Πολιτικη & Οικονομια

Η έξοδος από την κρίση

Σήμερα όλοι μιλούν για μνημόνιο και αντιμνημόνιο.

114905-643678.jpg
Κωνσταντίνος Ροκόφυλλος
ΤΕΥΧΟΣ 396
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
exodos-krish.jpg

Τρεις προτεινόμενες δέσμες μεταρρυθμίσεων για να επιτευχθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα

Σήμερα όλοι μιλούν για μνημόνιο και αντιμνημόνιο. Ένα debate που δεν έχει κανένα νόημα και πάνω στο οποίο κρίνονται οι εκλογές και η πορεία της χώρας. Η κριτική στην κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είναι το «μνημονιακή», αλλά η κακή εφαρμογή του μνημονίου, δηλαδή η συνεχής επιβολή φόρων και η άρνηση μείωσης των δαπανών.

Είναι σαφές ότι πρέπει μόνοι μας να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και είναι ντροπή να βλέπουμε το θέατρο με την «κακιά Μέρκελ» και τους καλούς Ελληνες πολιτικούς που «δεν θέλουν, αλλά αναγκάζονται» να πάρουν μέτρα.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί και μάλιστα άμεσα. Για να μη μιλάμε όμως για την ανάπτυξη όπως οι πολιτικοί, χωρίς καμία επεξήγηση, θα προτείνω εδώ 3 δέσμες μεταρρυθμίσεων.

Μείωση δαπανών και αύξηση αποτελεσματικότητας του Δημοσίου

Το κράτος πτώχευσε και πρέπει να νοικοκυρευθεί άμεσα, για να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Στον ιδιωτικό τομέα κλείνουν κάθε μέρα επιχειρήσεις και απολύονται εργαζόμενοι λόγω των συνεχών αυξήσεων φόρων και της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης, η οποία οφείλεται στις οριζόντιες περικοπές αποδοχών και την κακή ψυχολογία της αγοράς. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και η μόνη οδός για τη μείωση του ελλείματος είναι η συρρίκνωση του Δημοσίου. Ενδεικτικά αναφέρω:

● Κλείσιμο/πώληση όλων των δημόσιων οργανισμών που είναι περιττοί ή έστω δεν είναι απολύτως απαραίτητοι: π.χ. ΟΣΕ, ΕΤ1, κανάλι Βουλής, εκατοντάδες οργανισμοί χωρίς αντικείμενο.

● Μισθοδοσία/παροχές ΔΕΚΟ και Δημοσίου αντίστοιχες με τον ιδιωτικό τομέα.

● Κατάργηση όσων πρεσβειών της Ελλαδας στο εξωτερικό δεν είναι απαραίτητες για την εξωτερική μας πολιτική, π.χ. γιατί να έχουμε πρεσβεία στη Νορβηγία, προσφέρει κάτι;

● Αξιοποίηση/πώληση δημόσιων εκτάσεων και κτιρίων: π.χ. γιατί να έχει στο ακριβότερο οικόπεδο της Αθήνας, στο Καβούρι, στρατόπεδο η Αεροπορία;

Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του Δημοσίου απαιτεί άμεσα:

● Μηχανοργάνωση παντού και αποκλειστική χρήση email στη διεκπεραίωση εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών.

● Απλούστευση της νομοθεσίας και των διαδικασιών (re-engineering), ώστε οι ιδιώτες να μπορούν να είναι νόμιμοι και να προχωρούν όλα τα θέματα σε εύλογο χρόνο. Σήμερα με τις ισχύουσες διατάξεις, όλοι κάπου είναι παράνομοι και συνεπώς όμηροι των υπηρεσιακών παραγόντων.

● Νέο οργανόγραμμα σε κάθε υπηρεσία, για να εξυπηρετηθούν οι ανασχεδιασμένες διαδικασίες και η στοιχειώδης πειθαρχία.

n

Το διάγραμμα απεικονίζει τη σκληρή πραγματικότητα: ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι ουραγός στην ανταγωνιστικότητα. Κοστίζει πάρα πολύ, χωρίς να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες, και μπλοκάρει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία.

Φορολογία

Σήμερα οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί, αλλά τα έσοδα ελάχιστα. Οι ποινές για όσους δεν πληρώνουν είναι συνήθως αστείες και το ετήσιο «ισοζύγιο» για τους παράνομους θετικό. Η πρόταση είναι να μειωθούν άμεσα και σημαντικά όλοι οι φορολογικοί συντελεστές και οι εργοδοτικές εισφορές, αλλά ταυτόχρονα η φοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία να τιμωρούνται ποινικά και επιπλέον να είναι δυσθεώρητα τα πρόστιμα ώστε να μην παίρνει κανείς το ρίσκο να παρανομεί, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά:

● Ο ΦΠΑ της εστίασης να μειωθεί από 23% τουλάχιστον στο μισό και ταυτόχρονα η ποινή για «μη απόδειξη σε τραπέζι» να δεκαπλασιαστεί. Είναι σαφές ότι οι τιμές θα μειωθούν, οι επιχειρήσεις θα είναι πιο ανταγωνιστικές και τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν. Γιατί σήμερα ελάχιστοι κόβουν απόδειξη!

● Να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων από 11-13% και ο ΦΠΑ, όπου απαιτείται, από 23% τουλάχιστον στο μισό. Σήμερα το κράτος δεν εισπράττει σχεδόν τίποτα, γιατί ως γνωστό δεν γίνονται μεταβιβάσεις. Η Ισπανία μείωσε το φόρο μεταβίβασης από 8% σε 4% και η Ολλανδία από 4% σε 2% λόγω της κρίσης! Η Ελλάδα, που απευθύνεται στους Ευρωπαίους αγοραστές, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική με κόστος συμβολαίου 27% (ΦΠΑ, συμβολαιογράφος, δικηγόρος, υποθηκοφύλακας)!

● Το μεροκάματο ενός εργάτη είναι 30-50 ευρώ και το ένσημο του ΙΚΑ είναι τουλάχιστον 55 ευρώ. Ποιος πληρώνει σήμερα υπερδιπλάσιο κόστος για να είναι νόμιμος; Η απάντηση είναι απλή: κανείς! Όλοι πληρώνουν τα ελάχιστα ένσημα που προσδιορίζονται στην οικοδομική άδεια και τίποτα άλλο. Πρέπει να προσδιοριστεί το ένσημο στο 15-20% του πραγματικού ημερομισθίου και μετά να διώκεται ποινικά και αστικά η μαύρη εργασία, ώστε να μη διανοείται κανείς να παρανομήσει.

Τα παραπάνω με την ταυτόχρονη κατάργηση του περίφημου Κ.Β.Σ. και την υιοθέτηση ενός απλού σταθερού φορολογικού νομοσχεδίου της ίδιας φιλοσοφίας (χαμηλότεροι συντελεστές, αύξηση ποινών) αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ανάπτυξη

Οι βασικοί τομείς στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πολύ συγκεριμένοι: τουρισμός με την ευρύτερη έννοια και ανάπτυξη τουριστικής κατοικίας, ενέργεια και ορυκτός πλούτος, γεωργία και τυποποίηση ελληνικών προϊόντων.

Ολες οι επενδυτικές προσπάθειες σήμερα μπλοκάρονται από τη γραφειοκρατία, τη νομοθεσία και τις διαδικασίες με τις οποίες λειτουργεί το Δημόσιο. Αυτά τα εμπόδια δεν είναι κάποιο «τέρας», όπως αναφέρουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι! Είναι πολύ συγκεκριμένο τι πρέπει να γίνει και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό κόστος σε χρόνο και χρήμα. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον πρώτο τομέα (θα παρακαλέσω όσους γνωρίζουν την ενέργεια και τη γεωργία να κάνουν αντίστοιχες προτάσεις):

● Να καθοριστούν οι ζώνες αιγιαλού & παραλίας σε όλη τη χώρα με δορυφορικά μέσα από ιδιωτικές εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες αυτές και να εγκριθούν, θα πρέπει να απλοποιηθεί η σημερινή διαδικασία που προβλέπει αυτοψία από 5μελή επιτροπή, απόφαση της Κτηματικής, υποβολή στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, νέα απόφαση της Κτηματικής, απόφαση του περιφερειάρχη και τέλος δημοσίευση στο ΦΕΚ!

● Να δημιουργηθεί κεντρικά υπό τον Γενικό Γραμματέα Δασών μία επίλεκτη ομάδα δασολόγων, η οποία θα οφείλει να δίνει πράξη χαρακτηρισμού, θετική ή αρνητική, για το δασικό χαρακτήρα μιας έκτασης που προορίζεται για μεγάλη επένδυση, εντός 5 εργάσιμων ημερών. Σήμερα ο φάκελος παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου στο τοπικό δασαρχείο για να εξεταστεί σε 2 τουλάχιστον χρόνια.

Αντίστοιχα, να δημιουργηθεί μία ομάδα αρχαιολόγων υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού που πρέπει να κρίνει εάν υπάρχουν ή όχι αρχαία εντός 5 εργάσιμων ημερών, στις εκτάσεις όπου προωθούνται μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση, όταν μία αρχαιολογία κάνει τομές και δεν βρει οτιδήποτε αρχαίο, τότε θα δίνει βεβαίωση στον ιδιώτη ο οποίος δεν θα υποχρεούται να πάρει αντίστοιχη βεβαίωση από όλες τις υπόλοιπες αρχαιολογίες (αρχαιοτέρων/βυζαντινών/νεοτέρων κ.λπ.), όπως γίνεται σήμερα.

● Να απλοποιηθεί άμεσα όλο το πλαίσιο του ΕΟΤ και να αφαιρεθούν οι περισσότερες ανούσιες προδιαγραφές.

● Να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, όπως εξαγγέλθηκε πέρυσι, αλλά τελικά κατέληξε... πολυπλοκότερη από την προηγούμενη.

● Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες σε σχέση με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που σήμερα μπλοκάρουν όλα τα έργα. Να εξετάζονται οι μεγάλες επενδύσεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον. Απλά οι διαδικασίες οφείλουν να είναι ουσιαστικές.

● Να αδειοδοτήσει το ίδιο το κράτος 40 μαρίνες και να τις προωθήσει με διεθνείς διαγωνισμούς για την κατασκευή και την εκμετάλλευση για 50 χρόνια. Οι υπάρχουσες μαρίνες που είναι υπό τον έλεγχο του λιμενικού ταμείου να περάσουν άμεσα υπό τον έλεγχο κάθε δήμου, ο οποίος θα οφείλει να παρέχει τις απαραίτητες υποδομές, ρεύμα, νερό, internet, και φυσικά θα αμείβεται για τον ελλιμενισμό και αυτές τις υπηρεσίες.

● Να προχωρήσουν άμεσα οι μεγάλες τουριστικές - real estate επενδύσεις σε κρατικές εκτάσεις: Ελληνικό, αλυκές Αναβύσσου, λίμνη Καϊάφα, Αφάντου στη Ρόδο κ.λπ. οι οποίες λιμνάζουν εδώ και χρόνια.

H Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα με το καλύτερο κλίμα στην Ευρώπη. Αν προχωρήσουμε τα παραπάνω είναι απολύτως σαφές ότι θα γίνουν άμεσα πολλές και μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα περιορίσουν το τεράστιο και αυξανόμενο πρόβλημα της ανεργίας και θα αλλάξουν άμεσα την ψυχολογία της αγοράς.

Μία κυβέρνηση που θέλει, μπορεί να υλοποιήσει όλες αυτές τις προτάσεις μέσα σε 3 μήνες! Το ζητούμενο είναι να προκύψει μια τέτοια κυβέρνηση. Είναι θέμα των πολιτών-ψηφοφόρων να επιλέξουν τους ανθρώπους που έχουν τη θέληση και τη γνώση για να αλλάξουν τα πράγματα και να αποδοκιμάσουν τους γνωστούς «αερολόγους» που μιλάνε επί χρόνια χωρίς να λένε τίποτα και κυρίως χωρίς να κάνουν οτιδήποτε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ