρχάριους

► Τα παπούτσια, οι κάλτσες και η εμφάνιση θα πρέπει να έχουν δοκιμαστεί σε προπονήσεις αρκετών χιλιομέτρων ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα σας δημιουργήσουν προβλήματα.

► Να πίνετε υγρά κατά τη διάρκεια της προπόνησης γιατί στον αγώνα θα πρέπει να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία.

►Γνωρίστε τις ιδιαιτερότητες της διαδρομής που θα τρέξετε μέσω του σάιτ του αγώνα.

► Προσπαθήστε, τουλάχιστον τις τελευταίες μέρες, να προπονείστε την ώρα του αγώνα και να ξυπνάτε το ίδιο νωρίς ώστε να συνηθίζει ο οργανισμός σας.

► Κάντε την αποκατάσταση προτεραιότητά σας και ξεκουραστείτε καλά, τουλάχιστον την τελευταία εβδομάδα. Μην προσπαθήσετε σε καμία περίπτωση να αναπληρώσετε τυχόν χαμένο όγκο προπόνησης τις τελευταίες μέρες.

► Τρώτε γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες – δεν χρειάζεται να τρώτε περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως.

► Σχεδιάστε την τακτική του αγώνα βάση των προπονήσεών σας. Να καθορίσετε το τέμπο και τα περάσματα ανά χιλιόμετρο, καθώς και τα περάσματα ανά 5 km.

► Μια μέρα πριν τον αγώνα χαλαρό τρέξιμο γύρω στα 20-25΄. Αυτό δεν πρόκειται να σας κουράσει, αντίθετα θα σας ενεργοποιήσει και θα σας αποφορτίσει από το άγχος του αγώνα. 

► Μην αλλάζετε τις συνήθειές σας και μη διαταράξετε το πρόγραμμα που έχετε καθιερώσει τις προηγούμενες μέρες.

► Η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη τη μέρα πριν τον αγώνα. Φροντίστε να πάρετε τους απαραίτητους υδατάνθρακες, αλλά χωρίς υπερβολές που μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχικά προβλήματα. Μη φάτε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνηθίζατε μέχρι σήμερα πριν από αγώνες, ρισκάροντας έτσι να διαταράξετε την ισορροπία στο στομάχι ή στο έντερό σας.

Γιάννης Ντικιάδης
Γιάννης Ντικιάδης

Την ημέρα του αγώνα  

► Βάλτε τον αριθμό στη φανέλα, τοποθετήστε το chip στο παπούτσι και γενικά μην αφήνετε τέτοιες μικρολεπτομέρειες να σας ταλαιπωρήσουν πριν την εκκίνηση.

► Το πρωινό να είναι ένα σχετικά ελαφρύ γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως αυτό που τρώτε κάθε πρωί πριν την προπόνηση. Μη δοκιμάσετε κάτι καινούργιο και μην κάνετε το λάθος να φάτε πολύ, διότι το πιθανότερο είναι να μην έχετε προλάβει να χωνέψετε πριν την εκκίνηση του αγώνα.

► Μην κάνετε το λάθος να πιείτε πάρα πολλά υγρά πριν τον αγώνα. Η καλύτερη λύση είναι να πίνετε πολύ μικρές ποσότητες νερού από ένα μπουκαλάκι μέχρι και λίγο πριν την εκκίνηση. 

► Να μην ξεχάσετε να βάλετε βαζελίνη στα σημεία του σώματος που θα έχουν πολλές  τριβές, όπως είναι ο καβάλος και οι μασχάλες, και ίσως λευκοπλάστη στις ρώγες του στήθους ώστε να αποφύγετε ανεπιθύμητους ερεθισμούς. 

► Φροντίστε να έχετε τον χρόνο που χρειάζεστε για την προθέρμανση πριν την εκκίνηση.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα 

► Μην παρασυρθείτε στην αρχή από αυτούς που θα ξεκινήσουν γρήγορα και κάνετε το λάθος να ακολουθήσετε πιο γρήγορο ρυθμό από αυτόν που μπορείτε να αντέξετε. Να έχετε ένα δικό σας σχέδιο και να παραμείνετε σε αυτό. 

► Μη νομίζετε πως επειδή ο ρυθμός στην αρχή είναι άνετος, τρέχετε αργά. Έτσι πρέπει να νιώθετε στην αρχή γιατί ο αγώνας είναι μεγάλος. Αυτό που προέχει είναι στα πρώτα χιλιόμετρα να τρέξετε με ένα ρυθμό που είναι σίγουρο πως θα σας επιτρέψει να τερματίσετε. Όσο τα χιλιόμετρα περνούν να είστε σίγουροι πως θα έρχεται και η κούραση. Αν αισθάνεστε σε καλή κατάσταση ανοίξτε το ρυθμό σας στα τελευταία χιλιόμετρα. Αν δεν είστε αρκετά έμπειρος μη ρισκάρετε να ανοίξετε νωρίτερα. 

► Αφού ελέγξετε το ρυθμό σας στα πρώτα χιλιόμετρα προσπαθήστε τα περάσματα να μην σας γίνουν έμμονες ιδέες, μπορεί να σας αγχώσουν.

► Να τρέχετε σε γκρουπάκια μαζί με άλλους δρομείς για να μπορείτε να διατηρείτε τον ρυθμό σας. Στα τελευταία 5 χιλιόμετρα  προτιμήστε να κάνετε την κούρσα σας. Αφήστε την «παρέα» και κοιτάτε όσο το δυνατόν πιο μακριά. Αν έχετε αρκετές δυνάμεις ίσως είναι η ώρα για να αρχίσετε να επιταχύνετε. 

► Να ενυδατώνεστε συνέχεια από τον πρώτο σταθμό και κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά χωρίς υπερβολές.

► Μην αφήσετε τη σωματική κούραση να σας καταβάλει και ψυχολογικά. Σκεφτείτε κάτι που θα σας ανεβάσει το ηθικό. Ο τερματισμός τότε θα είναι αρκετά κοντά. 

► Αν αισθανθείτε πως έχετε τραυματιστεί σοβαρά ή αισθανθείτε αδιαθεσία και άλλα συμπτώματα που παρατηρούνται όταν είμαστε άρρωστοι και σας απομένουν αρκετά χιλιόμετρα, μη ρισκάρετε να συνεχίσετε. Μπορεί ο αγώνας να σας αφήσει ενθύμιο κάποιο πρόβλημα που θα σας ταλαιπωρήσει για καιρό. Κανείς δεν θέλει να εγκαταλείπει, αλλά καμιά φορά χρειάζεται ώστε να αποφεύγουμε τα χειρότερα.

>> Στόχος για όλους είναι σίγουρα η βελτίωση και η κατάρριψη των προσωπικών ορίων, όμως προσέξτε μην το παρακάνετε.

ΚΑΛΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ!


*Ο Γ.Ν. είναι μέλος του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Κασσιόπης που διοργανώνει τον αγώνα Κάσσιος Δίας (https://kassiosdias.gr/), ο οποίος θα γίνει τον Μάιο στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Είναι επιχειρηματίας, πατέρας τεσσάρων κοριτσιών. Έχει συμμετέχει σε περισσότερους από 25 αγώνες υπεραποστάσεων τα τελευταία 4 χρόνια, μεταξύ αυτών και ο 4 trail των 160 χλμ. στις Άλπεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ