Πολιτικη & Οικονομια

Ολημερίς το χτίζανε…

Ο πόλεμος για το Ολοήμερο μόλις ξεκίνησε

130607-296071.jpg
Χρύσα Μακρή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131215-297819.jpg

Έστω ότι είστε γονείς. Έστω ότι είστε εργαζόμενοι γονείς. Οπωσδήποτε όμως είστε γονείς με ψαλιδισμένους μισθούς. Σωστά; Έχετε κάνει τον προγραμματισμό σας και το παιδάκι σας ή τα παιδάκια σας παρέμεναν μέχρι τώρα στο Ολοήμερο Σχολείο για να μπορείτε εσείς να δουλεύετε, όχι μόνο τόσο όσο απαιτούν τα καθήκοντά σας στην εργασία, αλλά δίνετε και λίγο παραπάνω από το χρόνο σας για να μη θέσετε σε κίνδυνο τη θέση σας γιατί αν τη χάσετε «άντε να βρεις άλλη».


Εδώ λοιπόν είναι που έρχεται η «πολιτική Φίλη» στην Παιδεία για να γκρεμίσει όσα χτίστηκαν τόσα χρόνια με τόσο κόπο και τέτοιας έντασης διεκδικήσεις από όσους τώρα βρίσκονται στη στέγη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα προηγούμενα χρόνια «σκίζανε τα καλσόν» για να δανειστώ την πρόσφατη έκφραση του κου Νεφελούδη, στις αμέτρητες πορείες, χτίζανε γραφεία καθηγητών για να διεκδικήσουν «δωρεάν και ποιοτική παιδεία για όλους», φωνάζανε άλλοτε με ντουντούκες και άλλοτε χωρίς σε πορείες που για τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα νέκρωναν το κέντρο της Αθήνας προκειμένου να αντισταθούν στη «συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών» αλλά και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των μαθητών και των γονέων τους.


Δεν ήταν πριν από πολλά χρόνια.
 Και όλα αυτά έρχεται ο σημερινός υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει αυτό που αποτελούσε την κορωνίδα του δημόσιου σχολείου και κατάκτηση χρόνιων αγώνων, το Ολοήμερο Σχολείο, στις καλένδες.

Η εγκύκλιος με υπ’ αριθμ.87776/Δ1/30-5-2016 εδώ στην πραγματικότητα ακυρώνει το Ολοήμερο Σχολείο στην πράξη, αφού θέτει ως απαιτούμενο αριθμό 14 εγγεγραμμένους μαθητές για τους οποίους ως προϋπόθεση τίθεται να εργάζονται και οι δύο γονείς με προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από τον εργοδότη. Πράγμα όχι και τόσο σύνηθες στις μέρες μας. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που συμπληρωθεί το Ολοήμερο Τμήμα, τι θα συμβεί αν στο μεταξύ ο ένας γονιός απολυθεί και δεν μπορεί να εκδώσει κάρτα ανεργίας; Αυτόματα το τμήμα διαλύεται οπότε οι γονείς των υπόλοιπων παιδιών που εξακολουθούν να εργάζονται δεν διαθέτουν Ολοήμερο για τα παιδιά τους.
 Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι και το γεγονός ότι εάν κάποιος γονιός αποφασίσει εν μέσω της σχολικής χρονιάς για λόγους «ανωτέρας βίας» να παίρνει το παιδί του νωρίτερα από το Ολοήμερο τότε αυτόματα ακολουθούν και οι υπόλοιποι 13 μαθητές. Ο γονιός δηλαδή θα πρέπει να φεύγει νωρίτερα από την εργασία του με την …κατανόηση (;) του εργοδότη του!!!
 Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης υποσχέθηκε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων μαθητών σε 12 ή 10 αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη.


Τα σχολεία σήμερα λειτουργούν με βάση το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) εδώ, που είχε θεσμοθετηθεί όταν υπουργός ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου και στο πλαίσιο του οποίου είχε εκδοθεί ειδική εγκύκλιος για τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου το οποίο για πρώτη φορά επεκτεινόταν και κάλυπτε το σύνολο των γονέων που επιθυμούσαν να αφήνουν το παιδί τους στο σχολείο για μελέτη πέραν του βασικού ωραρίου. Η σχετική εγκύκλιος Διαμαντοπούλου εδώ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το Ολοήμερο Πρόγραμμα εισήχθη στα Δημοτικά Σχολεία επί Γεράσιμου Αρσένη με το Νόμο 2525/97 (άρθρο 4). Ήταν η εποχή που οι τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είχε κατασκηνώσει για μήνες στην οδό Μητροπόλεως και πετούσε πέτρες έξω από τα σχολεία για να μην καταργηθεί η επετηρίδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ