ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Ο «Αστερισμός των Αρχαίων Πολιτισμών» στο Ζάππειο Μέγαρο

Δέκα σύγχρονα κράτη, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, συνθέτουν το Φόρουμ
5
Ο «Αστερισμός των Αρχαίων Πολιτισμών» στο Ζάππειο Μέγαρο
Ο «Αστερισμός των Αρχαίων Πολιτισμών» στο Ζάππειο Μέγαρο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
ΑΠΕ-ΜΠΕ
5
  • Shares

Δέκα σύγχρονα κράτη, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, συνθέτουν τον "αστερισμό των πολιτισμών", μεταξύ των οποίων ο αιγυπτιακός, ο ρωμαϊκός, ο περσικός, ο σινικός και ο ελληνικός, καθώς και οι πολιτισμοί των Μάγια, των Ίνκας, των Αζτέκων, της Μεσοποταμίας και της κοιλάδας του Ινδού.

Η Ελλάδα αξιοποιεί τη βαριά βιομηχανία της, τον πολιτισμό της, και συγκαλεί το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών στο Ζάππειο Μέγαρο την Κυριακή 23 και τη Δευτέρα 24 Απριλίου. 

Θέλει με τον τρόπο αυτό να διαμηνύσει ότι ο πολιτισμός και η πολιτιστική διπλωματία μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για τη στήριξη και ενίσχυση των δύο άλλων πυλώνων της εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή της παραδοσιακής και της οικονομικής διπλωματίας.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό, διεθνούς εμβέλειας, γεγονός, καθώς για πρώτη φορά θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι, μετά από κοινή πρόσκληση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Κινέζου ομολόγου του Wang Yi, η Αίγυπτος, η Βολιβία, η Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιταλία, το Μεξικό, το Περού και βεβαίως, η Ελλάδα και η Κίνα.

Η Ελλάδα επιλέγει να αξιοποιήσει θετικά εργαλεία διπλωματίας, σε αντίθεση με τα μνημόνια και τις κυρώσεις και προτάσσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στο πεδίο του πολιτισμού, για να φέρει κοντά 10 κράτη που εκπροσωπούν κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες, να συνθέσουν απόψεις, να διερευνήσουν μορφές συλλογικών δράσεων με γνώμονα τον άνθρωπο και την εμπέδωση κλίματος κατανόησης μεταξύ των κρατών.


Ο πολιτισμός, ως κατεξοχήν μέσο επικοινωνίας των λαών, θεωρείται μείζον συστατικό ήπιας ισχύος, αφού δεν επιβάλλεται και συνιστά δύναμη έλξης. Είναι, ακόμα, διαπλαστικός παράγοντας ισχυρής οικονομικής, αλλά και πολιτικής συνεργασίας.

Με την επίσημη σύσταση του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, η Ελλάδα φιλοδοξεί να ενισχύσει το διάλογο και τις συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών και να θέσει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός ευέλικτου πλέγματος συνεργασιών, το οποίο δύναται να λάβει ένα θεσμικό χαρακτήρα.

Η Συνάντηση των Αρχαίων Πολιτισμών στο Ζάππειο Μέγαρο είναι μια ελληνική πρωτοβουλία φωτεινή με όραμα και διορατικότητα. Είναι ένας δυνάμει θεσμός, τον οποίο ο εύθραυστος κόσμος μας έχει ανάγκη.

Είναι ένα ακόμα βήμα της Ελλάδας, με το οποίο αναδεικνύεται ο πολυδιάστατος και ενεργητικός της ρόλος, διατρανώνοντας εκ νέου τη δύναμη, τις αξίες και τις αρετές των πολιτισμών.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

VIRAL
24.07.2017 - 07:00
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ
24.07.2017 - 07:00
Μια σπουδαία ανακάλυψη για τον καρκίνο και η παρερμηνεία της
ELLINIKA HOAXES
23.07.2017
COSMIC TELEGRAM
22.07.2017 - 19:33
Συναισθηματισμός και μαζικοποίηση ή «έλα να αγαπηθούμε, darling»
URBAN CULTURE
22.07.2017 - 10:43
Κυκλοφορούν στους δρόμους και ξεχειλίζουν γνήσιο ταλέντο
ΘΕΜΑ
21.07.2017 - 14:06
Προτού κλείσεις τη βαλίτσα των διακοπών και σαλπάρεις για μέρη εξωτικά, διάβασε ποια είναι εκείνα τα πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσεις με την καμία
SOCIAL
21.07.2017 - 14:03
Το δίδυμο του Cineλθετε λίγο πριν βγει και πάλι στο δρόμο για καλοκαιρινή περιοδεία, δίνει μία ασυνήθιστη συνέντευξη στην AV.