Πολιτικη & Οικονομια

Τι είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιες νέες διατυπώσεις αναζητά η Αθήνα εν όψει του Eurogroup  στις 15 Ιουνίου

115113-643519.jpg
Αθηνά Γκόρου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
358102-741857.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Εν μέσω θύελλας την οποία προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τα ‘περισσεύματα’ από τα προαπαιτούμενα  άρον άρον για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, μέσα σε νομοσχέδιο για την αλιεία και καθώς το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στην τελική ευθεία για το Eurogroup στις 15, ο υπουργός Οικονομικών και η υπουργός Εργασίας, έδωσαν τις τελευταίες εξηγήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ,  για τη διαχείριση της κατάστασης στις 15 Ιουνίου με βάση τις επιδιώξεις της Αθήνας.

Οι υπουργοί  εξήγησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι η ψήφιση της «ουράς» των προαπαιτούμενων είναι αναγκαία, ώστε να μην μπορούν οι εταίροι να ασχοληθούν με την μη τήρηση ούτε ενός,  αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση, η οποία, κατά την ελληνική πλευρά, πρέπει να είναι στοχευμένη στο χρέος και στην ποσοτική χαλάρωση μόνο.

Η «ουρά» των προαπαιτούμενων θεωρείται από τους υπουργούς αλλά και τους βουλευτές  ελάσσονος σημασίας.  Αρκετοί βουλευτές αντέδρασαν  μόνο στο θέμα του παγώματος των συντάξεων για ένα χρόνο, για να πάρουν, την πειστική όπως φάνηκε αφού δεν δόθηκε συνέχεια,  απάντηση περί κινδύνου διαταραχής της ισορροπίας των πλεονασμάτων.

Ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε στους βουλευτές  την κρισιμότητα των νέων διατυπώσεων που αναζητά η Αθήνα. Από ελληνικής πλευράς γίνεται μια προσπάθεια να βγει η χώρα από το χαρακτηρισμό της «εξαιρετικά προβληματικής οικονομίας»  και να πάρει το χαρακτηρισμό της «υπερχρεωμένης»  οικονομίας, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ώστε αν έρθει μια  ευρωπαϊκή πολιτική που θα αντιμετωπίσει συνολικά αυτά τα ζητήματα στο πλαίσιο της Ένωσης, να έχει λαμβάνειν και η Αθήνα.

Η άλλη μάχη χαρακτηρισμών αφορά στη βιωσιμότητα  του χρέους. Ο Τσακαλώτος αναζητά έναν προσδιορισμό ασαφή.  Πρέπει όπως είπε να βρεθεί μια διατύπωση τέτοια, που να βοηθάει σε μια λογική ότι τα ψηφισμένα  μέτρα και οι προτάσεις για ωρίμανση των δόσεων και των επιτοκίων, βοηθούν στην πορεία βιωσιμότητα του χρέους . Βιώσιμο δηλαδή υπό προϋποθέσεις. 

Επίσης από βουλευτές τέθηκε επιτακτικά το θέμα των ψευδαισθήσεων περί πολιτικής λύσης σε Σύνοδο Κορυφής και ότι αυτές πρέπει να εγκαταλειφθούν, όπως τέθηκε και το θέμα της χάραξης στρατηγικής για την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας, καθώς η έμφαση στην τεχνική διαχείριση αφορά στην κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να εξηγηθεί και να ‘περάσει» πειστικά στο εκλογικό σώμα. 

Τέλος την διαφωνία του, με διατύπωση σχετική με τις συλλογικές συμβάσεις, εξέφρασε ο Νίκος Φίλης. Η διατύπωση ότι οι συμβάσεις θα γυρίσουν το 2018 σε καθεστώς 1990 προβλημάτισε, σύμφωνα με πηγές, τον πρώην υπουργό, καθώς τη θεώρησε θολή. Η Ε. Αχτσιόγλου τόνισε ότι γνωρίζει πολύ καλά το Εργατικό Δίκαιο και ότι είναι μια φράση ακίνδυνη,  χωρίς ιδιαίτερη σημασία, η οποία ωστόσο, μετά την επιμονή του Νίκου Φίλη, αφαιρέθηκε. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ