Αυτοκινηση

Unsung heroes…

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 591
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330751-684649.jpg

Μπορεί λοιπόν να μη βαδίζουν στα κόκκινα χαλιά, σίγουρα όμως παίζουν καθοριστικό ρόλο για να μην πλήττουμε σε αμέτρητες κινηματογραφικές ταινίες. Αλλά και σε εκείνες που δεν πλήττουμε, που έχουν σενάριο, αρχή, τέλος, πλοκή, μία καταδίωξη με αυτοκίνητα είναι αξεπέραστο συστατικό στο μενού του Χόλιγουντ και όχι μόνο!

Είναι δε υπερπλούσιο το ρεπερτόριο… Πολύ δύσκολα ταινία του Χόλιγουντ, αλλά και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας της έβδομης τέχνης που έχει το δικό της προηγούμενο στο θέμα, δεν περιέχει έστω μία σκηνή καταδίωξης με αυτοκίνητα. Τα οποία δεν είναι πάντα Ferrari ή κάποιο εξωτικό supercar, αλλά και καθημερινά αυτοκίνητα που κάνουν στα χέρια των κασκαντέρ τρελά πράγματα. Θα σταθούμε σε τρεις αντιπροσωπευτικές του είδους ταινίες, που επιλέγουμε ως δείγμα εκπροσώπησης και όχι επειδή υπερισχύουν των άλλων. Άλλωστε η λίστα δεν έχει τέλος.

1. Ronin

Κατασκοπική αμερικανική ταινία του 1998 σε σκηνοθεσία Τζον Φρανκενχάιμερ. Ο ίδιος, με αγωνιστικές καταβολές και εμπειρίες, επέλεγε να βάζει σκηνές καταδίωξης στις ταινίες του με εξαιρετική ευκολία. Στη «Ronin» έχουμε μία πλειάδα εποχούμενων πρωταγωνιστών όπως Audi S8 D2, Peugeot 406, Peugeot 605s, Citroën XM, BMW 535i, Mercedes-Benz 450SEL 6.9, και μία σπάνια Mercedes-Benz W116. Η σκηνή στη φωτό είναι από τις χαρακτηριστικότερες. Η Mercedes-Benz 6.9 sedan με επιβάτες τον Ντε Νίρο και το γάλλο ηθοποιό Ζαν Ρενό στο τιμόνι, απεικονίζει μια από τις πιο επικές σκηνές της ταινίας. Οι δύο πρωταγωνιστές καταδιώκουν στους ορεινούς δρόμους πάνω από τη γαλλική Ριβιέρα ένα Peugeot 406 που μεταφέρει τους «κακούς». Αφού γίνεται ο… χαμός, με φόντο το χάος στο πλάι του δρόμου, ο Ντε Νίρο βγαίνει από την ηλιοροφή με ένα μπαζούκα στο χέρι και ανατινάζει το 406. Φυσικά, πριν οι πρωταγωνιστές ανέβουν στα βουνά, είχαμε και τρελή καταδίωξη με τους κακοποιούς στο παραθαλάσσιο χωριό Villefranche-sur-Mer, όπου η Mercedes διαλύει πάγκους της αγοράς, τραπέζια σε καφέ κ.λπ. 

2. The rock 

Αμερικανικό θρίλερ δράσης του 1996 σε σκηνοθεσία Μάικλ Μπέι, με τους Σον Κόνερι, Νίκολας Κέιτζ και Εντ Χάρις. Στην ταινία έχουμε πάνω από 30 σκηνές καταδίωξης, που χωρίς δυσκολία «κολλούσαν» την πλάτη των θεατών στα καθίσματα των αιθουσών. Πρόκειται για μία από τις πλέον διάσημες για τις σκηνές καταδίωξης ταινία, όπου παρελαύνει μεγάλος όσο και αντιπροσωπευτικός αριθμός διαφόρων αυτοκινήτων. Δράση, σασπένς, αδρεναλίνη, αλλά και λυσσαλέες κόντρες στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο, που από μόνο του αποτελεί μία από τις πλέον διάσημες «πίστες» για «κόντρες», με τα διάσημα «χασίματα» στους λόφους να προσφέρουν εντυπωσιακά πηδήματα που δοκιμάζουν αναρτήσεις αλλά και τα σώματα των οδηγών και επιβατών. Το κυνηγητό της Ferrari F355 Spider με το θηριώδες Hummer, από τις χαρακτηριστικές σκηνές καταδίωξης της ταινίας.

3. Transporter 3

Γαλλική ταινία δράσης του 2008, ουσιαστικά η τρίτη «δόση» της σειράς πλέον «Transporter». Ο Τζέισον Στέιθαμ και ο Φρανσουά Μπερλεάντ επιστρέφουν στους ρόλους τους, υπό τη σκηνοθεσία του Ολιβιέ Μεγκατόν. Η ταινία συνεχίζει την ιστορία του Φρανκ Μάρτιν, ενός επαγγελματία «μεταφορέα» που έχει επιστρέψει στη Γαλλία για να συνεχίσει τη χαμηλών τόνων επιχείρησή του από την παράδοση δεμάτων χωρίς ερώτηση. Ο Μάρτιν (Στέιθαμ) θα πρέπει να παλέψει με κακοποιούς, να αποφασίσει εάν πρέπει ή όχι να εμπιστευτεί μία γυναίκα που ανακαλύπτει στο πίσω κάθισμα ενός μαύρου Audi A8, ενώ η καταδίωξη που λαμβάνει χώρα στην εξέλιξη της ταινίας μας επιφυλάσσει τη μεγαλειώδη στιγμή που ο Στέιθαμ σηκώνει το Audi στις δύο  ρόδες, για να περάσει ανάμεσα από δύο νταλίκες προκειμένου να ξεφύγει από τους διώκτες του. Βέβαια όλη αυτή η γεμάτη ρίσκα παραφροσύνη είναι χωρίς αντίκρισμα μιας και οι κακοί περνάνε τις νταλίκες από το πλάι, αλλά αυτά δεν μας απασχολούν. Σημασία έχει η εκκρίνουσα αδρεναλίνη και το άφθονο (καραμελωμένο κατά προτίμηση) ποπ κορν… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ