Περιβαλλον

Δορυφόροι κατά αλλεργιών

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
354303-734487.jpg

Κόκκινα μάτια, ρινικός ερεθισμός, ασταμάτητο φτάρνισμα και φαγούρα είναι μερικά από τα πιο διαδεδομένα  συμπτώματα αλλεργιών που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους την άνοιξη.  Σήμερα ένας στους τέσσερις ευρωπαίους έχει κάποια ευαισθησία στη γύρη, ενώ όπως όλα δείχνουν οι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες χρόνο με το χρόνο αυξάνονται. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη πιο σοβαρή αν δεν δώσουμε την πρέπουσα σημασία.

Οι δορυφόροι που έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν οτιδήποτε συμβαίνει στην επιφάνεια της γης, κινητοποιούνται για την ανακούφιση των ανθρώπων που πάσχουν από αλλεργίες. Αναλυτικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) του ευρωπαϊκού οργανισμού διαστήματος, που είναι μια υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας, θα καταγράφεται η γύρη που υπάρχει στον αέρα ανά κατηγορία δέντρων, φυτών ή γρασιδιού. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα αναλύονται για να χρησιμοποιηθούν  στην πρόβλεψη των συμπτωμάτων που θα εμφανίσουν τα άτομα με ευαισθησία στη γύρη. Έτσι οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν προληπτική θεραπεία στον ασθενή.

Επειδή η περίοδος της γύρης εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή ανάλογα με τον καιρό μπορεί να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα από το κανονικό, ενώ ακόμη μπορεί να διακοπεί από μια ξαφνική βροχή ή πτώση της θερμοκρασίας, η αξιόπιστη πρόβλεψη του καιρού αναδεικνύεται σε πολύ σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη των αλλεργιών. 

Ο κ. Mikhail Sofiev, ο βασικός επιστήμονας, υπεύθυνος του προγράμματος CAMS, από το Φιλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, εξήγησε, ότι επειδή η γύρη μεταφέρεται με τον άνεμο, μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από εκεί που παράγεται. «Η γύρη μπορεί να πετάξει 500-1000 χιλιόμετρα ή και περισσότερο ανάλογα με τους ανέμους,  πράγμα που σημαίνει ότι η κεντρική Γερμανία με τη νότια Φινλανδία δεν είναι και τόσο μακριά. Μπορεί επίσης να γίνει και το αντίστροφο. Μπορεί δηλαδή να δούμε τη γύρη να μεταφέρεται από τη Φινλανδία προς τα τέλη της άνοιξης, όταν ολόκληρη η Ευρώπη είναι ήδη εκτός εποχής» θα πει χαρακτηριστικά ο Φιλανδός επιστήμονας.

Τα δεδομένα που καταγράφονται συλλέγονται από επίγειους σταθμούς που έχουν στηθεί  από το ευρωπαϊκό δίκτυο αλλεργιών. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό δίκτυο που αποτελείται, σε εθελοντική βάση, από εθνικά δίκτυα. Το καθένα απ’ αυτά τα δίκτυα μπορεί να υποστηρίζεται από  πανεπιστήμια, νοσοκομεία, μετεωρολογικά ινστιτούτα ή από υπηρεσίες που σχετίζονται με το περιβάλλον.  

Η καταγραφή των συγκεντρώσεων της γύρης στον αέρα είναι μεν απαραίτητη για την πρόβλεψη των αλλεργιών ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας, δεν  αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο στις ποικιλίες γύρης. Για το λόγο αυτό η καταγραφή είναι ένα πρώτο βήμα, εκείνο όμως που κάνει τη διαφορά είναι να η καταγραφή των συμπτωμάτων των διαφορετικών ανθρώπων ώστε να μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένες προβλέψεις.

Η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, διενήργησε μια έρευνα στην οποία για πολλά χρόνια εθελοντές ασθενείς ανέφεραν τα συμπτώματα τους σε καθημερινή βάση. Οι επιστήμονες συσχέτιζαν τα συμπτώματα των ασθενών με την ποσότητα και τον τύπο της γύρης που υπήρχε στον αέρα και προέβλεπαν τα συμπτώματα που θα έχει ο ασθενής το επόμενο έτος. Ανάλογη έρευνα έχει κάνει και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη και έχει τεκμηριώσει  επιστημονικά ότι μπορούν να προβλεφθούν τα μελλοντικά συμπτώματα των ανθρώπων που υποφέρουν από αλλεργίες.

Σε πρακτικό επίπεδο ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος στη Λετονία και στη Λιθουανία. Οι εθελοντές που θα συμμετέχουν θα εισάγουν τα συμπτώματα τους σε μια εφαρμογή που θα μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Τα στοιχεία θα μεταφέρονται σε ένα server που θα τα συσχετίζει με τις προβλέψεις  γύρης και ενδεχομένως θα λαμβάνει υπόψη και τις συγκεντρώσεις βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργείται το προφίλ του κάθε ασθενή, έτσι ώστε να μπορούν να προβλεφθούν τα συμπτώματα και να χορηγηθεί η αγωγή πριν αυτά κάνουν την εμφάνιση τους.

«Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι τα εργαλεία μοντελοποίησης που χρησιμοποιούνται για την ποιότητα του αέρα έχουν πλέον επεκταθεί αποτελεσματικά και για την πρόβλεψη συγκεντρώσεων ορισμένων ειδών γύρης. Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αλλεργιών και τον ιατρικό τομέα, το  CAMS  καθιστά τώρα δυνατή την προσπάθεια αντιμετώπισης της μεγαλύτερης πρόκλησης που είναι η έγκαιρη και εξατομικευμένη πρόβλεψη της αλλεργιών, γεγονός που θα ανακουφίσει εκατομμύρια Ευρωπαίους» θα πει στην A.V ο Δρ. Vincent-Henri Peuch, επικεφαλής του ECMWF Copernicus Atmosphere Monitoring Service. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ