ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι δεν αγαπούν τις γυναίκες

Τι είναι το Global Gag Rule, που θεσμοθετείται κάθε φορά που επιστρέφουν οι Ρεπουμπλικάνοι στον Λευκό Οίκο;
219
Global Gag Rule
Global Gag Rule
219
  • Shares

Το 1984 ο Ρόναλντ Ρέιγκαν εφάρμοσε τον Global Gag Rule, έναν κανόνα που απαγόρευε σε φορείς που εδρεύουν σε φτωχές χώρες του Τρίτου κόσμου και ασχολούνται με την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, να έχουν πρόσβαση στα κονδύλια του αμερικανικού ταμείου για τον Παγκόσμιο Οικογενειακό Προγραμματισμό, σε περίπτωση που αναμειγνύονται με οποιονδήποτε τρόπο σε κλινικές που προσφέρουν αμβλώσεις.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι εκατομμύρια γυναίκες σε φτωχές χώρες του Τρίτου κόσμου δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση στην πληροφόρηση όσον αφορά το AIDS, τον οικογενειακό προγραμματισμό και την αντισύλληψη.

Σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικάνους, ο σκοπός της εφαρμογής της πολιτικής του Ρέιγκαν ήταν ο περιορισμός του αριθμού των αμβλώσεων. Οι στατιστικές, ωστόσο, που αφορούν την Γκάνα και άλλες αφρικανικές χώρες καταδεικνύουν ότι οι αμβλώσεις όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν σημαντικά μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής, αφού οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τις Υπηρεσίες Οικογενειακού Προγραμματισμού, νεαρές κοπέλες στην πλειονότητά τους, δεν είχαν πια τις στοιχειώδεις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να προφυλαχτούν από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Κάθε φορά που ένας Δημοκρατικός Πρόεδρος διαδέχεται έναν Ρεπουμπλικάνο, η πολιτική του Global Gag Rule καταργείται, όπως έγινε και στην περίπτωση του Ομπάμα, για να θεσμοθετηθεί ξανά με την επιστροφή των Ρεπουμπλικάνων στον Λευκό Οίκο. Δυστυχώς τίποτα δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει από το 1984 στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων όσον αφορά την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, την αντισύλληψη και την πολιτική για τις αμβλώσεις. Συνεπώς, η επανεφαρμογή του Global Gang Rule και από τον Ντόναντ Τραμπ φαίνεται να είναι απλώς θέμα χρόνου.

Αυτή η έλλειψη σταθερότητας, αυτά τα πολιτικά παιχνίδια με την υγεία φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων γυναικών, που έχουν ως μοναδικό στόχο την προσέλκυση της συντηρητικής ψήφου, θα οδηγήσουν και πάλι κατά πάσα πιθανότητα στην αύξηση των αμβλώσεων, του HIV και των υπόλοιπων σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, και θα θέσουν σε κίνδυνο την ζωή των νεαρών γυναικών που θα επιλέξουν να κάνουν άμβλωση  παράνομα κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Την ίδια στιγμή, οι ψηφοφόροι του Τραμπ περιμένουν με ανυπομονησία να ξαναγίνει η χώρα τους «μεγάλη», μνημονεύουν το ένδοξο παρελθόν της παγκόσμιας αμερικάνικης κυριαρχίας και φαντασιώνονται την επανίδρυση μιας Αμερικής όπως αυτοί την θυμούνται ή την ονειρεύονται. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν ο λαϊκισμός και η εξωτερική πολιτική ενός αδίστακτου δημαγωγού θα αφήσει πίσω του θαύματα, όπως περιμένουν οι οπαδοί του, ή θύματα.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

VIRAL
22.10.2017 - 07:00
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ
22.10.2017 - 07:00
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
20.10.2017 - 17:57
Η Athens Voice και το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σας πάνε σινεμά
20.10.2017
ΘΕΑΤΡΟ
18.10.2017 - 18:14
Μια συζήτηση για το θέατρο, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Κεντροαριστερά, τους καλλιτέχνες που «πέφτουν από τα σύννεφα» και για το πόσες χυλόπιτες έχει φάει
SEX
19.10.2017 - 19:56
Παιδιά, οι πορνοταινίες δεν είναι ντοκιμαντέρ, μην μπερδεύεστε!
ΣΙΝΕΜΑ
19.10.2017 - 14:25
Μητέρα!, Χωρίς αγάπη, Χειρότερα δεν γίνεται, Η τελευταία πινελιά και ακόμη 5 ταινίες