Μουσικη

Η ιστορία μιας φωτογραφίας που δεν δημοσιεύθηκε ποτέ

37 χρόνια πριν, η Marianne Faithful κυκλοφορεί το επιδραστικό άλμπουμ της «Broken English»

114739-643733.jpg
Τάνια Δελή
ΤΕΥΧΟΣ 590
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330091-682912.jpg

Νοέμβριο, 37 χρόνια πριν, η Marianne Faithful κυκλοφορεί το επιδραστικό άλμπουμ της «Broken English». Ο διάσημος φωτογράφος Stefan Wallgren, με αφορμή μια αδημοσίευτη φωτογραφία, διηγείται την ιστορία που συνέβη στην Κοπεγχάγη εκείνη την εποχή.

Η απρόσμενη αυτή συνάντηση προέκυψε στις 18 Νοεμβρίου του 1979, στο ξενοδοχείο Plaza της Κοπεγχάγης, το ξενοδοχείο που φιλοξενούσε όλα τα μεγάλα ονόματα της rock που περνούσαν από τη δανέζικη πρωτεύουσα εκείνη την εποχή. 

Ένα σμήνος σκανδιναβών μουσικών δημοσιογράφων έκανε το λόμπι του ξενοδοχείου να βουίζει, οι Dire Straits ήταν στην πόλη. Μέσα σε αυτό το ανυπόμονο μπουλούκι, μόνο ο Olle Berggren, ένας σουηδός δημοσιογράφος, αναγνώρισε το χλωμό πρόσωπο της κοπέλας που καθόταν στο μπαρ του ξενοδοχείου απορροφημένη στις σελίδες ενός βιβλίου του Τσαρλς Μπουκόφκι. 

Ο Olle με τράβηξε παράμερα και μου είπε πως η “δεσποινίς Faithfull” είχε συμφωνήσει σε μια κουβέντα μαζί του και μου ζήτησε αν μπορούσα να τραβήξω μερικές φωτογραφίες για την αποκλειστική συνέντευξη που θα δημοσιευόταν την αμέσως επόμενη μέρα. Προφανώς έπρεπε να είμαστε διακριτικοί, έτσι αποτραβηχτήκαμε σε ένα πιο ήσυχο σημείο του ξενοδοχείου. 

Η δεσποινίς Faithfull θα πήγαινε στη Στοκχόλμη για την προώθηση του νέου της άλμπουμ “Broken English”. Μετά την κυκλοφορία της τελευταίας της δουλειάς, δυο χρόνια νωρίτερα, είχε εγκαταλείψει τη μουσική και έκανε τουρνέ στη Σκωτία με ένα θεατρικό θίασο παίζοντας τον “Βροχοποιό” του N. Richard Nash τρεις φορές τη βδομάδα. “Μια θλιβερή περίοδος της ζωής μου” εξομολογήθηκε. 

Και εκείνη την περίοδο η Marianne συνειδητοποίησε πως έπρεπε να επιστρέψει σε αυτό που ήξερε καλύτερα, τη μουσική. Το αποτέλεσμα ήταν το “Broken English”, που έγραψε με τον Barry Rynolds και τον Joe Mavety. 

Το συμβόλαιο του νέου δίσκου ήρθε αφού η Marianne, με την μπάντα που είχε σχηματίσει, είχε γυρίσει όλα τα κλαμπ του Λονδίνου. Όπως είπε, ήταν η πανκ σκηνή που είχε ήδη ετοιμάσει το έδαφος κατά μια έννοια. Ο κόσμος πειραματιζόταν και έγραφε μουσική με την επιθυμία να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. 

“Η ύστατη προσπάθεια της Marianne Faithfull να επιστρέψει στη μουσική σκηνή ως σόλο καλλιτέχνιδα” ήταν ο τίτλος του άρθρου που σήμερα αποδεικνύεται πιο αληθινός από ποτέ, αφού εκείνο το άλμπουμ χαρακτηρίστηκε “κλασικό”, ένα άλμπουμ που για πολλούς ήταν η “πραγματική” Marianne Faithfull. 

INFO 1

Ο φωτογράφος ήταν ο Stefan Wallgren. Η φωτογραφία παρέμεινε στο προσωπικό του αρχείο χωρίς ποτέ να δημοσιευθεί. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2011 μαζί με τη διήγηση του ίδιου του φωτογράφου σε αμερικάνικο free press με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου της Faithful «Ηorses and high heels». 

INFO 2

O Stefan Wallgren θεωρείται ο πάπας της μουσικής φωτογραφίας για πάνω από 35 χρόνια. Τα πρόσωπα που φωτογράφισε στη διάρκεια της καριέρας του, συνθέτουν μια λίστα από τα μεγαλύτερα και πιο εμβληματικά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής: David Bowie, Jimi Hendrix, Blondie, The Ramones, Queen, Bob Dylan, Lou Reed, Iggy Pop και πολλοί άλλοι... Η δουλειά του «έντυνε» μουσικές εκδόσεις, περιοδικά και εφημερίδες, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της παρέμενε τα τελευταία 30 χρόνια αδημοσίευτο στο προσωπικό του αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από σπάνιες εμφανίσεις καλλιτεχνών και εποχές που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ