Αυτοκινηση

Skoda Fabia

Ένα μικρό νεανικό αυτοκίνητο με μεγάλη προσωπικότητα

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 591
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330772-684737.jpg

Εισαγωγικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τόσο η «γέννηση» όσο και ο σκοπός της δημιουργίας της νέας Fabia εστιάζεται στο να διεκδικήσει πελατειακό κοινό και από μεγαλύτερες κατηγορίες. Γιατί; Μα γιατί στη μετά την κρίση εποχή οι αγορές κινήθηκαν αυτόματα στην κατηγορία των σουπερμίνι. Και δεν είναι μόνο η αγορά της χώρας μας που, πλέον, πάνω από το 50% των αυτοκινήτων που ταξινομούνται ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, όσο και άλλες αγορές στην Ευρώπη, που επίσης άρχισαν τα τελευταία χρόνια να «γεμίζουν» με πωλήσεις τον χώρο των μικρών αυτοκινήτων. 

Στο δυναμικό παρουσιαστικό, που βασίζεται στη σύγχρονη σχεδιαστική άποψη της Skoda, συμβάλλουν τα εννέα εκατοστά που έχουν προστεθεί στο πλάτος, ενώ το αμάξωμα βρίσκεται τρία εκατοστά χαμηλότερα στο έδαφος προσδίδοντας ένα ιδιαίτερα κόμπακτ στιλ. Βέβαια, παρά τη μείωση του ύψους, το εσωτερικό είναι ευρύχωρο ακόμα και για πέντε ενήλικες, ενώ τα 330 λίτρα του πορτμπαγκάζ είναι πλήρως αξιοποιήσιμα λόγο σωστής γεωμετρίας του χώρου.

Επιπρόσθετα, η νέα Fabia διαθέτει ένα ολοκαίνουργιο εσωτερικό που προσφέρει πλήθος εξατομικευμένων λύσεων. Εδώ, πέρα από την πολύ καλή συναρμογή, αλλά και την ποιότητα και βέβαια την εργονομική ευχέρεια, το εσωτερικό της Fabia έχει να προσθέσει και κάτι απόλυτα νέο για την ιστορία του μοντέλου. Πλέον, στο ταμπλό δεσπόζει η μεγάλη έγχρωμη φάσα, ο οποία ξεκουράζει σε μεγάλο βαθμό οδηγό και επιβάτες, ενώ προσθέτει νεανικό αέρα στο σύνολο. Στο μέσον, συναντάμε και την έγχρωμη οθόνη αφής η οποία υποδέχεται το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Smart Link που προβάλλει το σύνολο των λειτουργιών ενός smartphone. 

Στον δρόμο, το καλοστημένο αμάξωμα που δανείζεται στοιχεία από την πλατφόρμα MQB του ομίλου VW -και σε επίπεδο οδηγικής συμπεριφοράς είναι από τα κορυφαία στην κατηγορία του- κινούν αρκετά μηχανικά σύνολα. Συγκεκριμένα, η νέα Fabia διατίθεται με τέσσερις κινητήρες βενζίνης, ανάμεσά τους και ο νέος ΜΡΙ 999 κ.εκ. απόδοσης 75 ίππων, με τον οποίο η Fabia σε απόλυτο βάρος δεν ξεπερνάει τα 980 κιλά! Τιμή ιδιαίτερα χαμηλή, που βοηθάει στη μικρότερη κατανάλωση και φυσικά στη χαμηλότερη εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Οι άλλες δύο κινητήριες μονάδες βενζίνης είναι ο 1.2 TSI απόδοσης 90 και 110 ίππων, ενώ ο πετρελαιοκινητήρας 1.4 TDI αποδίδει 90 ίππους.

Τα καλύτερα για τον αγοραστή έρχονται όταν αναζητεί τα επίπεδα ασφάλειας του νέου μοντέλου. Έτσι, η νέα Skoda Fabia διακρίθηκε στις πρόσφατες δοκιμές του Euro NCAP με την ανώτατη αξιολόγηση, με 5 αστέρια. Στη δε μακροσκελή λίστα με τα συστήματα ασφαλείας, συναντάμε τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης, ESC με σύστημα Αποφυγής Πολλαπλών Συγκρούσεων, Μπροστινό Σύστημα Προειδοποίησης Κινδύνου με Σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος, Περιοριστή Ταχύτητας και Αναγνώριση Κόπωσης Οδηγού, ενώ εξίσου υψηλά είναι και τα επίπεδα παθητικής ασφάλειας, με έξι αερόσακους από τη βασική έκδοση, χωρίς να ξεχνάμε τον Περιοριστή Ταχύτητας (Speedlimiter), το Σύστημα Συγκράτησης σε Ανηφόρα (Hill-Hold Control) και το Σύστημα Ελέγχου Πίεσης Ελαστικών. 

Τα πλεονεκτήματα

Τώρα, να επικεντρωθούμε στους ενδιαφέροντες πυλώνες που τοποθετεί η Skoda, αναφορικά με τους λόγους που κάποιος υποψήφιος αγοραστής θα επιλέξει τη νέα Fabia ως το επόμενο αυτοκίνητό του. Αρχικά, ξεκινάμε με τη σχεδίαση και την εξατομίκευση του μοντέλου. Σεβόμενη το προσωπικό στιλ και την άποψη κάθε νέου πελάτη της, η Skoda κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τον ικανοποιήσει. Η νέα Fabia είναι διαθέσιμη σε 15 αποχρώσεις αμαξωμάτων. Το ColourConcept μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιλογή διαφορετικών συνδυασμών για την οροφή, τις εμπρός κολόνες, τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών και τις ζάντες αλουμινίου 16”. Υπάρχουν τέσσερα χρώματα συνδυασμών: λευκό, κόκκινο, ασημένιο και μαύρο. Όλα μαζί προσφέρουν συνολικά 125 διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς, συμπεριλαμβανομένης και της επιλογής τεσσάρων θεματικών αποχρώσεων για το εσωτερικό.

Περνώντας στους χώρους, ένα επίσης σημαντικό στοιχείο επιλογής αυτοκινήτου. Η Fabia 3ης γενιάς προσφέρει… αχανείς χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές. Ο θάλαμος των επιβατών είναι λίγο μακρύτερος και πλατύτερος από πριν, ενώ οδηγός και συνοδηγός έχουν περισσότερο αέρα πάνω από τα κεφάλια τους. Ο χώρος αποσκευών με 330 λίτρα είναι από τους μεγαλύτερους της κατηγορίας, ενώ όταν αναδιπλωθούν οι ράχες των πίσω καθισμάτων η πρακτικότητα εκτοξεύεται στα 1.150 λίτρα! Το ευρύ πίσω άνοιγμα 1.098 χλστ., η πόρτα του πορτμπαγκάζ με ανάπτυγμα 1.915 χλστ. και το χαμηλό κατώφλι μόλις 659 χλστ., κάνουν ευκολότερη τη φόρτωση των αποσκευών.

Ένα άλλο επίσης σημαντικό στοιχείο που κάνει τη Fabia να ξεχωρίζει είναι οι Simply Clever λύσεις που απλουστεύουν την καθημερινή χρήση της, εντυπωσιάζοντας με την ευρυχωρία της και ακόμη περισσότερο με τη λειτουργικότητά της.​ Όπου και αν κοιτάξετε, θα βρείτε από ένα χρήσιμο αποθηκευτικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων έξυπνων θηκών και πρακτικών σημείων στήριξης. Τα διχτάκια στα πλαϊνά των εμπρός καθισμάτων είναι ιδανικά για την τοποθέτηση μικρών αντικειμένων, ενώ το σύνολο των Simply Clever λύσεων αναδεικνύει το σουπερμίνι της Skoda σε ένα από τα πιο πρακτικά μοντέλα της κατηγορίας του!

Στους κινητήρες αναφερθήκαμε ήδη πιο πάνω αναλυτικά, ωστόσο η επιλογή οποιουδήποτε συνόλου έχει τη δική της ξεχωριστή ανταπόδοση. Η Fabia εξοπλίζεται με νέας γενιάς κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, συνδυάζοντας οδηγική απόλαυση και σεβασμό προς το περιβάλλον, αναφορικά με το ενεργειακό αποτύπωμά της. Αυτοί οι αποδοτικοί κινητήρες έχουν ισχύ από 75 έως 110 ίππους.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το σημείο αναφοράς κάθε σύγχρονου αυτοκινήτου: αυτό της διασυνδεσιμότητα​ς. Που ουσιαστικά καθιστά  τη Fabia, ένα smartphone πάνω σε τροχούς!

To σύστημα Smart Link επιτρέπει την αναπαραγωγή και τον χειρισμό των εφαρμογών του smartphone στην οθόνη αφής του ηχοσυστήματος Bolero, προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες πολυμέσων. Παράλληλα, το SmartGate είναι μία ακόμη χρήσιμη διευκόλυνση. Επιτρέπει τη ζεύξη με ειδική εφαρμογή, αποθηκεύοντας δεδομένα από τα συστήματα του αυτοκινήτου.

Τέλος, να σταθούμε στην κορυφαία ασφάλεια με προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει η νέα Fabia, στοιχεία που την καθιστούν ένα απόλυτα ασφαλές αυτοκίνητο για τους επιβάτες και τους πεζούς. Το υψηλό επίπεδο ασφάλειας υποστηρίζεται χάρη στα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα που συνήθως απαντώνται σε μοντέλα μεγαλύτερης κατηγορίας. 

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουμε δύο από τα συστήματα ασφάλειας του μοντέλου. Αναφερόμαστε στο Ηλεκτρονικό Κλείδωμα Διαφορικού με λειτουργία XDS+, διασφαλίζοντας ουδέτερο κράτημα στις στροφές, που διαθέτουν όλες οι Fabia, ενώ το Μπροστινό Σύστημα Προειδοποίησης Κινδύνου (Front Assistant) είναι ένας ακόμη φύλακας-άγγελος. Λειτουργεί για να σας προειδοποιήσει κάθε φορά που ανιχνεύεται προπορευόμενο όχημα σε σχετικά μικρή απόσταση. Σε ακραίες καταστάσεις μπορεί αυτόνομα να επέμβει στα φρένα ακινητοποιώντας το αυτοκίνητο ώστε να αποφευχθούν ή να περιοριστούν οι συνέπειες ενός ατυχήματος.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η νέα Skoda Fabia διέπρεψε και στις τέσσερις κατηγορίες (ασφάλεια ενηλίκων, παιδιών, πεζών και ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης) με την ανώτατη βαθμολογία με πέντε αστέρια στις πρόσφατες δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP. Τα συμπεράσματα από τα crash-test επιβεβαίωσαν την ακλόνητη και απόλυτα ασφαλή καμπίνα των επιβατών. Στην προστασία παιδιών ηλικίας έως 18 μηνών, η νέα SKODA Fabia σημείωσε το μέγιστο της βαθμολογίας, ενώ στην προστασία παιδιών ηλικίας έως 3 ετών τα αποτελέσματα ήταν εξίσου υψηλά. Οι εξαιρετικές επιδόσεις της νέας SKODA Fabia οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά από μοντέλα μεγαλύτερων κατηγοριών.

Και για το παρουσιαστικό; Η νέα Skoda Fabia τιμήθηκε με την κορυφαία διάκριση «Red Dot design award» για τον εξαιρετικό σχεδιασμό της, μιας και ο αρμονικός και συναρπαστικός ταυτόχρονα σχεδιασμός του μοντέλου ενθουσίασε την κριτική επιτροπή του παγκοσμίως διακεκριμένου διαγωνισμού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η SKODA Fabia είναι το 8o μοντέλο της SKODA στο οποίο απονέμεται βραβείο «Red Dot».

Σε επίπεδο τιμών, να σημειώσουμε ότι η βενζινοκίνητη έκδοση Skoda Fabia Active 1.0 MPI 75 ίππων ξεκινά από €10.800. 

Περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε στο site skoda.gr στη σελίδα της Scoda στο FB και στο κανάλι YOU TUBE SKODAGreece.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ