Πολιτικη & Οικονομια

Η ομιλία του Τσίπρα για ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis που εξόργισε τη ΝΔ: «Άντρο μαύρου χρήματος»

Ο καβγάς Γεωργιάδη - Βούτση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΤΣΙΠΡΑΣ

Απαντώντας στον επικεφαλής του Ποταμιού για τη θέση της Ελλάδας στον πίνακα των διεφθαρμένων χωρών και την κατρακύλα κατά 11 θέσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Η διαφθορά στη χώρα δεν είναι περιθωριακό φαινόμενο και συνδέεται με τους όρους ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός  και πρόσθεσε: «Η γιγάντωση της διαφθοράς είναι εγγενές χαρακτηριστικό ενός πολιτικού και οικονομικού δικτύου εξουσίας που οικοδομήθηκε στη χώρα, ιδίως στην περίοδο της μεταπολίτευσης.

»Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς απαιτείται και ένα ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει, πρόσθεσε.

»Η αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητα.

»Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, αφού τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά επίθεση που είναι και ένας δείκτης ότι κάνουμε την δουλειά μας. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν άντρο μαύρου χρήματος. Το πάρτι τελείωσε

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο κορυφαίες, όπως τις χαρακτήρισε, περιπτώσεις διαφθοράς στο χώρο της υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis.

«Στον χώρο της Υγείας στήθηκε πάρτι διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Επί των ημερών μας, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, εκεί όπου αρνήθηκαν να το οδηγήσουν αυτοί που σήμερα κόπτονται για τη Δημόσια Υγεία. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν άντρο μαύρου χρήματος. Το πάρτι τελείωσε, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» τόνισε.

Για το σκάνδαλο Novartis, ο πρωθυπουργός είπε ότι αφορά αδιαφανή τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, βασισμένο σε συγκεκριμένη.

Πρόσθεσε ότι «παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα», στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων των ετών 2012, 2013, 2014, μεταξύ των οποίων και της Novartis.

Για τις λίστες των φοροφυγάδων: Θα ελεγχθούν πάνω από 1 εκατ. ΑΦΜ

Έχει σημειωθεί πρόοδος με τις λίστες των φοροφυγάδων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε τις έκρυβαν είτε αρνούνταν να τις παραλάβουν. Θα γίνει ενοποίηση των λιστών των μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα και θα ελεγχθούν πάνω από 1.000.000 ΑΦΜ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, δημοσιεύει μια κατάταξη η οποία αφορά την υποκειμενική αντίληψη για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητά της.

Η διαπλοκή ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις, δολοφονήθηκαν πολιτικά χαρακτήρες επειδή δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς. Το 1,7 δισ. ευρώ που δόθηκε με θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, βγήκε μέσα από μια Επιτροπή της Βουλής και αφορούσε το μεγάλο πάρτι που έγινε με το δημόσιο χρήμα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

Που ήταν οι θεσμοί, πού ήταν η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, πού ήταν τα ΜΜΕ όταν γίνονταν όλα αυτά στην Ελλάδα, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση, μέσα σε δύο χρόνια, έχει κάνει πολύ περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για τη διαφάνεια, περισσότερα από όσα έκαναν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επί 40 χρόνια.

Η πάταξη της διαφθοράς είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας και απαιτεί πολιτική βούληση. Η δέσμευσή μας απέναντι στο κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό είναι να μην λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος και να προχωρήσουμε παραπέρα στη θεσμική θωράκιση απέναντι στην διαφθορά και τη διαπλοκή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου από τη Μέρκελ.

Αμέσως μόλις ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την πρωτολογία του, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από το προεδρείο τη Βουλής τον λόγο, εκτιμώντας πως ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί προσωπικού εναντίον του.

Ωστόσο, ο κ. Βούτσης του είπε πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και κινείται εκτός ορθής κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ