Αυτοκινηση

Τα σωτήρια «gadget»!

Τα αρκτικόλεξα που το καθένα μέσα του κρύβει και από έναν «φύλακα άγγελο» για οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτου!

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339921-707080.jpg

Η ραγδαία ύπαρξη ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας στα σύγχρονα αυτοκίνητα, είναι πλέον αναγκαία. Αντιπροσωπεύει δε ένα μικρό δείγμα του ότι στις μέρες μας, η αξία της ζωής, μέσα από την εξέλιξη των τεχνολογιών, εκτιμάται και διαφορετικά, μιας και η παθητική και η ενεργητική ασφάλεια των σύγχρονων αυτοκινήτων, δημιουργεί ένα τεράστιο πέπλο ασφάλειας για τον άνθρωπο.

Μπορεί να μάθαμε αρχικά το σωτήριο ABS(αποφυγή μπλοκαρίσματος των τροχών σε φρενάρισμα) και αργότερα το ESP(επιτυγχάνεται η δυναμική ισορροπία του αυτοκινήτου),ή τους αερόσακους, αλλά πλέον χρειαζόμαστε λεξικό για να μάθουμε τις ονομασίες των συστημάτων που εξελίχθηκαν για να «μας προσέχουν»…

Αν δεν σας λένε κάτι τα αρκτικόλεξα PDS, NV, CD, BSA, HBA, IL, AFL, DLA και ένα σωρό άλλα που θα μπορούσαμε να σας παραθέσουμε, δεν είστε και οι μόνοι… Όλοι μας χρειαζόμαστε εξοικείωση για να μάθουμε κωδικές ονομασίες, αλλά και να μην τις αποστηθίσουμε, το ότι υπάρχουν στα αυτοκίνητά μας, μόνο θετικό πρόσημο προσφέρουν στην ασφάλειά μας.

Βέβαια, κάπου εδώ και εύλογα, θα διατυπωθεί η άποψη ότι όλα αυτά τα πολλά συστήματα ασφάλειας, καθιστούν πιο νωχελικό τον οδηγό ο οποίος εφησυχάζει…

Ασφαλώς και δεν είναι έτσι. Γιατί τα συστήματα αυτά έχουν «ενεργά συμβουλευτική» και βοηθητική λειτουργία και δεν επενεργούν του οδηγού.

Τι είναι

Η αλήθεια είναι ότι η συνεχώς αυξανόμενη προσφορά ηλεκτρονικών συστημάτων, που συνεισφέρουν στην ασφάλεια των αυτοκινήτων, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που προκαλεί έναν –ευχάριστο- «πονοκέφαλο»…

Πλέον όλες οι εταιρείες αυτοκινήτου δεν εστιάζουν απλά στην πολυτέλεια και στο «status» των αυτοκινήτων τους, αλλά εισάγουν ολοένα καινούργιες τεχνολογίες με σκοπό να προσελκύσουν αγοραστικό κοινό.

Στην πορεία αυτή, τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο ασφαλή.

Τα όσα θα δείτε στο παρόν αφιέρωμα δεν αποτελούν παρά ένα δειγματοληπτικό ποσοστό των βοηθητικών συστημάτων που εφαρμόζουν σταδιακά όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ωστόσο, αν και η αρχική τους προσέγγιση μας δίνει την εικόνα ότι πρόκειται για ένα επιτυχώς χρησιμοποιούμενο μπαράζ gadget, εν τούτοις θα δούμε ότι όλα αποτελούν συνεισφορά στην ασφάλεια του ανθρώπου: οδηγών, επιβατών, αλλά και πεζών!

Το μόνο που μπορεί να αλλάζει, είναι πιθανόν η ονομασία που χρησιμοποιεί για το ίδιο σύστημα η κάθε εταιρεία. Σας παρουσιάζουμε τα συστήματα, χρησιμοποιώντας δειγματοληπτικά μία ονομασία, εστιάζοντας βέβαια στην λειτουργική του αξία.

Τα συστήματα

1.Το Σύστημα Ανίχνευσης Πεζών, αποτελεί μια σημαντική πρωτοπορία για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Όπως δηλώνει και το όνομά του ανιχνεύει την ύπαρξη πεζών σε μια περιοχή μπροστά από το κινούμενο όχημα και ειδοποιεί τον οδηγό. Αν ο τελευταίος δεν αντιδράσει έγκαιρα, το σύστημα όχι μόνο επιβραδύνει αλλά είναι σε θέση, για συγκεκριμένο εύρος ταχυτήτων, ακόμα και να ακινητοποιήσει με σταδιακή επιβράδυνση το αυτοκίνητο!

2.Το Σύστημα Αποφυγής πιθανής Σύγκρουσης. Όταν πλησιάζετε με ταχύτητα ένα προπορευόμενο όχημα, τότε αρχικά ένα πορτοκαλί φως αναβοσβήνει στο καντράν, κατόπιν οι ζώνες σφίγγουν περισσότερο το σώμα μας και τέλος ένα μικρό αυτόματο φρενάρισμα επιβραδύνει το αυτοκίνητο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το ακινητοποιεί, γιατί αυτό πρέπει αν αποτελεί πρωτοβουλία του οδηγού.

3. To Lane Departure Control, όπου ένας αισθητήρας ανίχνευσης απόκλισης του αυτοκινήτου από την λωρίδα κυκλοφορίας, «δίνει εντολή» με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση της ταχύτητας αλλά και αυτόματη ήπια διόρθωση της πορείας του οχήματος, παράλληλα με δόνηση στο τιμόνι, ή και ηχητικό σήμα.Ενεργεί, όταν το αυτοκίνητο  αλλάξει τη λωρίδα στην οποία κινείται, χωρίς προηγουμένως να ανάψει ο οδηγός το φλας.

4. Το σύστημα Υποβοήθησης Νεκρής Γωνίας ορατότητας (Blind Assist) χρησιμοποιεί αισθητήρες radar για να επιβλέπει την κρίσιμη περιοχή δίπλα και πίσω από το αυτοκίνητο η οποία δεν εμφανίζεται στους εξωτερικούς καθρέπτες. Αν, με ταχύτητες συνήθως, άνω των 30 km/h, κάποιο άλλο όχημα μπει σε αυτή την περιοχή, ανάβει ένα προειδοποιητικό σήμα στον αντίστοιχο εξωτερικό καθρέπτη.

5. Το σύστημα Εφίστασης Προσοχής(Attention Assist), αποτρέπει τον ύπνο του οδηγού. Αν εντοπίσει ότι υπάρχει κίνδυνος να αποκοιμηθεί ο οδηγός, έστω και για ελάχιστο χρονικό διάστημα, τότε προτείνει μία στάση. Το σύστημα επιβλέπει τη συμπεριφορά του οδηγού χρησιμοποιώντας ειδικούς αισθητήρεςγια να αναλύσει τις οδηγικές συνήθειες του οδηγού και να εντοπίσει τις αλλαγές στον τρόπο οδήγησης, που εμφανίζονται σε περιπτώσεις κούρασης ή υπνηλίας. Αυτές αφορούν στην ταχύτητα του αυτοκινήτου, την επιτάχυνση, τον τρόπο χρήσης των ποδοστηρίων και των φλας, αλλά και εξωτερικούς παράγοντες. Μόλις το σύστημα αντιληφθεί κάτι περίεργο, αναλαμβάνει την ειδοποίηση του οδηγού με οπτικο-ακουστικές προειδοποιήσεις.

6. Το σύστημα Ενεργού Φωτισμού, το οποίο βασίζεται στους προβολείς bi-xenon, ρυθμίζεται αυτόματα στις εκάστοτε συνθήκες κυκλοφορίας: Προσφέρει έτσι ευρύτερο φωτισμό του οδοστρώματος σε επαρχιακούς δρόμους ενώ αυξάνει την εμβέλεια των προβολέων όταν κινείστε σε αυτοκινητόδρομους.

Η προσαρμοζόμενη μεγάλη σκάλα φώτων, σε αντίθεση με τους συμβατικούς προβολείς, επιτρέπει την έγκαιρη αναγνώριση πεζών, δικυκλιστών ή και εμποδίων και μειώνει σημαντικά το φαινόμενο στιγμιαίας τύφλωσης των οδηγών που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει το φωτισμό του οδοστρώματος.

7. Το σύστημα Night Vision ξεκουράζει τον οδηγό, προβάλλοντας στο Control Display τις εικόνες ανθρώπων και ζώων που βρίσκονται σε απόσταση έως και 300 μέτρα, οι οποίες καταγράφονται από μία θερμογραφική κάμερα. Ο οδηγός μπορεί έτσι να αντιληφθεί γρηγορότερα τα εμπόδια που βρίσκονται έξω από τη φωτεινή δέσμη των προβολέων, και να αντιδράσει έγκαιρα.


FAST LANE

 στηρίζει τη νέα γενιά με το GenerationN!

Nissan: στηρίζει τη νέα γενιά με το GenerationN!

Η Nissan στηρίζει ανθρώπους οι οποίοι παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν ήδη καταφέρει να ξεχωρίσουν για τις καινοτόμες ιδέες και πράξεις τους. Κάνοντας πράξη το σλόγκαν της μάρκας «Innovation that Excites» (Καινοτομία που Ενθουσιάζει), η καμπάνια Generation N αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης και επιβράβευσης ανθρώπων ή ομάδων, που μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, καταφέρνουν να ενθουσιάζουν, να καινοτομούν και να διακρίνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Επιλέχθηκαν 20 ξεχωριστοί εκπρόσωποι της Generation Nτων οποίων οι μοναδικές δράσεις παρουσιάζονται μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα www.nissangenerationn.gr.Νέοι άνθρωποι που διακρίνονται για το έργο τους σε διάφορους τομείς, ενώ  το κοινό καλείται να επισκεφθεί το www.nissangenerationn.gr και να ψηφίσει εκείνους που θέλει να κερδίσουν, με  τη Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. να επιβραβεύει τους 10 πρώτους, δίνοντάς τους από ένα αυτοκίνητο Nissan για έναν ολόκληρο χρόνο.

 Νέα ιστοσελίδα

DS Automobiles: Νέα ιστοσελίδα

H νέα επίσημη ιστοσελίδα της μάρκας DS Automobiles είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση www.dsautomobiles.gr και έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τις τελευταίες τεχνολογίες του διαδικτύου. Είναι πλήρως συνδεδεμένη με τα social media, είναι φιλική προς τον χρήστη και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές οθόνες, όπως οθόνες υπολογιστών, tablets και smartphones.

Επίσης οι χρήστες μπορούν να δουν όλες τις πληροφορίες των μοντέλων DS, όπως για παράδειγμα εκδόσεις, κινητήρες, κιβώτια, τεχνολογίες και χρώματα, καθώς και να στείλουν αίτημα για Test Drive, προσφορά, να κλείσουν ραντεβού κ.α. , ενώ στην ενότητα  «O Κόσμος της DS» έχουν την δυνατότητα να μάθουν και να γνωρίσουν την ιστορία, την εμπειρία, το αγωνιστικό πνεύμα, τις καινοτομίες, τις τεχνολογίες και τα νέα της μάρκας DS. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ