Αυτοκινηση

Ωδή στα δευτερόλεπτα

Σε κανένα σπορ στον κόσμο οι θεατές δεν διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να απολαύσουν μόνο σύνολα δευτερολέπτων...

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 636
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
auto-wrc-terastia1v.jpg
©Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Ναι! Τόσο κρατάει το πέρασμα ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου, όταν περνάει από μπροστά σου σε μία Ειδική Διαδρομή… Δευτερόλεπτα! Για αυτά τα δευτερόλεπτα υφίστασαι τις όποιες καιρικές συνθήκες, περπατάς ακόμα και 2-3 χιλιόμετρα και περιμένεις… Υπομονή και πίστη! Αυτό απαιτούν τα ράλι από τους θεατές του. Να κάθεσαι, για παράδειγμα, κάτω από ασταμάτητη βροχή, όρθιος, ακίνητος, νηστικός τις περισσότερες φορές και να περιμένεις: να περάσει ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, να ευφρανθείς, να αγαλλιάσει η ψυχή σου, να νιώσεις την ηδονή των δευτερολέπτων! Και να κρατήσεις στο θυμικό σου τη στιγμή. Μικρή, απειροελάχιστη στιγμή, αλλά έμφορτη συναισθημάτων! Αυτός είναι ο κόσμος των ράλι, του μοναδικού σπορ του μηχανοκίνητου αθλητισμού, που ακόμα, σε πείσμα των ουδέτερων καιρών, διεξάγεται ανάμεσά μας. Περνάει από πόλεις, χωριά, οικισμούς, ύπαιθρο. Αν δεν είναι αυτό μία προσφερόμενη απλόχερα ελευθερία, τότε τι είναι;

auto
©Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Ένας ακόμα αγώνας WRC. Μία ακόμα Ειδική Διαδρομή που επιτρέπει σε μικρά σιδερένια τέρατα να διασχίσουν με ένα αδιανόητα ελεγχόμενο και οργανωμένο μένος την πορεία που θα τους φέρει στον τερματισμό, συχνά λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου πιο γρήγορα από το επόμενο. Ένα ακόμα πλήθος που ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα για να βυθιστεί απολαυστικά στη σκόνη που αφήνουν οι ήρωές του σε κάθε κοφτή στροφή. Βροχή, κρύο, υγρασία, σύννεφα, σκοτάδι στη μέρα, φαντάζουν όλα ασήμαντα, σχεδόν αόρατα, μπροστά στη λύσσα για το ζωντανό και μόνο άκουσμα μιας μηχανής που ξεπερνά ολοένα και περισσότερο κάθε τεχνολογικό όριο και προσδοκία. Μικροί, μεγάλοι, παιδιά, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες, ή ακόμα και ασθενείς, όλοι αυτοί λοιπόν θεωρούν τα ράλι τεράστιο κοινωνικό κίνητρο. Η εμπειρία δεν έγκειται στη νίκη και δεν εξαρτάται από αυτή, αλλά από τη λαχτάρα του οδηγού-ήρωα όταν πατάει το γκάζι, την αγωνία του συνοδηγού-προστάτη όταν προσφωνεί την επόμενη στροφή και την ανυπομονησία του θεατή-συνοδοιπόρου για να δει το φουσκωμένο καπό και να ακούσει το χαρακτηριστικό βρυχηθμό μιας οντότητας που δημιουργήθηκε για να συγκινεί. 

auto-wrc-terastia1g.jpg
©Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Δαυίδ και Γολιάθ εν έτει 2017!

Τι έγινε όμως φέτος στο θεσμό; Θαύματα! Μία οικογενειακή αγωνιστική ομάδα, η M-Sport, κέρδισε το νταμπλ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC), αφήνοντας πίσω της εργοστάσια-κολοσσούς. Συμβαίνει μία φορά στα τόσα χρόνια! Είχε να συμβεί από το 1981… Μία ιδιωτική ομάδα να κερδίσει στο WRC τον τίτλο οδηγών και κατασκευαστών! Ford Fiesta WRC και Sebastian Ogier με τη σκηνοθεσία του ιδρυτή της M-Sport, Malcolm Wilson, πρωταγωνίστησαν στην πλέον ενδιαφέρουσα αγωνιστική σεζόν της τελευταίας δεκαετίας, αφήνοντας πίσω τρεις από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο.

Malcolm Wilson @World Media Agency
@World Media Agency

Όταν με ελάχιστο προϋπολογισμό προσπερνάς γίγαντες επιπέδου Huyndai, Toyota και Citroen, τότε σημαίνει ότι όχι μόνο έκανες καλή δουλειά, αλλά και ότι συνέπεια αυτού είναι η δικαίωση της επιμονής, όσο και η ανταμοιβή!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ