Αυτοκινηση

Bugatti Chiron, υπερηχητική ονειροπαγίδα

Το αμάξι που θα ήθελες να γίνει μια μέρα δικό σου

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 630
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
376163-776583.jpg
Bugatti

Δεν είναι στοίχημα αυτό το αυτοκίνητο, ούτε ρίσκο. Είναι η «προσωποποίηση» όλων των ονείρων μου για την αυτοκίνηση.

Είναι το φλας ρουαγιάλ. Είναι η επαναλαμβανόμενη νίκη στη ρουλέτα. Είναι η επιβίωση στην αντίστοιχη ρώσικη. Αυτό το αυτοκίνητο είναι όσα έχεις δει, όσα έχεις ακούσει, και ό,τι έχεις φαντασιωθεί σε ένα «συμβατικό», εκτός πίστας, ονειρικό όχημα.

Είναι η απόκτηση αισθήσεων που μέχρι τώρα είχαν μόνο οι επαγγελματίες οδηγοί. Είναι η αφαίρεση προστατευτικών «εμποδίων». Το κράνος είναι περιττό, γιατί το αμάξωμα δε φέρει μόνο λαμαρίνα και κάθισμα. Η ειδική αγωνιστική πυρίμαχη φόρμα φαντάζει σχεδόν σαν ιεροσυλία, όταν ετοιμάζεσαι να καθίσεις μέσα σε ένα ναό της ταχύτητας, της σταθερότητας και της πραγματοποίησης ονείρων, που μέχρι χθες θα πίστευες ότι ήταν απατηλά.

Ένα αυτοκίνητο που ακόμα και με τον ευνουχιστικό κόφτη στα 420 χλμ./ώρα, ξεπερνάει με το παραπάνω τις συνηθισμένες ταχύτητες απογείωσης αεροσκαφών...

Και όμως... Ένα τέτοιο «υπερηχητικό» δημιούργημα, την Bugatti Chiron, ο άνθρωπος με τη βοήθεια της τεχνολογίας το κρατάει στη γη…

Ναι! Με 420 χλμ./ώρα, χωρίς μια στάλα ιδρώτα να ρέει στο σώμα σου. Και εάν υφίσταται, ξέρεις ότι είναι μόνο απόρροια ψυχικής έξαρσης!

Και δεν θέλω να αναφερθώ στα 2.3 εκ. ευρώ που χρειάζεται να δαπανήσεις για να την αποκτήσεις. Άλλωστε, οι ιδιοκτήτες της είναι άνθρωποι που ίσως οι περισσότεροι μείνουν στη λογιστική αξία του αυτοκινήτου.

Μιλάω για τις δυνατότητες που έχει. Έχοντας την τύχη να έχω οδηγήσει τη Veyron, χρόνια πριν στη Γαλλία, υποθέτω τι είναι τούτο το κατασκεύασμα.

Το ρεκόρ

Όταν ο εικονιζόμενος Juan Pablo Montoya, νικητής επτά Grand Prix της Formula 1 και δύο φορές νικητής του Indianapolis 500, σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με τη Chiron, επιταχύνοντας από στάση μέχρι τα 400 χλμ./ώρα και ξανά σε στάση στα 41,96 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας 3,1 χιλιόμετρα, πραγματικά ένιωσα την ανάγκη της επίκλησης της μεταφυσικής. Να ήμουν εκεί, στο εξαντλητικά αχόρταγο κόκπιτ της Chiron.

Το αυτοκίνητο έφερε, τιμής ένεκεν, τον αριθμό 42, που ήταν ο αριθμός που χρησιμοποίησε ο Montoya κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στον αμερικανικό θεσμό NASCAR, μετά την αποχώρησή του από τη Formula 1.

«Ήταν πραγματικά απίστευτο να βλέπεις ότι δεν χρειάζεσαι τις πολύπλοκες διαδικασίες που πρέπει να κάνουμε στα αγωνιστικά μονοθέσια, για να επιτύχεις επίδοση στη διαδικασία 0-400-0» δήλωσε ο Montoya. «Με τη Chiron, ήταν πολύ εύκολο. Απλά μπήκα και ξεκίνησα. Απίστευτο». Ο 41χρονος Κολομβιανός αποκάλυψε επίσης ότι δεν χρησιμοποίησε τη συσκευή προστασίας λαιμού-αυχένα HANS (που επιβάλλεται στους αγώνες) να κάνει  για το ρεκόρ.

Τον ζηλεύω. Απλά, τον ζηλεύω. Δείτε τη διαδικασία του ρεκόρ στο και θα με καταλάβετε.

Η Chiron είναι ανθρώπινη και εξωπραγματικά τέλεια. Μία εποχούμενη ανυπέρβλητη υπεροχή ενός μέσου που γίνεται βέλος στην καρδιά των υποκριτικών και ενοχικών απόψεων περί επιδόσεων και οδηγικής ευχαρίστησης. Το λατρεύω και μόνο για αυτό. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ