Visual Browsing

Παιδικοί σταθμοί γεμίζουν χαρά

Η ΙΚΕΑ, μέσω του προγράμματος «Σταθμοί Χαράς» εξοπλίζει δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα

Bρίσκομαι στον Παιδικό Σταθμό Κόκκινου Μύλου στο Δήμο Αχαρνών. Είναι Παρασκευή πρωί πολύ νωρίς ακόμα κι όμως οι άνθρωποι της IKEA, που βρίσκονται ήδη, εκεί κοντεύουν να ολοκληρώσουν το έργο εξοπλισμού και διαμόρφωσης του σταθμού.

Σήμερα βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Σταθμοί Χαράς» το οποίο η IKEA και ο Όμιλος FOURLIS υλοποιούν από το 2013 και το οποίο αφορά τον πλήρη εξοπλισμό και τη διαμόρφωση δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα.

Τους παρατηρώ να συναρμολογούν τραπέζια και μικρά κρεβατάκια, να στρώνουν χαλιά με χαρούμενα σχέδια να κολλάνε αυτοκόλλητα στις ντουλάπες και τα παράθυρα να γεμίζουν με μαρκαδόρους τα μικρά κουβαδάκια. Με δυο λόγια τους βλέπω να δίνουν ζωή στον καινούργιο παιδικό σταθμό της περιοχής.

Σχετικα
Αναίμακτη βλεφαροπλαστική
Αναίμακτη βλεφαροπλαστική

Κουβεντιάζω με τους διακοσμητές της IKEA για το πρόγραμμα αυτό, γι’ αυτή την εμπειρία. Ένας από αυτούς μου λέει: «Σκέφτομαι τη χαρά που θα πάρουν τα παιδιά όταν αντικρίσουν τον χώρο για πρώτη φορά. Ένας παιδικός σταθμός, εκτός από λειτουργικός, πρέπει να είναι και ευχάριστος κι εμείς φροντίζουμε γι’ αυτό με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε χώρους ασφαλείς, φιλόξενους, γεμάτους χρώμα, χώρους λειτουργικούς όπου η μάθηση μπορεί να συνδυαστεί με το παιχνίδι, χώρους όπου τα παιδιά θα μπορούν να περνούν όμορφες καθημερινές στιγμές όπως τους αξίζει».

Σχετικα
Οι Μικροί Ήρωες της Γ’ και Δ’ δημοτικού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μαθαίνουν με τη Stoiximan
Οι Μικροί Ήρωες της Γ’ και Δ’ δημοτικού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μαθαίνουν με τη Stoiximan

Ο Γιώργος Δασκαλάκης είναι πρόεδρος της Δημοτικής Φροντίδας Αχαρνών. Ο ίδιος λέει: «Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε κάθε χορηγός είναι ευλογία. Χωρίς αυτή την ενέργεια τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για εμάς. Κάναμε την αίτηση για να μπούμε στο πρόγραμμα της IKEA τον Οκτώβρη. Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Αφού εξέτασαν την αίτησή μας και τους είπαμε τις ανάγκες μας, σε ένα μήνα μάς απάντησαν θετικά. Μας είπαν πως ο σταθμός θα εξοπλιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου όπως και έγινε. Ο Δήμος Αχαρνών έχει πολλά προβλήματα και ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα που σημαίνει ότι όλες οι κοινωνικές δομές κρίνονται απαραίτητες. Με αυτή την ενέργεια θα εξυπηρετηθούν γύρω στις 60 οικογένειες που έχουν πρόβλημα».


Η Άντα Γιαννεσκή είναι η communication manager της ΙΚΕΑ. Μιλήσαμε μαζί της για να μάθουμε περισσότερα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς».

Οι «Σταθμοί Χαράς» είναι το βασικό πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας που υλοποιούμε στην IKEA. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS. Το πρόγραμμα »Σταθμοί Χαράς» ξεκίνησε το 2013 σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας με στόχο την κάλυψη σημαντικών αναγκών σε περιοχές όπου λειτουργούν τα καταστήματα IKEA με προϊόντα που διαθέτουν τα καταστήματα μας. Μέσω του προγράμματος «Σταθμοί Χαράς» παρεμβαίνουμε σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μετά από σχετικό αίτημά τους και σε συνεννόηση με την αρμόδια δημοτική αρχή. Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις εκάστοτε δημοτικές αρχές στις οποίες ανήκουν οι σταθμοί γιατί επιθυμούμε όχι μόνο να υπάρχει συνθήκη απόλυτης διαφάνειας αλλά ταυτόχρονα και λειτουργική αποτελεσματικότητα. Μέσω της ενέργειας αυτής λοιπόν επιδιώκουμε να δώσουμε χαρά στα παιδιά δημιουργώντας ένα περιβάλλον με άποψη, φωτεινό και γεμάτο χρώματα, αλλά ταυτόχρονα ασφαλές φιλόξενο και λειτουργικό.

Πόσοι βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν εξοπλιστεί μέχρι στιγμής;

Συνολικά μέχρι σήμερα η IKEA έχει εξοπλίσει και διαμορφώσει πάνω από 40 σταθμούς σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Αττική δημιουργώντας μια καλύτερη καθημερινή ζωή για πολλά παιδιά. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι τα προϊόντα για τη διαμόρφωση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών επιλέγονται με βάση τις ανάγκες των παιδιών, την εμπειρία των διακοσμητών της IKEA και πάντα σε συνεργασία με τους παιδαγωγούς των σταθμών. Ο κάθε σταθμός έχει τις δικές του ανάγκες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Πόσοι πρόκειται να εξοπλιστούν μέχρι το τέλος του 2017;

Για το 2017, έχουμε θέσει υψηλό στόχο! Η ΙΚΕΑ δεσμεύεται να συνεχίσει να δημιουργεί «Σταθμούς Χαράς», και θα διαμορφώσει και θα εξοπλίσει με προϊόντα ΙΚΕΑ και με την ουσιαστική βοήθεια των εθελοντών εργαζομένων της, περισσότερους από 20 δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. 

Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα του προγράμματος μέχρι τώρα;

Έχουμε αντιμετωπίσει πολλές «δύσκολες» περιπτώσεις, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής όσο και στην περιφέρεια. Θεωρούμε ως σημαντικότερη επιτυχία μας ότι παρεμβαίνουμε σε όλη την Ελλάδα, με κριτήρια που διασφαλίζουν ένα πραγματικά ποιοτικό αποτέλεσμα.

Πώς νιώθετε εσείς προσωπικά για τη λειτουργία του προγράμματος; Τι σημαίνει Σταθμοί Χαράς για την ΙΚΕΑ;

Χαρά! Νομίζω η χαρά είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί και όχι μόνο σε εμένα προσωπικά αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους στην ΙΚΕΑ και στον Όμιλο FOURLIS, γιατί μέσω αυτού τους προγράμματος μπορούμε να προσφέρουμε μια ξεχωριστή εμπειρία καλύτερης καθημερινής ζωής στα παιδιά. Η λάμψη στα μάτια των παιδιών όταν μπαίνουν στο χώρο και αντικρίζουν για πρώτη φορά το νέο περιβάλλον είναι αυτή που με γεμίζει σαν άνθρωπο.

Επιλογες

Athens Voice Radio 102,5
Athens Voice Radio 102,5
Συντονιστείτε και παρακολουθήστε ζωντανά τη δημιουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού
A.V. Team
Athens Voice Radio 102,5
Τα σποτάκια μας για τη σεξουαλική παρενόχληση παρεξηγήθηκαν
Τα σποτάκια μας για τη σεξουαλική παρενόχληση παρεξηγήθηκαν
Τα γυρίσαμε για καλό σκοπό, με εξαιρετικές προθέσεις. Είναι κρίμα να...
Μανίνα Ζουμπουλάκη
Τα σποτάκια μας για τη σεξουαλική παρενόχληση παρεξηγήθηκαν
Κερδίστε το DVD της ταινίας «Φύλακες του Γαλαξία 2» ή μια συλλεκτική μίνι φιγούρα του Γκρουτ
Κερδίστε το DVD της ταινίας «Φύλακες του Γαλαξία 2» ή μια συλλεκτική μίνι φιγούρα του Γκρουτ
Στέλνοντας ένα από e-mail
A.V. Team
Κερδίστε το DVD της ταινίας «Φύλακες του Γαλαξία 2» ή μια συλλεκτική μίνι φιγούρα του Γκρουτ
3 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι έχει βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο
3 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι έχει βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο
Τι πιστεύουν για άλλες θεωρίες συνωμοσίας στη δημοσκόπηση της aboutpeople για...
A.V. Team
3 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι έχει βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο