Περιβαλλον

Έλλειψη προστασίας των Ιπποειδών

Από τον Ιανουάριο του 2016 θα έπρεπε η χώρα μας να εναρμονιστεί με τον ευρωπαϊκό κανονισμό

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
foto_alogo.jpg

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ζούμε σε μια χώρα όπου η κουλτούρα για την προστασία των ζώων δεν είναι ανεπτυγμένη ούτε στους πολίτες, αλλά ούτε και στην πολιτεία. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και το νομοθετικό κενό. Ο μόνος νόμος που έχουμε, αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς καθώς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση και την χρησιμοποίηση τους για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Δυστυχώς όμως στην πράξη ο νόμος έχει κριθεί ανεπαρκής. Εγκατάλειψη κατοικίδιων, κακοποίηση ζώων, άθλιες συνθήκες μεταφοράς, φόλες για την άγρια ζωή είναι καθημερινά φαινόμενα και σχεδόν ποτέ κανείς δεν τιμωρείται.

foto_alogo_2.jpg

Μια κατηγορία ζώων που δυστυχώς η απραγία της πολιτείας τα φέρνει αντιμέτωπα με την ολοένα αυξανόμενη υποβάθμιση της ζωής τους είναι τα περήφανα και πανέμορφα ιπποειδή. Άλογα, γαϊδουράκια και μουλάρια παρότι είναι αναπόσπαστο μέρος των ελληνικών χωριών αλλά και των φυσικών οικοσυστημάτων, τυγχάνουν όχι μόνο αδιαφορίας αλλά πολλές φορές κακοποίησης και εξαφάνισης. Τα άγρια άλογα στις εκβολές του Αχελώου εξαφανίζονται και οι ντόπιοι κάνουν λόγο για παράνομο εμπόριο αλογίσιου κρέατος.   

Από τον Ιανουάριο του 2016 θα έπρεπε η χώρα μας να εναρμονιστεί με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταγραφή των ιπποειδών. Σήμερα δύο χρόνια μετά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη.

Οι δύο μεγαλύτερες οργανώσεις για την ευζωία των ιπποειδών στην Ελλάδα, η Ippothesis και η Animal Action Hellas κατάφεραν σε διάστημα τεσσάρων μηνών να κινητοποιήσουν περισσότερους από 12.000 πολίτες και να διεκδικήσουν από τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος βελτίωση της νομοθεσίας σχετικά με την μέριμνα για την ευζωία και την προστασία των ιπποειδών στην Ελλάδα.

foto_alogo_4.jpg

Οι δύο οργανώσεις αναφέρονται στα θεσμικά κενά για την αναγνώριση και καταγραφή των διαφορετικών ειδών ιπποειδών αλλά και στην κατάταξη τους με βάση τις χρήσεις τους- αν δηλαδή είναι αυτόχθονες φυλές, ιπποειδή εργασίας κλπ- που δυσχεραίνει σημαντικά την προστασία τους. Επίσης αναφέρονται στην αναγκαιότητα εναρμόνισης με το Κοινοτικό Δίκαιο, στη θέσπιση κώδικα ορθής πρακτικής για τα ιπποειδή καθώς και στη δημιουργία ανεξάρτητου ελεγκτικού φορέα.

Οι δυο οργανώσεις με την κατάθεση του ψηφίσματος, ζητούν από τα δύο αρμόδια υπουργεία συνάντηση εργασίας ώστε να αποσαφηνιστεί η διαδικασία αλλά και οι φορείς που δύναται να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία τους σε μια τέτοια προσπάθεια.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ