Trending Now

Ατζαράκης – Ζάμπρας από το Άλφα έως το Ωμέγα

Το δίδυμο του Cineλθετε λίγο πριν βγει και πάλι στο δρόμο για καλοκαιρινή περιοδεία, δίνει μία ασυνήθιστη συνέντευξη στην AV. 

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
364552-753984.jpg

Γνωρίζω τον Διονύση Ατζαράκη και τον Θωμά Ζάμπρα αρκετό καιρό, τόσο που μου δίνει το δικαίωμα να λέω παραέξω ότι «Ναι, τα παιδιά είναι φίλοι» και να το παίζω κουλ ότι γνωρίζω αρκετά γνωστούς στη δημόσια σφαίρα ανθρώπους όταν κάποιος αναφέρεται στο δίδυμο των stand up κωμικών που σαρώνει, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία της κωμικής εκπομπής για τον κινηματογράφο, Cineλθετε.

Πριν την εκπομπή, αλλά και μετά από αυτή τα «παιδιά» - με τα οποία fyi δεν είμαστε και κολλητοί, αλλά τα ποτάκια μας τα έχουμε πιει παρέα - έχουν δώσει πολλές συνεντεύξεις και έχουν εξαργυρώσει με τον καλύτερο τρόπο τα χρόνια σκληρής δουλειάς που έχουν προηγηθεί (αν νομίζετε ότι το stand – up είναι εύκολη υπόθεση, κάνετε μεγάλο λάθος), δηλαδή, με την αγάπη του κόσμου, καθώς όλες οι παραστάσεις τους σε Αθήνα, αλλά και ανά την Ελλάδα, είναι συνέχεια sold out.

Cineλθετε on the road / Φωτό: Μάνος Ατζαράκης

Ωστόσο, έχω βαρεθεί να διαβάζω συνεντεύξεις των Ατζαράκη – Ζάμπρα στις οποίες απαντάνε σε ερωτήσεις όπως: «Βγαίνουν τελικά χρήματα από το stand up στην Ελλάδα;», «Ποια η γνώμη σας για το φαινόμενο Σεφερλής;» ή «Bill Hicks ή George Carlin». Θέλω να πω, καλές είναι και αυτές οι ερωτήσεις, κωμικοί είναι, τι να τους ρωτήσεις; Πώς αλλάζουμε μπουζί; Αλλά μιας και έχουν δώσει αρκετές τέτοιες συνεντεύξεις, μήπως να δοκιμάζαμε κάτι διαφορετικό; Έτσι τους έδωσα το αλφάβητο, να το μοιράσουν όπως θέλουν και να μου δώσουν μία λέξη για κάθε γράμμα του, αναλύοντας την (Οκ, έτριψα και λίγο χαιρέκακα τα χέρια μου, ενώ μια γάτα Περσίας άραζε στο μπράτσο της πανάκριβης πολυθρόνας μου, σκεπτόμενη τι θα κάνουν όταν φτάσουν σε γράμματα όπως Ξ,Ψ,Ω, γράμματα με τα οποία μας έπιανε πανικός όταν παίζαμε Όνομα – Ζώο – Πράγμα – Φυτό).

Ατζαράκης – Ζάμπρας λοιπόν, αποδέχονται την πρόκληση ενώ παράλληλα ετοιμάζουν βαλίτσες για την καλοκαιρινή τους περιοδεία.

Διονύσης Ατζαράκης

A – Ατζαράκης: Είναι το επίθετό μου. Οκ, έφυγε το πρώτο. Στην αρχή νόμιζα πως θα είναι δύσκολο αυτό το κόνσεπτ συνέντευξης αλλά τελικά μια χαρά θα βγει.

Γ – Γένια: Κάποιοι μου είπαν να τα κόψω. Αλλά αυτό που τελικά έκοψα, ήταν οι επαφές μ’ αυτούς τους κάποιους. Και ήταν η δεύτερη καλύτερη απόφαση της ζωής μου. Η πρώτη ήταν να αφήσω γένια. Η τρίτη κάποια στιγμή που τα τρίμαρα λίγο. Γενικά ίσως πρέπει να επαναπροσδιορίσω τη ζωή μου κάπως, γιατί στο τοπ 10 των σημαντικότερων αποφάσεών μου, παίζουν αρκετά τα γένια.

Ε – Επεξήγηση: Η επεξήγηση ενός αστείου που δεν έγινε κατανοητό, σκοτώνει την κωμωδία. Αλλά κυρίως τον κωμικό. Οπότε, αν κάτι δεν σας βγάλει νόημα μην αρχίσετε να το ψάχνετε. Απλώς προσποιηθείτε πως το καταλάβατε, και δείξτε ενθουσιασμένοι. Αντιμετωπίστε την κωμωδία σαν το Mulholland Drive.

Η – Ήρωας: Είναι ο κωμικός που θα ακούσει για ένα gig κάτω από μία τέντα ενός φεστιβάλ χωρίς μικρόφωνο, ή στο lobby ενός βιβλιοπωλείου με μέσο όρο ηλικίας τα 82, και θα πει «γιατί όχι, ας πάω». Έχω υπάρξει κι εγώ τέτοιος ήρωας.

Ι – Ίλιγγος: Αυτό που με πιάνει όταν αντιλαμβάνομαι πως τα γράμματα του αλφαβήτου για τα οποία πρέπει να σκεφτώ μια λέξη σ’ αυτή τη συνέντευξη, δυσκολεύουν.

Λ – Λύκος: Τον συναντάς στα βουνά, σε τυπωμένα μπλουζάκια πενταήμερης και σχεδόν σε κάθε ασθενή στη σειρά HOUSE M.D. Εξαιρετική σειρά πλάκα πλάκα. Χρωστάω ακόμα επεισόδια. Θα τα δω απόψε στο πλοίο για Κρήτη μέχρι να πιάσουμε λιμάνι. Λιμάνι! Ορίστε, αυτή τη λέξη έπρεπε να είχα πει, να διαφημίσω και το τουρ.

Ν – Νησί: Είναι η Κρήτη και θα τη γυρίσουμε όλη για παραστάσεις: 20/7 Ρέθυμνο, 21/7 Ιεράπετρα, 22/7 Ηράκλειο, 23/7 Χανιά. Αλλά μην αγχώνεστε παιδιά. Υπάρχει τουρ και μετά την Κρήτη. 29/7 Αίγνα και 1/8 Θεσσαλονίκη. Εντάξει, το διαφήμισα και το τουρ. Και ήταν τόσο smooth που δεν το πήρατε καν χαμπάρι. Γίνομαι εξαιρετικά καλός σ’ αυτό.

Ατζαράκης - Ζάμπρας ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή περιοδεία as we speak / Φωτό: Μάνος Ατζαράκης

Ο – Όρθιος: Έτσι είσαι στο stand-up comedy. Όρθιος. Σας φαίνεται ενδιαφέρον γεγονός; Ούτε εμένα. Ορμώμενος λοιπόν από το πόσο μη ενδιαφέρον είναι, θα ήθελα να δώσω μία συμβουλή σε όσους σκοπεύουν να ξεκινήσουν stand-up και γράφουν το πρώτο τους 5άλεπτο. Παιδιά, σταματήστε να προσπαθείτε να κάνετε αστεία με το κόνσεπτ “stand-up comedy” και «όρθια κωμωδία». Δεν ξέρω γιατί, αλλά φαίνεται να ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία σε όποιον γράφει κείμενο για πρώτη φορά. Οπότε ανεβαίνουν στη σκηνή και δωσ’ του τα «εγώ θα κάτσω, όποτε θα κάνω sit down comedy», και τα «θα πω λυπητερή ιστορία, οπότε θα είναι stand-up tragedy» κλπ. Πείτε για οτιδήποτε άλλο. Σας υπόσχομαι, θα είναι καλύτερο.

Ρ – Ρόμπιν Γουίλιαμς: Τον παρακολουθούσα από πολύ μικρός και υπήρξε σημαντικότατη κωμική επιρροή μου. Με βοήθησε να καταλάβω πως θέλω να ασχοληθώ με την κωμωδία αλλά και να διώξω ένα ακόμα γράμμα από αυτή τη συνέντευξη - ακροστιχίδα. Thanks Ρόμπιν. RIP

Τ – Τρολ: Μια λέξη με ξεκάθαρο όριο ηλικίας. Αν είσαι πάνω από 40 και χρησιμοποιείς τη λέξης «τρολλάρω», τότε τρολλάρεις. Και μου αρέσει γιατί ενώ οι περισσότεροι πλέον τη λέμε ειρωνικά ή καθόλου, είναι η κατεξοχήν λέξη που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι της τηλεόρασης με απόλυτη σοβαρότητα σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν τη νεολαία. Θα την ακούσεις σε δελτία ειδήσεων, ή ρεπορτάζ με wacky θεματολογία, από πολιτικούς που «τα λένε έξω απ’ τα δόντια» κλπ. Βασικά, αν είχε τώρα σειρά ο Χάρης Ρώμας, θα ήταν η στάνταρ λέξη που θα έλεγε ο «μοντέρνος νέος» και θα μπερδευόταν εντελώς ο Χάρης για το τι μπορεί να σημαίνει. Σε μεγάλα κέφια, θα νόμιζε ότι εννοεί και κανονικό τρολ. Ξέρετε, από αυτά στα παραμύθια! Μιλάμε για πολύ τρελές καταστάσεις, έτσι παιδιά; Σε καλό μας απόψε!

Φ – Φούρνος: Οκ, έχουν δυσκολέψει αισθητά τα γράμματα. Φούρνος λοιπόν. Μια εξαιρετικά χρήσιμη οικιακή συσκευή στην οποία μπορείς να ψήσεις πολλά πεντανόστιμα φαγητά όπως... Ε... Χμ... Αυτή η συνέντευξη ήταν δυσκολότερη απ’ όσο νόμιζα. Ας πει ο Θωμάς το επόμενο γράμμα για να το σκεφτώ λίγο.

Ψ – Ψάρια: Ναι. Μπορείς να ψήσεις ψάρια. Μαζί με τα γράμματα τελείωσε και η έμπνευσή μου γι’ αυτή την ακροστιχίδα. Ευχαριστούμε! Τα λέμε στο δρόμο.

Θωμάς Ζάμπρας

Β – Βίδες: Ο πατέρας μου ως  άνθρωπος που έχει τελειώσει την σχολή μπαμπάδων, έφτιαχνε τα πάντα με βίδες από όταν ήμουν μικρός. Το γεγονός ότι η αισθητική υποχωρούσε μπροστά στην πρακτικότητα όταν έφτιαχνε κάτι, τον έκανε αντικείμενο ειρωνείας από τους υπόλοιπους στο σπίτι.

Δ - «Δεκάρι»: Σε κείνη τη θέση έπαιζαν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που μου άρεσαν, εκεί ήθελα να παίξω και εγώ μικρός. Είναι η φινετσάτη δουλειά του να δημιουργείς παιχνίδι. Εν τέλει με κέρδισε ένας ενδιάμεσος ρόλος ανάμεσα στο μαρκάρισμα και την δημιουργία που είναι πιο κοντά στο «οχτάρι». ( Ναι έπαιζα ποδόσφαιρο). Από τότε έγινε κανόνας σε ό,τι κάνω, άλλο να μου αρέσει να κάνω και αλλού να με πηγαίνει. Ακόμα και το στυλ κωμωδίας που νόμιζα ότι θα κάνω με αυτό που κατέληξα να κάνω (προς ώρας) είναι εντελώς διαφορετικά.

Ζ – Ζέβρας: Είναι το πιο συνηθισμένο λογοπαίγνιο που θα κάνει κάποιος με το επίθετο μου. Κάθε φορά που το ακούω γελάω όσο την πρώτη φορά. Καθόλου.

Θ – Θάλασσα: Δεν μου αρέσει όσο στο 99% αυτού του πληθυσμού. Δηλαδή καλή είναι, αλλά αν δεν πάω κιόλας δεν έγινε και κάτι. Το οποίο αυτόματα με κάνει παρία. Καμιά φορά νομίζω ότι θα σε αποδεχτεί πιο εύκολα ο περίγυρος σου αν τους πεις ότι είσαι σίριαλ κίλερ.

Κ – Κουκάκι: Από τότε που μετακόμισα από Τρίκαλα, το Κουκάκι είναι ότι πιο κοντά έχω σε «γειτονιά». Ξέρεις αυτό που λες «Α εκεί είναι η γειτονιά μου».

Μ – Μαλάκας: Με τρελαίνει που αυτή η λέξη έχασε κάθε υπόβαθρο που μπορεί κάποτε να είχε και είναι απλά ότι θέλει ο χρήστης της να είναι. Είναι τόσο ρευστό το νόημα της, που μπορείς να αποκαλέσεις έτσι το ίδιο εύκολα έναν φίλο και ένα εχθρό. Επίσης είχα ακούσει κάποιον κάποια στιγμή να λέει «Είσαι χαζός ρε μαλάκα;» το οποίο είναι διαμάντι σημειωτικής.

Ξ – Ξεραμάρι: Είναι μια φανταστική λέξη που είχαμε ανακαλύψει με τον αδερφό μου. Μας φαινόταν πολύ αστείο  το κόνσεπτ να λες φανταστικές λέξεις για να περιγράψεις ένα γράμμα. Σε στυλ «Ξι όπως λέμε ξεραμάρι». Οκ ξέρω ότι δεν είναι αστείο, πλέον είμαι και εγώ ενήλικας.

Ένα ακόμη challenge για το δίδυμο του Cineλθετε αυτή η συνέντευξη / Φωτό: Μάνος Ατζαράκης

Π – Παζάρια: Μου ήρθε γιατί πρόσφατα ταξίδεψα στο Μαρόκο, όπου είναι σχεδόν έθιμο το να παζαρέψεις τα πάντα. Εγώ είμαι χάλια στα παζάρια και την μία φορά που προσπάθησα να παζαρέψω για ένα καφτάνι, το έριξα λίγο και ήμουν περήφανος. Αμέσως μόλις πλήρωσα τον καταστηματάρχη χωρίς καμία υπερβολή, έτρεξε, κατέβασε ρολά και έκλεισε το μαγαζί. Λογικά του είχα δώσει αρκετά λεφτά για να βγει στην σύνταξη.

Σ - Σειρές: Χρόνια τώρα γέρνω στις σειρές στο δίλημμα «Ταινίες-Σειρές». Λατρεύω τις σειρές και θεωρώ ότι το μεγάλο χρονικό περιθώριο που δίνει μια σειρά σε μια ιστορία και ένα καστ χαρακτήρων να εξελιχθούν, προσφέρει αυτό το κάτι έξτρα στα πράγματα που μπορείς να κάνεις ως δημιουργός.  Χωρίς να αφήνω έξω τις κωμικές σειρές. Δεν ξέρω καν αν είναι υπερβολικό να πω ότι η κωμωδία μου έχει επηρεαστεί περισσότερο από σειρές, παρά από κάποιον stand up κωμικό.

Y – Υοθτθβε: Άνετα η πιο εκνευριστική λέξη να δεις γραμμένη στον browser σου.

X – Χωρισμός: Ήταν μεγάλο κομμάτι για μένα την περίοδο που ξεκίνησα το σταντ απ και αστεία για χωρισμένους ήταν από τα πρώτα πράγματα που έγραψα. Υπό αυτή την έννοια, έχει μια περίεργη σύνδεση η όλη φάση του χωρισμού με το σταντ απ για μένα. Αν και ακόμα έχω αστεία για χωρισμό, δεν ήταν κανένα από αυτά που έγραψα τότε. Γιατί ήταν απαίσια.

Ω - Ωριάνα: Είχαμε μια κοπέλα που λεγόταν Ωριάνα στο δημοτικό. Οπότε ήμουν φωτιά στο «όνομα ζώο πράγμα», όταν έπεφτε ωμέγα.

Οι υπόλοιποι σταθμοί τις περιοδείας των Cineλθετε είναι:

Παρασκευή 21/7 Ιεράπετρα 3ο Γυμνάσιο (Κύρβεια 2017)

Σαββάτο 22/7 Ηράκλειο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης         

Κυριακή 23/7 Χανιά Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

Σάββατο 29/7 Αίγινα Αυλή Λαογραφικού Μουσείου

Τρίτη 1/8 Θεσσαλονίκη Θέατρο Κήπου

Έρναρξη: 21.15

Διάρκεια: 120'

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 10 Ευρώ

Ανέργων - φοιτητικό: 8 Ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

Ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr

και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ