Αυτοκινηση

Ράλι Dakar ’17: Θρίαμβος της Peugeot!

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337118-701073.jpg

δαφ

Με τι θα μπορούσε να περιγραφεί μία επιλεκτική Οδύσσεια που αποφασίζει ένας άνθρωπος; Και με τι λέξεις να χαρακτηριστεί η τελική του επιστροφή στα «εγκόσμια» μετά από μία –συχνά– άνιση αναμέτρησή του με τα στοιχεία της φύσης αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό; Με ένα ανόθευτο ξέσπασμα συναισθημάτων! Και ένα ξεχωριστό συναίσθημα πλήρωσης στη γραμμή του τερματισμού του Ράλι Dakar 2017.

 Θρίαμβος της Peugeot!

Όλοι οι αγωνιζόμενοι, σε όλες τις κατηγορίες, σε εκτός δρόμου συνθήκες που χαρακτηρίστηκαν απάνθρωπες, αντιμετώπισαν ακραίες καιρικές και εδαφικές συνθήκες σε πρωτοφανή κλίμακα. Με αυτό τον αγώνα λοιπόν που δίκαια θεωρείται ευρέως πλέον ως το σκληρότερο Dakar που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αμερική, θα πρέπει να πούμε με σιγουριά ότι είτε οι επίσημες ομάδες είτε οι απλοί ερασιτέχνες αγωνιζόμενοι, είτε αυτοί που τερμάτισαν ή ακόμα και αυτοί που εγκατέλειψαν, έγιναν ιδιαίτερα πλούσιοι σε εμπειρίες.

 Θρίαμβος της Peugeot!

Ο αγώνας

Όλα γαλλικά στην κορυφή του Dakar 2017! Γαλλικό αυτοκίνητο, γαλλική ομάδα, γαλλικά πληρώματα! Η εργοστασιακή ομάδα της Peugeot με τα πρωτότυπα 3008 κυριάρχησε απόλυτα στην κατηγορία των αυτοκινήτων από την αρχή μέχρι το τέλος του πιο σκληρού αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού παγκοσμίως και τα πληρώματά της κατέλαβαν και τις τρεις θέσεις στο βάθρο του τερματισμού.

 Θρίαμβος της Peugeot!

Οι Γάλλοι Stéphane Peterhansel - Jean-Paul Cottret  υπερασπίστηκαν επιτυχώς τον τίτλο του πολυνίκους πληρώματος του αγώνα, ενώ για τον «Monsieur Dakar» (όπως είναι γνωστός με το παρατσούκλι του ο Peterhansel) ήταν η 13η νίκη του στο Dakar (6 σε μοτοσικλέτες και τώρα 7 στα αυτοκίνητα). Τους νικητές πίεζαν σε όλη τη διάρκεια του σχεδόν δεκαπενθήμερου αγώνα οι ομόσταυλοί τους Sébastien Loeb - Daniel Elena οι οποίοι τελικά τερμάτισαν στη δεύτερη θέση, μόλις στη δεύτερη χρονιά τους τους στον αγώνα. Στην δε τρίτη θέση τερμάτισαν οι πρώην συμμετέχοντες με μοτοσικλέτες στο Dakar, οι επίσης άλλοι Cyril Despres - David Castera.

 Θρίαμβος της Peugeot!

Στην κατηγορία των μοτοσικλετών επικράτησε ο Βρετανός Sam Sunderland με ΚΤΜ, η 13η νίκη της αυστριακής εταιρείας στο Dakar.

 Θρίαμβος της Peugeot!

Αντίστοιχα στην κατηγορία των φορτηγών, η Ρωσική Kamaz επέστρεψε στην κορυφή, αυτή την φορά με το ομοεθνή της οδηγό  Eduard Nikolaev ο οποίος είχε κερδίσει τον αγώνα και το 2013.

 Θρίαμβος της Peugeot!

Τέλος την κατηγορία των Quad («γουρούνες») κέρδισε ο Ρώσος Sergey Karyakin με Yamaha, ενώ την νεοσύστατη κατηγορία των UTV («χωμάτινων formula») κέρδισε ο Βραζιλιάνος Pedro Torres με Polaris.

 Θρίαμβος της Peugeot!

To Dakar Rally του 2017 δεν θα ξεχαστεί εύκολα από κανέναν. Οι διαδρομές και τα bivouac (κατασκηνώσεις όπου έφταναν κάθε ημέρα οι αγωνιζόμενοι) σφυροκοπήθηκαν από ανελέητα ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα, όλοι όσοι τερμάτισαν να χαρακτηρίζονται ως «υπεράνθρωποι»!...

 Θρίαμβος της Peugeot!

Κάπως έτσι ήταν το φετινό Dakar, που αποτελούνταν από σχεδόν 10.000 χιλιόμετρα σε δύσβατα μέρη, βαλτώδη έλη, ερήμους και βραχώδη όρη. Διέσχισε τρεις χώρες (Παραγουάη, Βολιβία, Αργεντινή) και ήταν η 39η έκδοση του αγώνα!

Και του χρόνου με το 40ο!

 Θρίαμβος της Peugeot!

(Φωτογραφίες: RedBullContentPull, web)

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ