Περιβαλλον

Ανακύκλωση: μια κρυμμένη οικονομία

Στην Ελλάδα θάβουμε το 81% των αστικών απορριμμάτων τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 31%

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
375804-775608.jpg
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Δεκαέξι χρόνια έχουν περάσει από τότε που ακούσαμε τη λέξη ανακύκλωση και είδαμε τους πρώτους μπλε κάδους. Από τότε μέχρι σήμερα και παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης και τα ατελείωτα  συνέδρια για την προώθηση της ανακύκλωσης στη χώρα μας, και τις βέλτιστες πρακτικές το ποσοστό της ανακύκλωσης  είναι μόνο 4,69%. Το 2016 στην Ελλάδα ανακυκλώθηκαν 15,81 κιλά ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στα 110 κιλά. Ποιος φταίει; Οι πολίτες καταγγέλλουν το κράτος και το κράτος κατηγορεί τους πολίτες. Η αλήθεια πάντα είναι κάπου στη μέση.

Και ενώ εμείς καταναλώνουμε ενέργεια, χρόνο και χρήμα για να σχεδιάζουμε πως θα κάνουμε ανακύκλωση, η Ευρώπη έχει ήδη κλείσει ένα χρόνο δυναμικής μετάβασης στην κυκλική οικονομία. Μια οικονομία που στηρίζεται στην ανακύκλωση και εξασφαλίζει υγιές περιβάλλον και θέσεις εργασίας.

Την Πέμπτη ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Δ. Πολιτόπουλου παρουσίασαν ένα πιο εκσυγχρονισμένο, όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. «Θεωρούμε ότι η Κυκλική Οικονομία είναι συστατικό στοιχείο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, αυτό που ονομάζουμε δίκαιη ανάπτυξη» θα πει ο Αν. Υπουργός κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.

Στην Ελλάδα θάβουμε το 81% των αστικών απορριμμάτων τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 31%. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία η ανακύκλωση πρέπει να φτάσει στο 50%, συνεπώς για να αποφύγουμε και τα πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και για να πάψουμε να θάβουμε -όχι σκουπίδια αλλά πόρους- μολύνοντας το περιβάλλον και χάνοντας θέσεις εργασίας και χρήματα, θα πρέπει να κινητοποιηθούμε.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο καθοριστικός είναι ο ρόλος των Δήμων, οι οποίοι οφείλουν να εκπονήσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης. «Με βάση αυτό το κανονισμό προβλέπονται όλες οι συνεργασίες των Δήμων με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, τις Κοιν.Σε.Π. και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στην κοινωνία» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος.

Για κίνητρα και αντικίνητρα μίλησε επίσης ο Υπουργός και κάλεσε τους Δήμους να εφαρμόσουν προγράμματα επιβράβευσης των νοικοκυριών που κάνουν ανακύκλωση. Ωστόσο σημαντική είναι και η πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων και όπως ανέφερε ο κ. Πολιτόπουλος πρόκειται να δημιουργηθεί τμήμα πρόληψης στον ΕΟΑΝ. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η ΚΥΑ για τη χρέωση της πλαστικής σακούλας, ώστε οι καταναλωτές να στραφούν στη χρήση της πάνινης πολλαπλών χρήσεων. Ωστόσο εξαιρούνται οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ