ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Σκουριές Χαλκιδικής

5

5
  • Shares

Ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας καταστρέφεται στο βωμό του κέρδους. Του κέρδους όχι της τοπικής κοινωνίας, αλλά του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Γιατί οι κάτοικοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από όλο αυτό. Αντίθετα ακυρώνεται μια ολόκληρη παραγωγική διαδικασία. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από γαλακτοβιομηχανίες που ενημερώνουν τους κατοίκους ότι εάν ξεκινήσουν οι εξορύξεις θα σταματήσουν να αγοράζουν το γάλα της περιοχής.

Αντίστοιχα μηνύματα έρχονται και από μεγάλα τουριστικά πρακτορεία. Συνεπώς ο αγώνας των κατοίκων δεν είναι αγώνας κάποιων γραφικών οικολόγων, αλλά αγώνας ενάντια σε ένα οικολογικό και οικονομικό έγκλημα που συντελείται. Και μπορεί η Eldorado Gold να ανακοίνωσε την αναστολή των εξορύξεων λόγω πτώσης της τιμής του χρυσού, ο αγώνας όμως των κατοίκων ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής τους συνεχίζεται μέχρι να διασφαλιστεί ότι κανένα εταιρικό κέρδος δεν είναι σημαντικότερο από τις ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, η A.V. επιχειρεί μέσα από ένα φωτορεπορτάζ να σας ταξιδέψει στις Σκουριές.

n

Καλώς ήρθατε στο Γαλατικό χωριό. Ένα διαφορετικό μπλόκο έχει στηθεί στην είσοδο της Ιερισσού. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι υποδέχονται τον επισκέπτη με ένα ποτήρι δροσερό νερό και με χιουμοριστικό τρόπο καλούν όλους μας να πάρουμε θέση.


n

Στην πλατεία της Ιερισσού συνεχώς γίνονται ενημερωτικές ομιλίες για τις εξορύξεις και την πορεία του αγώνα. Εδώ έχουν συγκεντρωθεί για να ακούσουν την Καναδή βουλευτή Elizabeth May.


n

Εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στο Στρατώνι. Η Elizabeth May δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που πήρε στην συνάντηση της με τους εκπροσώπους των εταιρειών Ελληνικός Χρυσός και Eldorado Gold.


n

Elizabeth May, Οδυσσέας Χιλιτίδης, Ελεάννα Ιωαννίδου, Georg Tuparev. Στενές επαφές και κοινές πρωτοβουλίες των Πράσινων για την αντιμετώπιση των εξορύξεων. Η οικονομική κρίση μεταβάλει την Νότιο Ευρώπη σε εξορυκτική περιοχή. Η Eldorado Gold την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την αναστολή των εξορύξεων λόγω πτώσης της τιμής του χρυσού επιβεβαιώνοντας τους Οικολόγους Πράσινους όπου από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισαν την επένδυση ευκαιριακή και είχαν προβλέψει ότι μόλις η αξία του χρυσού πέσει η εταιρεία θα φύγει αφήνοντας πίσω της καταστροφή.


n

Παραλία Στρατωνίου. Μια παραλία με γαλάζια σημαία, αλλά επισήμως το κολύμπι είναι απαγορευμένο από το 1986 λόγω απόθεσης τελμάτων στην παραλία.


n

Συζήτηση με τους εργαζόμενους των λατομείων. Εκτός από την ανάγκη για δουλειά οι εργαζόμενοι επισημαίνουν και την απουσία του κράτους για την αποκατάσταση της περιοχής και επαφίενται στις υποσχέσεις της Eldorado για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που άφησε πίσω της η προηγούμενη Καναδική εταιρεία TVX.


n

n

n

Με αποικιοκρατική νοοτροπία η Eldorado σκάβει το δασικό δρόμο που οδηγεί στο δάσος για να αποτρέψει την επίσκεψη της Elizabeth May στις Σκουριές. Με επέμβαση της Αστυνομίας, ο δρόμος άνοιξε και ο υπεύθυνος συνελήφθη. Στο μεταξύ η Eldorado διέκοψε εσπευσμένα παράνομες εργασίες που δεν έπρεπε να δούμε.


n

Η Elizabeth May σχολιάζει την υπερβολική αντίδραση της εταιρείας.


n

Όταν μπεις στο δάσος, κάθε αμφιβολία για υπερβολική αντίδραση των κατοίκων απέναντι στην «επένδυση» χάνεται.


n

n

Δέντρα κόβονται και στοιβάζονται. Σε άλλα σημεία το αρχέγονο δάσος ξεριζώνεται από τους εκσκαφείς της Eldorado.


n

Η πολεοδομία διέκοψε τις οικοδομικές εργασίες καθώς έπειτα από αυτοψία που διενήργησαν υπάλληλοι της υπηρεσίας, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εκσκαφές χωρίς άδεια.


n

Παιδιά της περιοχής πηγαίνουν με ποδήλατα στο φαράγγι και κολυμπούν στις βάθρες που σχηματίζονται από μικρούς καταρράκτες.


n

Η Elizabeth May αναρωτιέται για το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Άλλωστε η προστασία του περιβάλλοντος και το δικαίωμα της κοινωνίας να αποφασίζει το μοντέλο ανάπτυξης που θέλει να ακολουθήσει είναι η βάση της δημοκρατίας.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18.10.2017 - 13:18
Σαν σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές του 1981
ΥΓΕΙΑ
17.10.2017 - 19:30
Μία ιστορία με πολλούς «δράκους» στο χώρο της Υγείας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
18.10.2016 - 11:38
Η «τελευταία Ελληνίδα θεά» γεννήθηκε στην Αθήνα σαν σήμερα
ΚΟΣΜΟΣ
18.10.2017 - 09:14
Τα Ellinika Hoaxes ερευνούν το δημοσίευμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο
18.10.2017 - 09:14
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
17.10.2017 - 17:45
Η Athens Voice και το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σας πάνε σινεμά
17.10.2017