Πολιτικη & Οικονομια

Οι Καναδοί φεύγουν, οι Ρώσοι έρχονται;

Επιχείρηση αναστήλωσης του επενδυτικού προφίλ

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371595-767709.jpg

Με τη… ρώσικη αρκούδα επιχειρεί η κυβέρνηση να αναστηλώσει το επενδυτικό προφίλ του πρωθυπουργού, που την περασμένη Κυριακή στη ΔΕΘ τασσόταν υπέρ του Gr-invest, αλλά οι εντυπώσεις ανατράπηκαν ένα 24ωρο μετά, με την ανακοίνωση της Eldorado Gold ότι στις 22 Σεπτεμβρίου θέτει τέλος στην επένδυση στη Χαλκιδική για το χρυσό. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου δέχτηκε χτες τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής κοινοπραξίας Mirum Hellas κ. Μπορίσοφ για να προβάλουν την τουριστική επένδυση ύψους 400 εκ ευρώ, με διαδικασίες fast track, στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης. «Θεωρώ ότι η επόμενη δεκαετία είναι δεκαετία Κρήτης και δεκαετία Ελλάδας για επενδύσεις» δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ αλλά δεν σταμάτησε εδώ: «η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα φιλική και το οικονομικό κλίμα στη Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα εύφορο. Το γεγονός ότι έγινα στρατηγικός επενδυτής με αυτή την κυβέρνηση τα λέει όλα… Αναμφίβολα θα προσκαλούσα και άλλους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βίωσα κι εγώ, ως επιχειρηματίας την άνοδο και την κάθοδο της ελληνικής οικονομίας και πιστεύω πως είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουμε στην Ελλάδα»!

Οι δηλώσεις αυτές –μάννα εξ ουρανού για την κυβέρνηση– έγιναν την ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες επιδίδονταν σε ένα μπαράζ δηλώσεων και συνεντεύξεων, με διπλό στόχο: Από τη μια να καταδείξουν ότι η καναδική εταιρεία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα για το περιβάλλον-αποφεύγοντας πάντως να τοποθετηθούν  για τη μεγάλη καθυστέρηση χορήγησης αδειών από το κράτος-, από την άλλη να καταδείξουν ότι η ΝΔ αποτελεί ένα είδος εκπροσώπου Τύπου της εταιρείας. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ είναι κόμμα «που περισσότερο προσομοιάζει με την λατινοαμερικάνικη αντιδραστική Δεξιά»… Είχε προηγηθεί η χωρίς προηγούμενο ανάρτηση στο facebook του συμβούλου επικοινωνίας κ. Καρανίκα, με το περιβόητο «στα τσακίδια», που αποσύρθηκε κατόπιν πρωθυπουργικών υποδείξεων. Για το θέμα αυτό πάντως, ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αντέδρασε λέγοντας «μου κάνει εντύπωση πως με καλείτε να σχολιάσω περισσότερο τη δήλωση του κυρίου Καρανίκα και λιγότερο την αποικιοκρατική αυθάδεια με την οποία τοποθετήθηκε η εταιρεία».

Αν όμως στο προσκήνιο επικρατεί πνεύμα «επιστροφής στις ρίζες» σε ό,τι αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη επένδυση, στο παρασκήνιο το Μαξίμου ανησυχεί σφόδρα για το ενδεχόμενο να ανατραπεί πλήρως η εικόνα που οικοδόμησε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας με την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνας, αλλά και πρόσφατα με τις επισκέψεις του στην «Παπαστράτος» και την «Apivita». Γι’ αυτό και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την άρση των εμποδίων για την επένδυση στη Χαλκιδική με στόχο την παραμονή της εταιρείας στη χώρα μας, έναντι ορισμένων πρόσθετων ανταλλαγμάτων από τα συμφωνηθέντα-πριν από την οριακή ημερομηνία της 22ας Σεπτεμβρίου.

Ανησυχία όμως υπάρχει και για την άλλη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό.

Κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση το Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) πριν από μια εβδομάδα τέθηκε αιφνιδιαστικά ζήτημα ανακήρυξης προσωρινώς έστω της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου-κι αυτό μετά την υπογραφή της κυβέρνησης με την Lamda Development μνημονίου για την προώθηση της επένδυσης.  Η συνεδρίαση διακόπηκε και είχε προγραμματιστεί για την άλλη εβδομάδα, όμως το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η γενική γραμματέας του υπουργείου κ Βλαζάκη συγκάλεσε τη συνεδρίαση για σήμερα Τετάρτη. Αιφνιδιαστικά όμως, αργά χτες το βράδυ κυκλοφόρησαν έντονες φήμες ότι η συνεδρίαση δεν εκπρόκειτο να πραγματοποιηθεί!  ​Πίσω από αυτήν την εξέλιξη, κρύβεται η σπουδή της κυβέρνησης θα αρθούν οι όποιες εκκρεμότητες για την υλοποίηση της επένδυσης, υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη. Ωστόσο, αστάθμητοι παράγοντες, όπως η παρέμβαση του Συλλόγου Αρχαιολόγων, αλλά και η ίδια η κ. Βλαζάκη, μπορεί να αποτελέσουν «ασύμμετρες απειλές» στην ευόδωση της υπόθεσης.

Κοντολογίς, το σινιάλο για επενδύσεις από τον πρωθυπουργό, εντός και εκτός συνόρων, προσκρούει σε αντίθετες θεωρήσεις και ιδεοληψίες υπουργών αλλά και του σκληρού πυρήνα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και είναι αμφίβολο πώς θα λυθεί και σε ποια κατεύθυνση ο γόρδιος δεσμός. Σίγουρα η στήριξη από τον κ. Μπορίσοφ δεν είναι από μόνη της αρκετή…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ