Trending Now

Για πρώτη φορά υπάλληλος των Starbucks

Μετά από την εκπαίδευση της προηγούμενης εβδομάδας πίσω από την μπάρα των Starbucks, αναλαμβάνω επίσημα τα καθήκοντά μου ως barista. Έτσι ετοίμασα για πρώτη φορά κάποια από τα αγαπημένα μου ροφήματα που απολάμβανα σαν πελάτης των Starbucks!

120741-270353.jpg
Τζένη Μελιτά
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
360133-746267.jpg
Θανάσης Καρατζάς

Κορίτσια και αγόρια, αποφάσισα να την δω barista. Ευτυχώς, τα Starbucks μου άνοιξαν διάπλατα την πόρτα μετά την πολύ επιτυχημένη εκπαίδευσή μου της προηγούμενης εβδομάδας. Δες εδώ σε παρακαλώ και κρίνε. Χτύπησα το οχτάωρό μου και ησύχασα. Άσε που στα Starbucks υπάρχουν πάνω από 87.000 τρόποι να απολαύσει ο πελάτης τον καφέ του και αυτό κόντεψε να με λωλάνει εντελώς. Από την επιλογή ποικιλίας/γευστικού προφίλ καφέ, μέθοδο παρασκευής, θερμοκρασία, έως τα συνοδευτικά όπως το γάλα (πλήρες, άπαχο, σόγιας, καρύδας και αμυγδάλου) ή τα σιρόπια (διάφορες γεύσεις και χωρίς γλυκαντικά), ή επιπλέον δόση espresso ή πρόσθεση/αφαίρεση σαντιγί κ.λπ. κ.λπ. 

Φωτογραφίες & Video: ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

5528


Ας ξεκινήσει η δουλειά...

Στα Starbucks, λοιπόν, έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις το ρόφημά σου όπως εσύ το θες μέσα από ανεξάντλητες επιλογές, ώστε να ταιριάζει απόλυτα στις ορέξεις σου κάθε φορά. Συν το γεγονός, ότι κάθε ρόφημα που απολαμβάνεις καθημερινά στα Starbucks πρέπει να είναι τέλειο, αλλιώς το επιστρέφεις πίσω και οι baristas στο ξαναφτιάχνουν. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είμαι 100% συγκεντρωμένη. Ουφ!

Στα Starbucks, λοιπόν, έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις το ρόφημά σου όπως εσύ το θες μέσα από ανεξάντλητες επιλογές, ώστε να ταιριάζει απόλυτα στις ορέξεις σου κάθε φορά. Συν το γεγονός ότι κάθε ρόφημα που απολαμβάνεις καθημερινά στα Starbucks πρέπει να είναι τέλειο, αλλιώς το επιστρέφεις πίσω και οι baristas στο ξαναφτιάχνουν. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είμαι 100% συγκεντρωμένη. Ουφ!


Οι άνθρωποι –σου λέει– είναι της λεπτομέρειας. Για κάθε ρόφημα υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που ακολουθούνται για να βγαίνει τέλειο κάθε φορά. Από το ποτήρι και το καλαμάκι μέχρι το γάλα, τα σιρόπια και την ποσότητα του πάγου. Δεν μπορείς, κύρια μου, εσύ εδώ στην Αθήνα να κάνεις του κεφαλιού και ο έτερος υπάλληλος στο Σικάγο να κάνει το ίδιο. Ή μιλάμε για ένα από τα πιο επιτυχημένα παγκόσμια brands του κόσμου ή βήχουμε.


  • Ήξερες, λοιπόν, ότι παγκοσμίως όλα τα καταστήματα Starbucks διαθέτουν ειδικές μονάδες φιλτραρίσματος του νερού για να μπορείς να απολαμβάνεις σε όλο τον κόσμο το ίδιο ακριβώς ρόφημα;
  • Ήξερες ότι σερβίρεται μόνο φρέσκο γάλα σε όλα τα ροφήματα, το οποίο προστίθεται σε κάθε παραγγελία και δεν επαναχρησιμοποιείται;

Μέχρι και η ποδιά που φοράμε έχει συγκεκριμένο τρόπο δεσίματος για την ασφάλεια του υπαλλήλου. Άσε που όλα πίσω από την μπάρα έχουν την ακριβή τους θέση για να μπορούμε εμείς οι baristas (τρομάρα μου) να κινούμεθα ταχύτατα και μεθοδικά μέσα στο χώρο. Θα τρελαθώ!


Έχω αρχίσει και τα καταφέρνω. Ή έτσι προσπαθώ να δείχνω στη φωτογραφία.

Έχω αρχίσει και τα καταφέρνω. Ή έτσι προσπαθώ να δείχνω στη φωτογραφία.


Ήξερες ότι όταν σου γαρνίρουν με σιρόπι τον καφέ σου, ο υπάλληλος πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο; Για παρατήρησε το την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο αγαπημένο σου κατάστημα Starbucks.

Ήξερες ότι όταν σου γαρνίρουν με σιρόπι τον καφέ σου, ο υπάλληλος πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο; Για παρατήρησέ το την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο αγαπημένο σου κατάστημα Starbucks.


To ίδιο ισχύει και για τη σαντιγί. Πρέπει να γαρνίρω το ρόφημα με 2,5 περιστροφές. Αν και ήθελα απλά να την κατασπαράξω...

To ίδιο ισχύει και για τη σαντιγί. Πρέπει να γαρνίρω το ρόφημα με 2,5 περιστροφές. Αν και ήθελα απλά να την κατασπαράξω...


Να κάπως έτσι.

Να, κάπως έτσι.


Η αλήθεια είναι ότι τους έχω τρελάνει τους ανθρώπους.

Η αλήθεια είναι ότι τους έχω τρελάνει τους ανθρώπους.


Και τελικά τα κατάφερα. Η πρώτη μου παραγγελία μόλις σερβιρίστηκε.

Και τελικά τα κατάφερα. Η πρώτη μου παραγγελία μόλις σερβιρίστηκε.


Τι έφτιαξα στις φωτογραφίες που βλέπετε:

  • Vanilla Sweet Cream Cold Brew: Εκχυλίζοντας αλεσμένο καφέ σε κρύο νερό για 20 ώρες δημιουργείται μια αξεπέραστη, έντονη και εξαιρετικά απαλή γεύση παγωμένου καφέ. Αυτό το αγαπημένο twist του Cold Brew περιέχει μοναδικό γλυκό σιρόπι βανίλιας και γαρνίρεται με κρέμα.
  • Affogato Style Frappuccino: Σε μια από τις αγαπημένες γεύσεις Frappuccino (Caramel, mocha και άλλες), προσθέτουμε στο τέλος μια δόση ζεστού espresso που απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα. Έμπνευση για το Affogato style αποτελεί ένα ιταλικό επιδόρπιο από παγωτό που κυριολεκτικά «πνίγεται» σε espresso.
  • Iced Caramel Macchiato: Το ρόφημα των κοριτσιών! 

    Ο απόλυτος συνδυασμός του γλυκού σιροπιού βανίλιας, του φρέσκου παγωμένου γάλακτος, του έντονου espresso και η αληθινή, πλούσια, βουτυρένια γεύση καραμέλας.

  • Iced Almond Milk Latte: Το πολυαγαπημένο latte σε μια άκρως καλοκαιρινή έκδοση με παγωμένο γάλα αμυγδάλου & έντονο espresso.
  • Iced Caffè Mocha: Espresso με γλυκόπικρη mocha sauce, γάλα στον ατμό και ένα υπέροχο γλυκό γαρνίρισμα από σαντιγί.


Αλλά αν δεν σου αρέσουν τα καθιερωμένα, στα Starbucks μπορείς να φτιάξεις το απόλυτο customized ρόφημα, όπως ακριβώς το θες εσύ σε μόλις 5 βήματα.

Βήμα 1º

Επιλέγεις:

Κρύο ή ζεστό ρόφημα καθώς και το μέγεθος που θες!


Βήμα 2º

Επιλέγεις ποικιλία espresso:

Signature Espresso Roast (για μια έντονη εμπειρία καφέ) ή την εποχιακή επιλογή espresso, που για τις αρχές καλοκαιριού είναι ο Perú (μια εκλεπτυσμένη ποικιλία καφέ μοναδικής προέλευσης με διακριτικές νότες βοτάνων και ξηρών καρπών)


Βήμα 3º

Επιλέγεις την ένταση του καφέ:

Αν τον θέλεις decaf, μονό ή με δύο δόσεις espresso.


Βήμα 4º

Επιλέγεις την ποσότητα, την υφή του, αν θες αφρόγαλα, γάλα στον ατμό κ.λπ., καθώς και τον τύπο του γάλακτος που θέλεις στο ρόφημά σου (πλήρες, άπαχο, γάλα καρύδας, γάλα σόγιας ή γάλα αμυγδάλου).


Βήμα 5º

Επιλέγεις αν θες πάγο ή επιπλέον κάποιο σιρόπι, σαντιγί ή άλλη γαρνιτούρα.


Άντε τώρα εγώ να τα μάθω όλα αυτά. Δεν πειράζει για πρώτη μέρα στη δουλειά, τα πήγα περίφημα. Με καταχειροκρότησαν. Από συμπόνια, μάλλον. Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα κορίτσια και αγόρια!

Άντε τώρα εγώ να τα μάθω όλα αυτά. Δεν πειράζει, για πρώτη μέρα στη δουλειά τα πήγα περίφημα. Με καταχειροκρότησαν. Από συμπόνια, μάλλον. Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα, κορίτσια και αγόρια!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ