Περιβαλλον

«Η Ευρώπη σε κίνηση»

Mια σειρά πρωτοβουλιών της ΕΕ

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
360404-746659.jpg

Η μετάβαση σε καθαρή και βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της υγείας των ευρωπαίων πολιτών, όσο και για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Για τους λόγους αυτούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μια σειρά πρωτοβουλιών υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη σε κίνηση» στοχεύει να εκσυγχρονίσει όχι μόνο τις μεταφορές αλλά γενικότερα τον τρόπο που κινούμαστε στην Ευρώπη.  

Με την πρωτοβουλία αυτή  επιδιώκει, ασφαλέστερες μεταφορές, δικαιότερες χρεώσεις για τη χρήση του οδικού δικτύου, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καταπολέμηση της παράνομης απασχόλησης καθώς και εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας και ανάπαυσης για τους  εργαζόμενους στον τομέα των μεταφορών.

«Βλέπουμε τον κόσμο των μεταφορών να αλλάζει ριζικά. Η Ευρώπη πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να διαμορφώσει το μέλλον της κινητικότητας. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία ‘να επανεφεύρουμε τον τροχό’. Θα ήθελα ο κλάδος αυτός όχι απλώς να συμμετάσχει στην παγκόσμια αλλαγή, αλλά να δώσει τον τόνο» θα πει ο αρμόδιος αντιπρόεδρος για την ενεργειακή ένωση, Μάρος Σέφτσοβιτς.

Με τη νέα στρατηγική η Επιτροπή επιδιώκει να δώσει ώθηση στη μετάβαση με στοχευμένη νομοθεσία που θα ευνοεί τις επενδύσεις σε έργα υποδομής, έρευνας και καινοτομίας. Η εν λόγω στρατηγική θα συνοδεύεται από μια πρώτη σειρά 8 νομοθετικών πρωτοβουλιών. «Η ΕΕ έχει μια μοναδική ευκαιρία να ηγηθεί του εκσυγχρονισμού των οδικών μεταφορών όχι μόνο στο εσωτερικό της αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μεταρρυθμίσεις μας θα βοηθήσουν να μειωθεί το κοινωνικοοικονομικό κόστος των μεταφορών, όπως η απώλεια χρόνου για μετακινήσεις, ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, οι κίνδυνοι για την υγεία από τη ρύπανση και το θόρυβο» αναφέρει η Επίτροπος Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς.  

Η Επιτροπή προωθεί επίσης λύσεις που θα επιτρέπουν την ευκολότερη μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για παράδειγμα έχει γίνει πρόταση για την αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων διοδίων, που θα επιτρέπει στους χρήστες του οδικού δικτύου να οδηγούν σε ολόκληρη την ΕΕ χωρίς να υπάρχουν διαφορετικές διοικητικές διατυπώσεις.  

Η πρώτη δέσμη των 8 προτάσεων θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες και θα αφορά μεταξύ άλλων τα πρότυπα εκπομπών για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά μετά το 2020, καθώς και την παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές CO2 και με την κατανάλωση καυσίμων των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ