Πολιτικη & Οικονομια

Οι σχέσεις κυβέρνησης - Ε.Ε. σε ήρεμα νερά

Τι έδειξε η συζήτηση στην ολομέλεια τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος

67987-174763.jpg
Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326606-674427.jpg

Το κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη 4 Οκτωβρίου για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος ήταν εντελώς διαφορετικό από ό,τι πριν δεκαέξι μήνες. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η κυβέρνηση Τσίπρα πέρασε από τη μετωπική αντιπαράθεση με την πολιτική της ευρωζώνης στην προσαρμογή στους κανόνες και στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος - μνημονίου.

Επομένως, δεν είχαμε τη σύγκρουση σε επίπεδο στρατηγικής, αλλά μία συζήτηση για την ποιότητα και την ταχύτητα της προσαρμογής της ελληνικής κυβέρνησης.

Θετική στάση

Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί έδειξε μεγάλη κατανόηση στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχία της προσαρμογής και την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. 

Το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει επίθεση φιλίας σε όλες τις χώρες με σημαντικά δημοσιονομικά ή οικονομικά προβλήματα γνωρίζοντας ότι μετά το Brexit κινείται σε ένα πολιτικό - θεσμικό κενό και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγει τις συγκρούσεις και τις κρίσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τα στραβά μάτια για το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ισπανία και την Πορτογαλία για τον τρόπο διαχείρισης της τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία και την Πορτογαλία χωρίς την εφαρμογή του λεγόμενου bail in που ίσχυσε για πρώτη φορά στην περίπτωση της Κύπρου. 

Από τη στιγμή λοιπόν που διευκολύνει τους πάντες θα ήταν περίεργο να ασκούσε μεγάλη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση Τσίπρα για τις όποιες καθυστερήσεις και αστοχίες στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος - μνημονίου. 

Το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντομπρόβσκις ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο του παραιτηθέντος Βρετανού Επιτρόπου Λόρδου Χιλ για την τραπεζική ένωση και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και δεν ασχολείται συστηματικά με το ελληνικό ζήτημα ενισχύει το ρόλο του Γάλλου Επιτρόπου κ. Μοσκοβισί ο οποίος επηρεάζεται πολιτικά από το σοσιαλιστή Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ολάντ και γι’ αυτό επιχειρεί προσεκτικά ανοίγματα στην κατεύθυνση της κυβέρνησης Τσίπρα. 

Ποιος είναι ο καλύτερος

Η συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικεντρώθηκε στο ποιος τελικά μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. 

Οι εκπρόσωποι και οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσαν τη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου και τα μνημόνια στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και δήλωσαν ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις της κυβέρνησης Τσίπρα σε ένα δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. 

Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των κεντροδεξιών πολιτικών δυνάμεων χρέωσαν το λογαριασμό του 2015 και του 2016 στο λαϊκισμό και στην ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης Τσίπρα. Υπογράμμισαν ότι άλλα έλεγαν για να κερδίσουν την ψήφο του ελληνικού λαού και άλλα κάνουν και πως οι εκπρόσωποι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν την τάση να υπογράφουν πάρα πολλά πολύ εύκολα χωρίς να δείχνουν τον ίδιο ζήλο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Σταθεροί στην άρνηση

Η κυβέρνηση Τσίπρα πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στήριξε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη όταν άλλοι ζητούσαν την αναγκαστική απομάκρυνσή της, δείχνει σταθερά καλή διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση και η πολιτική αναμέτρηση δεν έχει πλέον σχέση με διαφορετικές στρατηγικές αλλά με το ποιος μπορεί να προωθήσει καλύτερα την αναγκαία προσαρμογή με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος και το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος. Όλοι προσάρμοσαν την επιχειρηματολογία τους στα νέα δεδομένα με εξαίρεση τους ευρωσκεπτικιστές και τους αντιευρωπαίους της σκληρής και της άκρας Δεξιάς οι οποίοι συνέχισαν να παρουσιάζουν την κρίση στην Ελλάδα σαν αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας της ευρωζώνης και της Ε.Ε. Οι προτάσεις τους κατέληγαν στην αναγκαιότητα διάλυσης της ευρωζώνης και της ίδιας της Ε.Ε. 

Δυστυχώς γι’ αυτούς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει εγκλωβιστεί στο μνημόνιο, εφόσον το Μάρτιο του 2016 η Κύπρος ολοκλήρωσε με επιτυχία την εφαρμογή του δικού της προγράμματος. Επιπλέον, χώρες οι οποίες είχαν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Ρουμανία έχουν να παρουσιάσουν εντυπωσιακά success stories σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών τους. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ