Θεατρο - Οπερα

Η αυλαία ανοίγει στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Ολόκληρο το πρόγραμμα της καινούργιας σεζόν

323843-667197.jpg
Αναστασία Βουτσινά
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325088-670551.jpg

Η νέα θεατρική σεζόν ξεκινά στο ιστορικό Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μετά από πλήρη ανακαίνιση, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, οι χώροι του εκσυγχρονίστηκαν και η ανανεωμένη σκηνή του περιμένει τους θεατές μεταμορφωμένη.

Στο πλούσιο πρόγραμμα του 2016-2017, έρχονται να προστεθούν δελεαστικές προσφορές και νέοι θεσμοί. Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 θα πωληθούν εισιτήρια σε προσφορά των 3 ευρώ για όλες τις παραστάσεις της νέας σεζόν 2016 – 2017. Οι λεπτομέρειες της συμμετοχής, όπως και ο αριθμός των εισιτηρίων που θα διατεθούν, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Φέτος, εισάγεται και ο θεσμός των First Reviewers, η αλλιώς της Πρώτης Γνώμης. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«Άνθρωποι των γραμμάτων, της διανόησης, των τεχνών και της επιστήμης, παρακολουθούν την πρεμιέρα κάθε παράστασης και δίνουν γραπτώς το πρώτο feedback, το πρώτο ερέθισμα από το κοινό, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό ύφος. Η «Πρώτη Γνώμη» Θα δημοσιεύεται την επομένη της πρεμιέρας των παραστάσεων, ακριβώς στις 15.00 το μεσημέρι, στο site του Θεάτρου Τέχνης και θα κοινοποιείται αυτόματα στα media και τα social media, μαζί με τις πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση...»

Έμπνευση και βάση για την φετινή χρονιά είναι οι στίχοι του Γιάννη Σκαρίμπα, από το ποίημά του, Φαντασία:

 «Νάναι σα να μας σπρώχνει ένας αέρας μαζί

προς έναν δρόμο φιδωτό που σβει στα χάη,

και σένα του καπέλου σου πλατειά και φανταιζί

κάποια κορδέλα του, τρελά να χαιρετάει.

Και νάν' σαν κάτι να μου λες, κάτι ωραίο κοντά

γι' άστρα, τη ζώνη που πηδάν των νύχτιων φόντων,

κι αυτός ο άνεμος τρελά-τρελά να μας σκουντά

όλο προς τη γραμμή των οριζόντων.

Κι όλο να λες, να λες, στα βάθη της νυκτός

για ένα – με γυάλινα πανιά – πλοίο που πάει

Όλο βαθιά, όλο βαθιά, όσο που πέφτει εκτός:

όξω απ' τον κύκλο των νερών – στα χάη.

Κι όλο να πνέει, να μας ωθεί αυτός ο αέρας μαζί

πέρ' από τόπους και καιρούς, έως ότου – φως μου –

(καθώς τρελά θα χαιρετάει κειν' η κορδέλα η φανταιζί)

βγούμε απ' την τρικυμία αυτού του κόσμου . . .»

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

Υπόγειο

Αδαμαντία

Του Παναγιώτη Μέντη. Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου Με την συμμετοχή των: Βασίλης Παπαδημητρίου (πιάνο, κλαρινέττο), Χριστίνα Παπατριανταφύλλου (πιάνο, φλάουτο), Αντιγόνη Σταυροπούλου (Μαντολίνο) 3-4, 10-11, 17-18, 24-25 Οκτωβρίου

 Ένα νησί του Αιγαίου, Θεσσαλονίκη, Αλεξάνδρεια, Κάϊρο, Αθήνα. Ελλάδα και Αίγυπτος, αλλά πουθενά ρίζα και φιλόξενη πατρίδα. Έλληνες, Αιγύπτιοι, Άραβες, Χριστιανοί, Μουσουλµάνοι Σουνίτες, Χριστιανοί Κόπτες,  Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι. Η Ελλάδα µετά τον εµφύλιο. Η Ελλάδα του Καραµανλή, της Δικτατορίας, η Ελλάδα του Ανδρέα. Παράλληλα µε την Αίγυπτο του Νάσερ, του Σαντάτ, του Μουµπάρακ. Γεγονότα στο Σουέζ, Πόλεµος των έξι ηµερών, Κυπριακό... Και δίπλα σε όλα η Αδαμαντία, με την αγωνία της να επιβιώσει, κτίζει στην άµµο της Αφρικανικής ερήµου την διαρκώς µετέωρη προσωπική της περιπέτεια. Γυναίκα και Άνδρας, Μάνα και Πατέρας σε µια οικογένεια που της ζητά να απολογηθεί για όσα λαχτάρησε αλλά δεν τα έζησε. Το έργο είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που περίμενε χρόνια την ανακάλυψη και την αποκάλυψή της από τον Κωστή Καπελώνη. Ο Παναγιώτης Μέντης μετέτρεψε την μαρτυρία αυτή σε θεατρικό έργο. Η Μάνια Παπαδημητρίου δίνει σάρκα και οστά, χιούμορ και συγκίνηση στην Αδαμαντία.

Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου

του Γιάννη Λιγνάδη Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης - Γιάννης Παναγόπουλος Παίζουν: σπουδαστές και απόφοιτοι Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. 6- 9 & 13- 16 Οκτωβρίου

Αποσπάσματα της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη αποδίδονται πρωτότυπα επι σκηνής, επιχειρώντας να αναδείξουν την διαχρονική και οικουμενική σημασία της «Τραγωδίας του Πολέμου». Με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η παράσταση είναι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προγράμματος «Thucydides Dramaticus: The Theater of War» που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center, με σκοπό την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική συνάντηση ανθρώπων από τρεις ηπείρους.

Η ζωή είναι ωραία! (Οδηγός ευδαιμονίας από τον Τσέχωφ)

Βραδινές παραστάσεις 20-23 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο απόγευμα 20 Οκτωβρίου -8 Απριλίου

Γνωστά μικρά διηγήματα του Τσέχωφ απαρτίζουν την παράσταση που έχει ως βάση της την ξεκαρδιστική κωμωδία του, «Η επέτειος». Η φετινή παραγωγή της Εφηβικής Σκηνής του Θεάτρου Τέχνης κάνει πρεμιέρα για το ενήλικο κοινό στο οποίο απευθύνεται εξίσου.

Φρυνίχου

Insenso

Του Δημήτρη Δημητριάδη. Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου Ερμηνεία : Αλεξάνδρα Καζάζου. 22-25 Σεπτεμβρίου

Η ιστορία μιας γυναίκας που τρελαίνεται, που παραφρονεί από έρωτα .Ο έρωτας την εξωθεί πέρα απο την λογική, πέρα από κάθε μέτρο, πέρα από κάθε αποδεκτό όριο: Insenso, ολοσχερής ήττα της φρόνησης – εξουθενωτικός θρίαμβος των αισθήσεων, ακροβασία στα όρια της λογικής. Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει την παράσταση που άνοιξε στις 15 Ιανουαρίου 2016 την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και εγκαινιάζει στις 18 Οκτωβρίου 2016 τη Θεατρική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στην ίδια πόλη, για 4 μόνο παραστάσεις στη σκηνή της Φρυνίχου.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ‘ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2016’

30 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου

Το ‘ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2016’ επανέρχεται, για 16η συνεχή χρονιά, στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, με ένα πρόγραμμα που συνενώνει το «παλιό» με το «νέο» και δίνει έμφαση στη συνέχεια.

Αφετηρία του, το κείμενο ως πρώτη ύλη του θεάτρου · το κείμενο που γράφεται εξ αρχής για θεατρικό έργο, αλλά και το κείμενο που προϋπήρχε σε άλλη λογοτεχνική μορφή και μεταπλάθεται ως υλικό της δραματουργίας. Το κείμενο, η εκφορά του από τον ηθοποιό στη σκηνή του θεάτρου αλλά και η χρήση του στην «αφήγηση» και την τεχνολογία των walking performances.

Το φετινό πρόγραμμα του κινείται με άξονες τον Ελληνικό Διαφωτισμό και τη σχέση Θεάτρου - Λογοτεχνίας. Αναλυτικά:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

18:30                  Σταμάτης Πολενάκης ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ Σκηνοθεσία: Αθηνά Στούρνα

20:00                  Νικόλαος Μαυροκορδάτος ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΠΑΡΕΡΓΑ  Μετάφραση: Διονύσιος Χατζόπουλος, Σκηνοθεσία: Σπύρος Βραχωρίτης - Σίσσυ Παπαθανασίου

ΣΑΒΒΑΤΟ, 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

18.30     Ευανθία Καϊρη ΝΙΚΗΡΑΤΟΣ  υπό Ελληνίδος τινός, Σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου

20:30                  Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ [αποσπάσματα] με την Χριστιάνα Καραμανίδου

21:00                  Fransesca Petrizzo ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΑΣ ΣΚΥΛΑΣ Διασκευή-Σκηνοθεσία: Alessandra Maioletti

ΚΥΡΙΑΚΗ, 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

12.00  BLIND WALK / WHITE WALK. Homer & Samarago  Site specific walking performance κατά μήκος της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με  αφετηρία τη Σκηνή της Φρυνίχου.  The milena principle-analogioGR

18.30 Αργυρώ Βώβου ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΣΠΡΟ Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραντζάς

20:00 Φωτεινή Τσαλίκογλου 8 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 35 ΛΕΠΤΑ Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

ΔΕΥΤΕΡΑ, 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

18:30 Τζένη Κόλλια ΕΙΜΑΙ  Σκηνοθεσία: Ίρις Χατζηαντωνίου

20:00 Σόνια Ζαχαράτου ΟΝΕΙΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ  Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι

ΤΡΙΤΗ, 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

18.30  Μαρία Γιαγιάννου ΑΝΓΚΡΙΑ  Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

20.00  ΓΥΝΑΙΚΕΣ. Ο Γιώργος Βέλτσος διαβάζει Γιώργο Βέλτσο

21.00 ‘Το ελληνικό Θέατρο Τώρα στην Ελλάδα και τον κόσμο’ Στρογγυλό τραπέζι -            συζήτηση με το κοινό

Ερωτόκριτος

Του Βιτσέντζου Κορνάρου

7- 9 Οκτωβρίου [Επανάληψη]

Μια διαφορετική ανάγνωση του Ερωτόκριτου,  προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα χορού ελλήνων ακροβατών «Κι όμΩς κινείται», σε μια μουσική παράσταση βασισμένη στην κορυφαία έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου. Μια αφήγηση-τραγούδι που πότισε τη μουσική παράδοση και συγκίνησε πολλές γενιές, μιλά για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό, το λάθος…

Κι όμΩς κινείται (κίνηση/χορός/ακροβασία): Αμέντας Γιώργος, Δημάς Βασίλης, Μακατσώρης Χριστόφορος, Μαλκότσης Ερμής, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Χαμηλοθώρη Λία

Χαΐνηδες (μουσική): Δημήτρης Αποστολάκης λύρα, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης  τραγούδι –κιθάρα, Μαρία Κώτη τραγούδι, Τάκης Κανέλλος κρουστά, Κλέων Αντωνίου ηλεκτρική κιθάρα, Μιχάλης Νικόπουλος λαούτο, μαντολίνο, Ρέλλος Θοδωρής  σαξόφωνο, Παλαμιώτης Γιώργος μπάσο

Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι

Του Βασίλη Παπαβασιλείου Σκηνοθεσία-Ερμηνεία : Βασίλης Παπαβασιλείου  10-11/17-18/24-25 Οκτωβρίου [Επανάληψη]

«Είμαι Έλλην. Ως εκ τούτου, μου είναι αδύνατον να είμαι σοβαρός. Σας ζητώ συγγνώμη.»

Ο Φωκίων Καπνίδης είναι τρόφιμος του ΑΑΨΟΥ (Άσυλο Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικής Υστερήσεως). Κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό για τον «Τρόφιμο της Χρονιάς» καθώς αυτοαναγορεύτηκε, «Ο Νεκρός της Αμφιπόλεως» και έκτοτε επιδεικνύει ανάλογη διαγωγή. Σήμερα ο Φ.Κ. έχει την τιμητική του. Δίνει την καθημερινή διάλεξη που αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο «Τρόφιμος της Χρονιάς» μπροστά σε ένα ακροατήριο που αποτελείται από τους άλλους τροφίμους, συγγενείς και φίλους καθώς και από το ιατρικό, νοσηλευτικό κτλ. προσωπικό του ιδρύματος…

Μιά πέτρα λάθος

του Θόδωρου Γράμψα. Σκηνοθεσία: Θόδωρος Γράμψας Παίζουν: Ελένη Λουντιάνα - Θανάση, Πένυ Παπαγεωργίου, Τζένη Σταυροπούλου και Λουίζα Τζιουβάνι 14-16 / 21-23 / 28-30 Οκτωβρίου & 4-6 Νοεμβρίου

Δύο ρόλοι, τέσσερις ηθοποιοί, δύο γλώσσες. Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, παρουσιάζουν στο Θέατρο Τέχνης σε μια δίγλωσση παράσταση, το έργο του Θόδωρου Γράμψα «Μιά πέτρα λάθος». Τα πρόσωπα του έργου είναι Δύο νέες γυναίκες, η Ελένη και η Άννα, μητέρα και κόρη. Ο ρόλος της καθεμίας στην παράσταση παίζεται από δύο ηθοποιούς σε διαφορετική γλώσσα.

Χειμερινή Περίοδος (Νοέμβριος-Απρίλιος)

Σύγχρονη (Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία) και κλασική δραματουργία (Ρωσία)

Παίζοντας με τα όρια

«έως ότου -φως μου- βγούμε από την τρικυμία αυτού του κόσμου»

ΥΠΟΓΕΙΟ

Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα

του Ζοέλ Πομμερά. Σκηνοθεσία -Σκηνογραφία - Μουσική επιμέλεια: Νίκος Μαστοράκης Παίζουν: Κλέων Γρηγοριάδης, Μαρία Καλλιμάνη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα, Δημήτρης Πασσάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης. 29 Οκτωβρίου – 15 Ιανουαρίου

Μικρές ιστορίες-εικόνες που μιλούν με μελαγχολία, σκληρότητα, μεταφυσική διάθεση αλλά και πολύ χιούμορ για το αδιέξοδο της αγάπης. Της αγάπης που δεν καταφέρνει να επανενώσει ποτέ πραγματικά «τη Βόρεια με τη Νότια Κορέα». Της αγάπης που είναι αλληλένδετη με την απώλεια. Εραστές, σύζυγοι, οικογένειες, φίλοι… Ακόμα και όταν καταφέρνουν ν΄ αγαπηθούν, συνειδητοποιούν ότι «η αγάπη δε φτάνει ». Ίσως γιατί  «η αγάπη δεν υπάρχει. Η αγάπη είναι μια επινόηση. Ένα παιχνίδι του μυαλού. Η αγάπη είναι ένα είδος αρρώστιας που μας κάνει να κάνουμε πράγματα τρελά, επικίνδυνα…»

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας

Φαίδρα

Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου Παίζουν: Παρθενόπη Μπουζούρη,  Κώστας Νικούλι, Γεωργιάννα Νταλάρα, Στράτος Τζώρτζογλου κ.ά. 14 Νοεμβρίου – 7 Φεβρουαρίου

Η Άντζελα Μπρούσκου επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με μια παράσταση πάνω στον συνταρακτικό μύθο της Φαίδρας. Η βίαιη φύση του έρωτα, η δυσλειτουργία της οικογένειας,  η πίστη, ο μηδενισμός είναι μερικά από όσα θίγονται μέσα από τη βασανιστική και καταστροφική σχέση της Φαίδρας με τον θετό γιό της Ιππόλυτο...

Ο φόβος τρώει τα σωθικά

Του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας Στο ρόλο της Έμμι η Τάνια  Τσανακλίδου. 21 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2017

Μια μοναχική γερμανίδα καθαρίστρια, χήρα με τρία μεγάλα παιδιά, ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερό της μετανάστη Αλί. Η Έμμι δε θα διστάσει να εναντιωθεί στο συντηρητικό και άκρως ξενοφοβικό περίγυρό της και θα παντρευτεί τον Αλί.  Το φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι ζει πολύ ευτυχισμένα, όμως το μίσος και η άγρια περιφρόνηση που αντιμετωπίζουν και οι δύο καθημερινά, αρχίζουν να μολύνουν τον έρωτά τους. Ο φόβος –και ο ρατσισμός- τρώει τα σωθικά της Έμμι και του Αλί που καλούνται να αναμετρηθούν με τα όρια της αγάπης τους. Η ταινία ορόσημο του γερμανού δημιουργού «Angst Essen Seele Auf»  (Fear Eats The Soul) ζωντανεύει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στη σκηνή του Υπογείου, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Σίμου Κακάλα.

Ιβάνωφ

Του Άντον Τσέχωφ. Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου Παίζουν: Νίκος Κουρής (Ιβάνωφ), Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Δημήτρης Πασσάς, Έλενα Τοπαλίδου. κ..ά. 14 Φεβρουαρίου – 11 Απριλίου

Ένας άνδρας άλλοτε εύρωστος, έξυπνος και δραστήριος, βυθισμένος πλέον στην απραξία, αρνείται να ακολουθήσει τις συμβουλές που του προσφέρει ο στενός του περίγυρος για να σώσει την περιουσία του, αλλά και τη γυναίκα του, που πάσχει από φυματίωση. Μια νέα γυναίκα θα «αναζωπυρώσει» προσωρινά την ψυχή του, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να πάψει να πνίγεται από την ενοχή. Ο Ιβάνωφ γράφτηκε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και παρουσιάστηκε στην πρώτη του εκδοχή ακριβώς πριν 130 χρόνια, το 1887, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Όπως όλα τα σπουδαία έργα του Τσέχωφ, δεν είναι παρά ένα δράμα για την αποτυχία. Η παράσταση δημιουργείται για έξι ηθοποιούς και έναν μουσικό.

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ακυβέρνητες Πολιτείες: Η Λέσχη

Του Στρατή Τσίρκα. Σκηνοθεσία : Έφη Θεοδώρου 17 Μαρτίου – 28 Μαΐου

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης συνεργάζονται στην από κοινού παρουσίαση ενός μακρόπνοου καλλιτεχνικού σχεδίου, που θα ξεκινήσει από τη φετινή και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη καλλιτεχνική περίοδο. Πρόκειται για το ανέβασμα της εμβληματικής τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες», το πρώτο μέρος της οποίας θα ανέβει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τον Μάρτιο του 2017. «Η Λέσχη», διαδραματίζεται στην Ιερουσαλήμ, την Αγία Πόλη, τον «αφαλό της γης», όπως την ονομάζει ο ίδιος ο συγγραφέας. Η υψηλής ποιότητας αφήγηση του Τσίρκα καλύπτει το χρονικό διάστημα ενός έτους, από το 1942 έως το 1943. Το αποτύπωμα του πολέμου βρίσκεται παντού, οι στρατηγικές κινούν νήματα και τα ιδεολογικά αδιέξοδα αναδύονται με έμφαση. Ωστόσο, ο συγγραφέας ενδιαφέρεται εξίσου για τον ψυχισμό των ανθρώπων: τόσο του κεντρικού του ήρωα, του Έλληνα Μάνου Καλογιάννη, όσο και των άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην ιστορία και συνθέτουν μια «επιτομή της ανθρωπότητας και των παθών της».

Τα άλλα δύο μέρη της τριλογίας θα παρουσιαστούν κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018.   Η «Αριάγνη», σε σκηνοθεσία Γιάννη  Λεοντάρη, θα ανέβει σε σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και η «Νυχτερίδα», σε σκηνοθεσία  Άρη Τρουπάκη, σε χώρο που θα επιλεγεί αργότερα.

Μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με το Εθνικό Θέατρο.

Παίζοντας με μουσική και τραγούδια

«έως ότου -φως μου- βγούμε από την τρικυμία αυτού του κόσμου»                    

ΦΡΥΝΙΧΟΥ

Τα όρια της τρέλας

Διάφορες Επιλογές Πέτρος

από τον Ευθύμη Φιλίππου. Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη Παίζει ο Χρήστος Στέργιογλου. 2 Νοεμβρίου – 12 Ιανουαρίου

 Ένας άνθρωπος μόνος αφηγείται και τραγουδά με τη συνοδεία ενός πιάνου. των γεγονότων που συνέβησαν εκείνο το καλοκαίρι ανάμεσα σε δύο αδέρφια σε μια παραθαλάσσια μικρή πόλη ή σε ένα παραθαλάσσιο μεγάλο χωριό.  Η παράσταση αποτελείται από  επιλογή 16 ελληνικών λαϊκών και άλλων τραγουδιών γραμμένων σε κασέτα, και ένα διήγημα του Ευθύμη Φιλίππου για την ακραία παρεκτροπή μιας σχέσης. Μια παραβολή για την αγάπη, τη διαστρέβλωση των ορίων, την εξουσία και τη συναισθηματική εξάρτηση.

RELAX... MYNOTIS Μορφές ελληνικής αθανασίας

Του Βασίλη Παπαβασιλείου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου Παίζουν: Βασίλης Παπαβασιλείου & Γιάννος Περλέγκας. 12 Νοεμβρίου – 15 Ιανουαρίου

Ένας ηθοποιός, μεγάλος όχι μόνον σε αξία αλλά και σε ηλικία, υπαγορεύει τη διαθήκη του σε έναν βοηθό συμβολαιογράφου. Μέσα σε μιαν ατμόσφαιρα εξορκισμού του επικείμενου τέλους εμφανίζονται ως συνομιλητές του ηθοποιού, ενεργά φαντάσματα και όχι τυπικές φυσικές παρουσίες, ένας μεγάλος πολιτικός και ένας μεγάλος ποιητής. Είναι ο «άλλος κόσμος», «η συντροφιά των μεγάλων σε μια χώρα μικρή», επειδή, τελικά, όπως λέει ο ήρωας, «όμοιος ομοίω αεί πελάζει και κατ΄ άλλους βελάζει...». To κωμικό χρονικό μιας καθόδου στον Άδη ή μιας εκτόξευσης στο Υπερπέραν, στην Ελλάδα του σήμερα. 

Η Σονάτα του Κρόιτσερ

Του Λέων Τολστόι. Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Κατερίνα Φωτιάδη. 22 Νοεμβρίου – 7 Φεβρουαρίου

Τον βρίσκουμε στο τρένο, αμέσως μόλις έχει αθωωθεί για τη δολοφονία της γυναίκας του, να διηγείται την ιστορία του. Να θυμάται τη μουσική που μοιράζονταν εκείνη με τον νεαρό βιολονίστα εραστή της.  Πώς άκουγε ο Π. εκείνη τη μουσική; Πώς καλλιεργήθηκε μέσα στην ψυχή του το πάθος που κατεύθυνε τα πράγματα ώστε να συμβεί αυτό που φοβόταν περισσότερο; Με μουσική υπόκρουση τη Σονάτα αρ.9 του Λ. Φ. Μπετόβεν, έμπνευση γι’ αυτό το έργο, ο ήρωας του Τολστόι, προσπαθεί να μας εξηγήσει πόσο επικίνδυνη και  μοιραία μπορεί να σταθεί  η κυριαρχία του ανθρώπινου ερωτικού πάθους πάνω στη λογική.

Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία/το μουσικό έργο

του Ροζέ Βιτράκ. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη Λιμπρέτο/ Μουσική σύνθεση: Σταμάτης Κραουνάκης. 20 Ιανουαρίου – 9 Απριλίου

Το έργο ορόσημο του σουρρεαλιστικού κινήματος «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» (1928) που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν κατά την περίοδο 1973-74, ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο Τέχνης και για πρώτη φορά παγκοσμίως ως μουσικό έργο. Ο Βικτώρ, ένα υπερανεπτυγμένο εννιάχρονο αγόρι-θαύμα, περνάει μέσα σε λίγες ώρες από την αθωότητα στη γνώση, αποκαλύπτοντας βίαια όλη την ψευτιά, τη σαθρότητα, τη σαπίλα της οικογένειας και της τάξης του και διαλύοντας τα πάντα γύρω του. Όταν συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί ν΄αλλάξει τίποτα, στρέφεται στη μοναδική επιλογή που του απομένει:  το θάνατο. Ένα έργο για την επανάσταση που πνίγεται μέσα στην πηγή της,  για το θάνατο της αστικής τάξης, για την κατάρρευση του ψεύδους. Η μουσική δημιουργεί μια νέα φόρμα που «κουρδίζει» απόλυτα το κείμενο στο ρυθμό της εποχής μας.

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

2017

του Πιτσιρίκου. Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης Παίζουν: Κάτια Γέρου & Σπύρος Γραμμένος. 14 Φεβρουαρίου – 11 Απριλίου

Η Κάτια Γέρου επιστρέφει στη σκηνή της Φρυνίχου με μια μουσική παράσταση που διερευνά με χιούμορ, οργή, τρυφερότητα και απελπισία το ψυχικό τοπίο της εποχής μας και τα όριά του.  Μέσα από τη φόρμα του καμπαρέ και της περφόρμανς, η ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης, ο μουσικός performer Σπύρος Γραμμένος και ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης, επιχειρούν να συνομιλήσουν μεταξύ τους και κυρίως να μιλήσουν για το σήμερα και το αύριο... Όχημά τους το τραγούδι και τα ευφάνταστα κείμενα που γράφει ειδικά για την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο γνωστός σατιρικός και πολιτικός blogger ,Πιτσιρίκος.

Παιδική & Εφηβική Σκηνή

Εφηβική Σκηνή - ΥΠΟΓΕΙΟ

Η ζωή είναι ωραία! (Οδηγός ευδαιμονίας από τον Τσέχωφ)

Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης Παίζουν: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Γεράσιμος Σκαφίδας, Νικορέστης Χανιωτάκης Συμμετέχουν: Ερατώ Αγγουράκη, Αλεξάνδρα Καραναστάση, Φάνης Μιλλεούνης. 20 Οκτωβρίου-8 Απριλίου, κάθε Σάββατο στις 6μμ.

Πρωινές παραστάσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου για Γυμνάσια και Λύκεια

Επιλογή από γνωστά αριστουργηματικά μικρά διηγήματα του Άντον Τσέχωφ, σε μια ευρηματική παράσταση–σύνθεση με δραματουργικό όχημα τη μονόπρακτη κωμωδία "Η Επέτειος" και άξονα τρία επιλεγμένα διηγήματα που περιλαμβάνονται στη διδακτική ύλη της λογοτεχνίας του Γυμνασίου και συμπληρώνονται από πέντε ακόμη εξαιρετικά μικρά διηγήματα. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται: Ο Βάνκας, Ένας αριθμός, O Παχύς και ο Αδύνατος, Η ζωή είναι ωραία, Η γαλοπούλα, Το τυχερό λαχείο, Μαθητική περιπέτεια, Καλά ξεμπερδέματα. Η διαρκής φθορά της ζωής από την πεζή καθημερινότητα, η κοινωνική ανισότητα, η εκμετάλλευση των αδυνάτων από τους ισχυρούς, η αλλοτροίωση των σχέσεων που επιφέρει η ανασφάλεια και ο φόβος, ισορροπούν με τα ευτράπελα της καθημερινότητας και την ευαισθησία της ρωσικής ψυχής δίνοντάς μας έναν οδηγό επιβίωσης και ευδαιμονίας από τον συγγραφέα που σημάδεψε όσο κανείς άλλος τη δραματουργία του 20ου αιώνα, παραμένοντας εξαιρετικά επίκαιρος μέχρι σήμερα.

Παιδική Σκηνή – ΦΡΥΝΙΧΟΥ

Ο Σέρλοκ Χολμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι

Του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης, Παίζουν: Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Γιάννης Σαρακατσάνης, Μαρία Τζάνη, Δημοσθένης Φίλιππας,  Κίμων Φιορέτος. 23 Οκτωβρίου - 9 Απριλίου, κάθε Κυριακή στις 11πμ και στις 3μμ.

Πρωινές παραστάσεις για σχολεία καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου

Το θέατρο της οδού Φρυνίχου μεταμορφώνεται σε Βικτωριανό Λονδίνο, παρουσιάζοντας την ιστορία του Σέρλοκ Χόλμς σε θεατρική διασκευή για παιδιά. Το σπάνιο γαλάζιο Ρουμπίνι ακολουθεί μια απίστευτη διαδρομή, γεμάτη απανωτές ληστείες και ατυχήματα. Ταξιδεύει από τον ποταμό Αμοΐ στα βάθη της Κίνας, μέχρι τα χιονισμένα βουνά των Ελβετικών Άλπεων για να καταλήξει στο Βικτωριανό Λονδίνο ως δώρο στα χέρια της ψηλομύτας Κόμισσας Μόρκαρ και...να εξαφανιστεί μυστηριωδώς από τη κοσμηματοθήκη της, στο ξενοδοχείο «Κοσμοπόλιταν»!! Ο Ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, με τον πιστό του φίλο Δόκτορα Ουάτσον, καλούνται να ξεδιαλύνουν την υπόθεση που κρύβει πολλά παράξενα γεγονότα. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ όταν στα χέρια τους καταφθάνει ένα μαύρο φθαρμένο καπέλο και μια χήνα, με ένα περίεργο σημάδι στο κεφάλι…

 

Παράλληλες εκδηλώσεις/αφιερώματα

22 Οκτωβρίου - Μια ολονυχτία για τον ΣΑΙΞΠΗΡ

Στο πλαίσιο της «Γιορτής για τον Σαίξπηρ» που ξεκίνησε στο Θέατρο Τέχνης από τον Ιούνιο του 2016, για μια ολόκληρη νύχτα  στη Φρυνίχου,  Έλληνες καλλιτέχνες θα τιμήσουν το έργο του μεγάλου δραματουργού. Σύλληψη-επιμέλεια: Δηώ Καγγελάρη

1-5 Νοεμβρίου -Ο μύθος του ΠΡΟΜΗΘΕΑ (Γαλλία-Ελλάδα ): εργαστήριο

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Théâtre de Montreuil Mathieu Bauer και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη πραγματοποιούν εργαστήριο πάνω στο μύθο του Προμηθέα με φοιτητές των γαλλικών πανεπιστημίων Paris VIII και Paris X και νεαρούς ηθοποιούς αποφοίτους του Θεάτρου Τέχνης (πρόγραμμα IDEFIcréaTIC).

5 Δεκεμβρίου

Εκδήλωση για την επέτειο 10 χρόνων από τον θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΝΗ

24 Ιανουαρίου 2017 -Ο ΜΠΡΕΧΤ στην Αθήνα

Ημερίδα με λογοτεχνικό - μουσικό - θεατρικό - κινηματογραφικό πρόγραμμα / αφιέρωμα στο Μπρεχτ με αφορμή την επέτειο της πρώτης παρουσίασης του Μπρεχτ στην Ελλάδα στις 24 Ιανουαρίου 1957 («Ο κύκλος με την κιμωλία» Θέατρο Τέχνης / σκηνοθεσία Καρόλου Κουν). Ανάμεσα στις εκδηλώσεις και η προβολή του κινηματογραφικού έργου του Μπρέχτ «Baal» του Volker Schlöndorff (ΛΔΓ 1970: με τον Reiner Werner Fassbinder ως παρουσιαστή). Πρόκειται για ένα πρότζεκτ συνεργασίας ανάμεσα στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, το Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Θέατρο Τέχνης.

Διεύθυνση Πρότζεκτ: Ingo Starz, Αθήνα. Σκηνοθετική επιμέλεια εκδήλωσης: Κατερίνα Γεωργουδάκη. Με την συνεργασία του Goethe Istitute.

Φεβρουάριος 2017

Εκδηλώσεις για την επέτειο 30 χρόνων από το θάνατο του ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ