ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Οι νέοι δεν δίνουν αίμα

Απογοητευτικά τα στοιχεία για την εθελοντική αιμοδοσία - Μόλις το 19% της προσφοράς προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών
528
Κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας
Κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
ΑΠΕ ΜΠΕ/STR
528
  • Shares

Μόλις το 19% των εθελοντών αιμοδοτών προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προκαλεί εντύπωση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το φαινόμενο της χαμηλής διεισδυτικότητας του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας στους νέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε, το ΕΚΕΑ ξεκινάει νέο κύκλο δράσεων για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας στο ζήτημα αυτό.

«Δεν είναι σαφές ποια είναι η εξήγηση. Πιθανά η στροφή στο ατομικό έναντι του συλλογικού στις ημέρες μας να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμα, η προσέγγιση των νέων ενδεχομένως χρειάζεται νέους τρόπους πιο ελκυστικούς και ευφάνταστους, με φρέσκο λόγος και συνεχή εκπαίδευση από μικρή ηλικία» προσθέτει.

Το κλειδί για την ανάπτυξη της αιμοδοτικής συνείδησης είναι η προσέλκυση κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας, επισημαίνει η κα Ματσούκα, υπογραμμίζοντας ότι οι ηλικίες 10-14 είναι οι καταλληλότερες για την κατανόηση του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το ΕΚΕΑ -σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Υγείας- σχεδιάζει πρόγραμμα για τα σχολεία που θα περιλαμβάνει έντυπο υλικό, βίντεο, καρτούν, καθώς και διαδραστικά παιχνίδια.

Οι Έλληνες δεν είναι αδιάφοροι

Η Ελλάδα, όπως συμπληρώνει η κα Ματσούκα, έχει τον υψηλότερο αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό διεθνώς και «παρότι συνεχίζουμε να έχουμε συγγενικό περιβάλλον, τους λεγόμενους αιμοδότες "αντικατάστασης" -συγγενείς και φίλους ασθενών που θα χειρουργηθούν και οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν αίμα- έχουμε σταθερή αύξηση της εθελοντικής αιμοδοσίας τα τελευταία χρόνια».

Σε ποσοστό 58% το αίμα των μονάδων που συλλέχθηκαν το 2016, προερχόταν από εθελοντές αιμοδότες και το 36% από αιμοδότες «αντικατάστασης», και σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται μια μικρή αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών σε σχέση με το 2015, όπου είχαμε 55% εθελοντές και 38% αιμοδότες «αντικατάστασης». «Παρά την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας η εθελοντική αιμοδοσία, άλλο ένα πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης, αυξάνεται» προσθέτει.

«Η χώρα μας συλλέγει πολύ αίμα αναλογικά με τον πληθυσμό της και θα όφειλε σύμφωνα με όλους τους αλγορίθμους να έχει επάρκεια. Οι κατά περιόδους ελλείψεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στον ελλιπή σχεδιασμό ή κεντρικό συντονισμό, καθώς μέχρι σήμερα κάθε νοσοκομειακή αιμοδοσία λειτουργεί αυτόνομα για το νοσοκομείο της. Αυτό σε όλο τον κόσμο έχει αποδειχτεί αναποτελεσματικό» καταλήγει η κα Ματσούκα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

ΕΛΛΑΔΑ
23.08.2017 - 11:41
Είναι από τις φορές που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, αλλά διαψεύδεσαι πανηγυρικά
23.08.2017 - 11:41
FASHION
21.08.2017 - 14:27
Κάποιες γυναίκες ήταν πιο μπροστά από την εποχή τους...
LIFE
21.08.2017 - 13:29
Το περάσαμε το παλούκι μάθημα, έστω και δύσκολα. Σε άλλη δύσκολη στροφή όμως κόπηκες εσύ…
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
20.08.2017 - 18:32
Τζέιμς Ντιν, Γκρέις Κέλι, Αλμπέρ Καμύ, Τζάκσον Πόλοκ. Ο φωτογράφος Christophe Rihet αποτυπώνει τα σημεία με τα μοιραία τροχαία
ΜΟΥΣΙΚΗ
08.08.2017 - 16:25
Κέρδισε προσκλήσεις, H&M δωροκάρτες και την ευκαιρία να γνωρίσεις το γαλλικό band αποκλειστικά από κοντά
08.08.2017