ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Απάντηση Τσακαλώτου σε Μητσοτάκη: «Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο»

«Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο, μάλλον, να έχει νομοθετηθεί»
5
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
5
  • Shares

Απάντηση με γραπτή δήλωση έδωσε στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον κ. Τσακαλώτο για τη μη υλοποίηση των προαπαιτούμενων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αξιολόγησης. Τα ερωτήματα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέκυψαν από το δημοσίευμα του Bloomberg για το περιεχόμενο της πρόσφατης επιστολής του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε στον κ. Μητσοτάκη: «Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ένα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο, μάλλον, να έχει νομοθετηθεί».

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι η δυναμική της διαπραγμάτευσης. «Όπως έχει πει επισήμως το ΔΝΤ, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο», πρόσθεσε.

Για αυτόν τον λόγο, συμπλήρωσε ο ΥΠΟΙΚ, είναι λογικό «η κυβέρνηση να μην ανοίγει τα "χαρτιά" της μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά». «Εξάλλου», παρατήρησε, «μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση».

Ο κ. Τσακαλώτος καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι «ποτέ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σε ποια θέματα πρέπει να "συμβιβαστούμε" για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση».

Ακόμη, επεσήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, παρόλο που προκλήθηκε χθες στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό, «αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι συντάσσεται στην εθνική γραμμή που υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ». «Εκτός και αν ο ίδιος θεωρεί σωστό να έχουμε 2% πλεόνασμα και να μας ζητάνε και επιπλέον μέτρα! Αναμένουμε με ανυπομονησία τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη», συνέχισε. 

Τέλος, σε δηκτικό τόνο ο υπουργός Οικονομικών συμβούλευσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. «στις επαφές του με τους δανειστές να μην τους διαβεβαιώνει ότι αν κάποτε γίνει πρωθυπουργός όλα θα γίνονται γρήγορα. Για παράδειγμα, ότι αυτός ο ίδιος θα διορίζει τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως απαίτησε χθες από τον Πρωθυπουργό».

«Καλό θα είναι κάποιος σύμβουλός του να του εξηγήσει τι λέει ο νόμος για το ΤΧΣ, ποια είναι η νέα διακυβέρνηση των τραπεζών που δεν επιτρέπει, και σωστά, ούτε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ούτε στον υπουργό Οικονομικών, ούτε σε οποιονδήποτε άλλον, να διορίζει τους φίλους και τις φίλες του στις διοικήσεις των τραπεζών, όπως γινόταν στις ημέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», κατέληξε.

Η απάντηση του κ. Τσακαλώτου στον κ. Μητσοτάκη έρχεται με επεισοδιακό τρόπο έπειτα από 18 ώρες, αφού ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν επέτρεψε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντήσει στον χρόνο που επιθυμούσε ο υπουργός των Οικονομικών. Μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, όταν ο κ. Βούτσης αποφάσισε να δώσει τον λόγο στον κ. Τσακαλώτο, ο υπουργός των Οικονομικών αρνήθηκε να μιλήσει.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

ΜΟΥΣΙΚΗ
19.07.2017 - 11:57
Το περιοδικό «Πάλι», τα κολεγιόπαιδα, οι αριστεροί, τα happenings στην Αθήνα. Οι δεκαετίες του ’50 και του ’60, όπως τις έζησε ο γνωστός συγγραφέας και ποιητής
ΜΑΡΙΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΗ
19.07.2017
VIRAL
21.07.2017 - 07:00
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ
21.07.2017 - 07:00
ΑΘΗΝΑ
19.07.2017 - 11:57
Μεγάλη έρευνα για την πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων και πώς αυτή έχει επηρεάσει τις ζωές των Αθηναίων, την οικονομία και τα τουριστικά επαγγέλματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19.07.2017 - 11:57
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας μιλάει για τη ζωή του, την περιφέρεια, την τρομοκρατία, τον παππού του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη...
ΕΛΛΑΔΑ
20.07.2017 - 15:58
Μια φήμη που ξεκίνησε από το facebook, διαδόθηκε σε διάφορα blogs.
20.07.2017
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19.07.2017 - 07:00
Αυτή είναι η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς