ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Περιμένοντας τον Nicolas Jaar

​Ο φανταστικός νέος κόσμος της ηλεκτρονικής σκηνής στην Αθήνα
99
Nicolas Jaar
Nicolas Jaar
99
  • Shares

Η βουή και η μανία ενός μοναδικού πειραματιστή πλησιάζει. Μιλάμε για τον Αμερικανo-Χιλιανό Nicolas Jaar που για μια βραδιά θα παρουσιάσει τα ηχητικά του κολάζ και τον σκοτεινό του ήχο στην Ιερά Οδό. Γιος του visual artist Alfredo Jaar, ο Nicolas πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Χιλή πριν επιστρέψει στη γενέτειρά του Νέα Υόρκη δημιουργώντας παράλληλα με τις σπουδές του στη Συγκριτική Λογοτεχνία στο Brown ένα διαφορετικό μουσικό σύμπαν ανοιχτό σε ερμηνείες. Ένα ξεχωριστό είδος με modular συνθεσάιζερ, πιάνο, παύσεις, αντιστίξεις, σαμπλ από θορύβους και φυσικούς ήχους, εμμονές και διαλόγους, χαμηλωμένα beats. Σε μοναδικές ιστορίες έξω από τα όρια της electronica.

Nicolas Jaar

Στο εξώφυλλο του πρώτου του ολοκληρωμένου άλμπουμ «Space Is Only Noise» μια φωτογραφία του πατέρα του Alfredo Jaar, όπου ο ίδιος βρισκόταν σαν ξεχασμένος στο καροτσάκι του στη μέση του πουθενά. Στο «Sirens» χρησιμοποίησε ένα διάλογο μαζί του σαν ηχητικό στοιχείο στο κομμάτι «Leaves» ενώ στο εξώφυλλο χρησιμοποίησε μια εικόνα από το  προβοκατόρικο βίντεο του πατέρα του, (1987) που φιλοξενήθηκε σε  διαφημιστική πινακίδα της Times Square στη Νέας Υόρκης με τη φράση «This is Not America» να συνοδεύει την αμερικανική σημαία. Ένα μήνυμα που αντανακλά τις θεματικές του άλμπουμ  για τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση, τις φυλετικές διακρίσεις και τον συντηρητισμό. Σαν αλληγορία με τον τρόπο γραφής ενός Φόκνερ στο «Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ!» (το μυθιστόρημα που μελέτησε στη διατριβή του) με φανταστικά πρόσωπα και γεγονότα, που αντανακλούν όμως καταστάσεις της αμερικάνικης ζωής.

Alfredo Jaar, «A Logo for America»

Παράλληλα είναι ο δημιουργός της επιτυχίας «Mi Mujer» που έφτασε να ακούγεται σε κάθε beach bar της ελληνικής επικράτειας, ενώ έγραψε ένα κομμάτι για τη φωνή της συμφοιτητριας του Scout LaRue, κόρης του Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ, και  θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους djs και remixers της dance electronica.

Ωστόσο θεωρώ απίθανο να παίξει κομμάτια σαν το «Mi Mujer» στη συναυλία του Σαββάτου, όπου θα πρέπει να περιμένουμε τις kraut εμμονές του «Three Sides of Nazareth» και άλλα κομμάτια του «Sirens» μαζί με το «Fight» από το «Nymphs» και το «Space Is Only Noise If You Can See» από το αριστουργηματικό ντεμπούτο του. Και μια μαγική βραδιά εκτός ορίων και όρων από ένα πραγματικό καλλιτέχνη.

Nicolas Jaar

«Sirens»

Ιερά Οδός, Ιερά Οδός 18-20, πλ. 2109636489, είσοδος €27, 31 ταμείο. Προπώληση: www.viva.gr, www.tickethour.com, Γερμανός, SevenSpots, Reload, Ευρυπίδης. Στις 23 Σεπτεμβρίου.

Nicolas Jaar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18.10.2017 - 13:18
Σαν σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές του 1981
ΥΓΕΙΑ
17.10.2017 - 19:30
Μία ιστορία με πολλούς «δράκους» στο χώρο της Υγείας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
18.10.2016 - 11:38
Η «τελευταία Ελληνίδα θεά» γεννήθηκε στην Αθήνα σαν σήμερα
ΚΟΣΜΟΣ
18.10.2017 - 09:14
Τα Ellinika Hoaxes ερευνούν το δημοσίευμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο
18.10.2017 - 09:14
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
17.10.2017 - 17:45
Η Athens Voice και το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σας πάνε σινεμά
17.10.2017