Αυτοκινηση

Ξύλο ψυχής...

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Gilbert Housset δίνει ζωή σε υλοτομική ύλη

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 636
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
auto-art-1.jpg

Η υπομονή. Η αφοσίωση. Η λεπτομέρεια. Η σπουδή. Η βεβαιότητα. Η αποδοχή… Κάπως έτσι είναι τα κεφάλαια που έχει στη ζωή του ο 67χρονος γάλλος καλλιτέχνης Gilbert Housset, ο οποίος ασκεί την τέχνη της ξυλογλυπτικής για περισσότερα από 30 χρόνια. Σκοπός του μέσα από τα έργα, τα οποία έχουν «προκλητική» προσέγγιση στην ακρίβεια και τη σχολαστική αναπαραγωγή των λεπτομερειών τους, όσο και από την ποιότητά τους, είναι να αναπαραστήσει τμήματα της καθημερινότητας της ζωής των ανθρώπων!

auto-art-4.jpg

Η ξυλογλυπτική δεν είναι για τον Housset ένα επάγγελμα. Είναι το πάθος του για την τέχνη και την ακρίβεια. Αυτά τα έργα τέχνης δεν πωλούνται, δεν το κάνει για τα χρήματα. Μάλιστα, όπου εκθέτει –εμείς τον συναντήσαμε στο Λουξεμβούργο– μεταφέρει στο χώρο ένα μέρος του εργαστηρίου του και δημιουργεί μπροστά στον κόσμο.

auto-art-5.jpg

Κατοικεί μόνιμα σε μία χερσόνησο στη βορειοδυτική Γαλλία, στην κωμόπολη Cerisy-la-Salle, όπου και διατηρεί αυτά τα επιτεύγματα σε ένα υπόστεγο όπου κατοικεί στο κανάλι που τη διατρέχει.

auto-art-6.jpg

Χρειάζεται ώρες πολλές για να δημιουργηθεί το κάθε έργο. Σκεφτείτε μόνο ότι για να δημιουργηθεί το εικονιζόμενο Citroen 2CV του 1954 χρειάστηκαν 460 εργατοώρες, ήτοι 20 ημέρες, ενώ για τη Lotus 49B Formula 1 του 1968 οι απαιτούμενες ώρες ήταν 448…

auto-art-.jpg

Αυτά τα μοντέλα δημιουργούνται και είναι απόλυτα πιστά και με σεβασμό σε κάθε κομμάτι που αποτελείται από ένα πλήθος λεπτομερειών. Για παράδειγμα, οι συνδέσεις αλυσίδων ποδηλάτου μοιάζουν απόλυτα πραγματικές.

auto-art-2.jpg

Του είπαμε στη μικρή μας συνομιλία –είναι εξαιρετικά ολιγομίλητος– ότι του βγάζουμε το καπέλο με σεβασμό για τις ικανότητές του. Η απάντησή του: «Aπό τη στιγμή που πιάνουν τα χέρια μου και μπορώ, θέλω να δημιουργώ»…

auto-art-3.jpg
auto-art-3.jpg

auto-art-7.jpg

auto-art-8.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ