Πολιτικη & Οικονομια

Σταμάτης Πουλής: «Ο Πολάκης σχεδίασε την πολιτική μου δίωξη από το ΚΕΕΛΠΝΟ!»

Μιλάει στην Athens Voice ο απολυθείς πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
keelpol22.jpeg

Για πολιτική δίωξη εναντίον του, αλλά και εναντίον των άλλων τριών απολυθέντων υπαλλήλων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατηγορεί στην A.V. ο επίσης απολυθείς πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Κέντρο. Ο Σταμάτης Πουλής κάνει επίσης λόγο για παράνομες απολύσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ, καταθέτει τη δική του εκδοχή για τη δραματική σύγκρουση στο Κέντρο και καταγγέλλει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ως πολιτικό ενορχηστρωτή των πρόσφατων απολύσεων.

Το επιχείρημα, πάνω στο οποίο η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ στήριξε τις απολύσεις των τεσσάρων υπαλλήλων, είναι ότι, μετά το εισαγγελικό πόρισμα εναντίον σας, κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του νομικού προσώπου στα πρόσωπά σας. Φαντάζει ως ένα βάσιμο επιχείρημα…

Είναι ένα εντελώς αβάσιμο επιχείρημα, για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς ποινική δίωξη σημαίνει ότι η υπόθεση περνάει στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης. Δεν είναι ούτε παραπομπή ούτε σημαίνει ότι έχουμε μία κύρια ανάκριση, στην οποία υπάρχει πρόταση για παραπομπή. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, και στην υπόθεσή μας πιστεύουμε βάσιμα, εκδίδονται απαλλακτικά βουλεύματα. Δεν είναι κακό να διενεργηθεί μία περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, και ο εισαγγελέας αυτό ζήτησε, μία περαιτέρω διερεύνηση.

Το εισαγγελικό πόρισμα στηρίχθηκε στο πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημοσίας Διοίκησης, της κ. Παπασπύρου. Την έχουμε ήδη καταγγείλει ότι η ίδια δεν λειτουργεί αντικειμενικά, αλλά λειτουργεί κομματικά και έχει κατασκευάσει κατηγορίες. Υπάρχουν δύο ανοιχτές προκαταρκτικές έρευνες από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η κ. Παπασπύρου. Μία προσωπικά για την κ. Παπασπύρου και μία για το κλιμάκιο των επιθεωρητών. 

Η ποινική δίωξη, άλλωστε, δεν βλάπτει σε τίποτε ούτε μειώνει το τεκμήριο αθωότητας. Δεν υπάρχουν καν οι αποχρώσες ενδείξεις, οι οποίες απαιτούνται για την παραπομπή. Η ποινική δίωξη θέλει απλώς αναφορά γεγονότος. Ούτε καν ενδείξεις ενοχής τεκμαίρονται. Γι’ αυτό πουθενά δεν προβλέπεται ότι η ποινική δίωξη είναι επαρκής λόγος για να υπάρξει καταγγελία σύμβασης εργασίας. Θυμίζω ότι ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, ιδιαιτέρως μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, προϋποθέτει τελεσίδικη καταδίκη. Μπορούμε να καταλάβουμε σε ένα κράτος δικαίου πόσο διαφέρει η έναρξη της κυρίας ανάκρισης από την τελεσίδικη καταδίκη;

Τον Μάρτη του 2018 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε τρεις υπαλλήλους του κ. Πολάκη για την παρέμβασή τους στη διαδικασία προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Σας λέω, δε, ότι το κατηγορητήριο, δηλαδή το αντικείμενο της ποινικής δίωξης, είναι σχεδόν πανομοιότυπο με τη δική μας περίπτωση. Ο κ. Πολάκης έχει διώξει αυτούς τους τρεις υπαλλήλους; Όχι, δεν τους έχει διώξει! Τους έχει κρατήσει! Όχι μόνο τους έχει κρατήσει, αλλά έχει υπερασπιστεί ο ίδιος δημοσίως το τεκμήριο αθωότητάς τους και έχει βρίσει τον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε την ποινική δίωξη. Εμείς δεν βρίζουμε τον εισαγγελέα. Εμείς σεβόμαστε την Δικαιοσύνη!

Υποστηρίζετε ότι, παρά το γεγονός ότι το εισαγγελικό πόρισμα αφορά περισσότερους υπαλλήλους, η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ επέλεξε να απολύσει μόνον εσάς τους τέσσερις, οι οποίοι είναι εκείνοι που δεν συνεργάστηκαν με τον κ. Πολάκη. Έτσι είναι;

Πράγματι, στο πόρισμα της κ. Παπασπύρου, βάσει του οποίου κινήθηκε επίσης το εισαγγελικό πόρισμα, όπως αναφέρει ο ίδιος ο εισαγγελέας μέσα στο πόρισμα, το πόρισμα Παπασπύρου, λοιπόν, υπάρχουν και άλλοι εν ενεργεία υπάλληλοι… Όμως, η απόλυση δεν αφορά όλους αυτούς τους υπαλλήλους… Αφορά μόνον εμένα και άλλους τρεις υπαλλήλους, οι οποίοι δεν είχαμε δεχθεί να βεβαιώσουμε τα ψευδή στοιχεία, τα οποία μας είχαν ζητήσει ο Πολάκης και οι σύμβουλοί του, προκειμένου να παγιδεύσουν τον Άδωνι Γεωργιάδη και να προχωρήσει το όποιο πολιτικό σχέδιο είχε ο Πολάκης! Δηλαδή, όχι μόνον στην περίπτωση των τριών υπαλλήλων του ο Πολάκης δεν έχει προχωρήσει στην απόλυσή τους, αλλά και στη δική μας περίπτωση δεν πηγαίνει καν στο σύνολο των ατόμων τα οποία περιλαμβάνονται στο εισαγγελικό πόρισμα, αλλά μόνο σε εκείνους οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί δημοσίως εις βάρος του… Πρόκειται καθαρά για μία πολιτική δίωξη!

Ο κ. Πολάκης σας κατηγορεί κατ’ επανάληψη ότι οι τέσσερις υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ ήσασταν το «μακρύ χέρι» του υπόδικου τέως γενικού διευθυντή του Κέντρου, του Θεόδωρου Παπαδημητρίου. Σας κατηγορεί ότι εμπλέκεστε σε όλες τις ελεγχόμενες πράξεις του τέως γενικού διευθυντή. Πως απαντάτε σε αυτή την κατηγορία;

Αυτό είναι τελείως ψευδές και τελείως ανακριβές! Θα σας πω τα εξής: Εμείς είμαστε ένας Οργανισμός, στον οποίον το σωματείο των εργαζομένων δεν μετέχει στο Δ.Σ. του Οργανισμού. Ο κόσμος νομίζει ότι οι συνδικαλιστές ασκούν παντού συνδιοίκηση. Έχει εικόνα από κάποια άλλα σωματεία, σε άλλους χώρους… Δεν ισχύει αυτό στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν υπάρχει καν παρουσία εκπροσώπου των εργαζομένων στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., χωρίς δικαίωμα ψήφου. Οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν καν τι διαλαμβάνεται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το σωματείο των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, γενικά, δεν είναι ένα απεργιακού χαρακτήρα και σκοπού σωματείο. Δεν θα ακούσετε συχνά το σωματείο μας να έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις του στυλ «κλείνω τον Οργανισμό» κ.λπ…

Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον σας, ξέρετε! Μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι «αφού συνδιοικούσατε μαζί με τον Παπαδημητρίου, δεν είχατε κανέναν λόγο να κάνετε απεργία»…

Αυτό δεν τεκμαίρεται πουθενά! Αυτό που μπορούν να πουν είναι το εξής: Οι πιο έντονες αγωνιστικές αντιδράσεις του σωματείου μας έλαβαν χώρα πριν από την εποχή κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη απεργία, με συμμετοχή 60%, ήταν το 2013, η κινητοποίηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο πιο έντονος διαχωρισμός της θέσης του σωματείου έναντι της διοίκησης έλαβε χώρα το 2012, με την υπόθεση των οροθετικών γυναικών. Είχαμε δηλώσει ότι, εάν δεν σταματήσει η διαρροή των στοιχείων από την αστυνομία, δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να συνεχίσουμε να κάνουμε υγειονομικούς ελέγχους. Άρα, αυτά να πάει να τα πει αλλού ο Πολάκης! Η μόνη αλήθεια είναι ότι, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία υπέπεφτε στην αντίληψή μας κάτι επιλήψιμο, εμείς το καταγγέλαμε! Προφανώς, ενοχλείται ο Πολάκης, επειδή καταγγέλλουμε πολλά περισσότερα τα τελευταία τρία χρόνια. Μα, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει πράγματα, τα οποία δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ… Αυτό είναι το πρόβλημα!

Μία από τις ενστάσεις σας είναι ότι η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ παραβίασε τον συνδικαλιστικό νόμο με τις απολύσεις σας. Η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, όμως, αντιτείνει ότι «μα, δεν τους απολύσαμε για λόγους συνδικαλιστικού περιεχομένου, αλλά για πράξεις τους κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Ποιος συνδικαλιστικός νόμος;»…

Δυστυχώς για τον κ. Πολάκη παραμένω πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ! Διότι ο συνδικαλιστής δεν απολύεται, δεν διαγράφεται. Μπορεί να διαγραφεί ή να «απολυθεί» από εργαζόμενους, αλλά το συνδικαλιστικό κίνημα και ο συνδικαλιστικός νόμος προστατεύουν ακριβώς τον συνδικαλιστή, με το να μην εξαρτάται από τον εργοδότη του η ιδιότητά του. Δηλαδή, κάθε φορά που δεν του αρέσει του εργοδότη ένας συνδικαλιστής, θα μπορεί να λέει «φύγε εσύ, έλα εσύ»;, μέχρι να φθάσει στον πιο αρεστό στην εργοδοσία; Η μόνη περίπτωση, κατά την οποία κάποιος χάνει τη συνδικαλιστική του ιδιότητα είναι εάν ο ίδιος οικειοθελώς παραιτηθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω τέτοια χάρη στον Πολάκη! Θα με υποστεί μέχρι τέλους!

Ο συνδικαλιστικός νόμος δεν σου λέει απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου – συνδικαλιστή. Ο συνδικαλιστικός νόμος σου λέει, πολύ περιοριστικά σε έξι συγκεκριμένες περιπτώσεις, πότε επιτρέπεται η απόλυση συνδικαλιστή. Μάλιστα, προβλέπει και τη διαδικασία με την οποία διαπιστώνεται ότι μπορεί να επιτραπεί η απόλυση συνδικαλιστή. Είναι πολύ μετρημένος ο νόμος, αν το δείτε! Αυτά τα οποία, όμως, επικαλείται η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ εναντίον μας, αλλά και το εισαγγελικό πόρισμα, δεν εμπίπτουν σε καμία από τις έξι επιτρεπτικές της απόλυσης συνδικαλιστή διατάξεις του συνδικαλιστικού νόμου, στο άρθρο 14! Κανένας από τους έξι αυτούς περιοριστικούς λόγους δεν αφορά την περίπτωσή μου…

Λέει και κάτι άλλο ο συνδικαλιστικός νόμος: Το γεγονός ότι συντρέχουν κάποιες από τις έξι συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες επιτρέπουν την απόλυση συνδικαλιστή, το διαπιστώνει τριμελής επιτροπή, ανεξάρτητη, στην οποία προϊσταται πρόεδρος Πρωτοδικών. Δεν είναι θέμα συνδικαλιστικής κάλυψης, δηλαδή. Επίσης, πρέπει να υπάρχει κατά πλειοψηφία απόφαση, στην οποία αναγκαστικά μετέχει και ο πρόεδρος Πρωτοδικών. Αφού είναι τόσο σίγουρος ο Πολάκης για την απόλυσή μας, γιατί δεν τήρησε τη νόμιμη διαδικασία; Γνωρίζανε ότι είναι εντελώς απίθανο πρόεδρος Πρωτοδικών να συμφωνήσει ποτέ  σε απόλυση συνδικαλιστή με αυτά τα στοιχεία… 

Το βαρύ εισαγγελικό πρόρισμα δεν δημιουργεί την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι εκεί, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κάτι βρώμικο συμβαίνει;

Πολύ ωραία ερώτηση, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα! Την αίσθηση στην κοινή γνώμη την προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχει ένα κατηγορητήριο, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες του Πολάκη, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο οποίος έχει βγει και έχει καταγγείλει για όλα τα ασυνάρτητα…

Ακούγοντας η κοινή γνώμη αυτά από τον Πολάκη και ακούγοντας επίσης ότι ασκήθηκαν κάποιες ποινικές διώξεις να πει «α, κάτι συμβαίνει εκεί»! Άρα είναι πολύ σημαντικό να πούμε εδώ για ποιο κομμάτι ο εισαγγελέας ζήτησε να διενεργηθεί περαιτέρω διερεύνηση. Για τίποτε από όλα αυτά που λέει ο κ. Πολάκης! Ζήτησε για 22 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εργαστεί από έναν έως δέκα μήνες, να διαπιστωθεί εάν αυτοί πληρώνονταν από χορηγικά προγράμματα ή όχι, το σύνολο των μικτών απολαβών του συνόλου αυτού του προσωπικού των 22 ατόμων είναι 170.000 ευρώ… Εμείς οι τέσσερις είμαστε υπάλληλοι οι οποίοι, σε όλη αυτή τη διαδικασία ο ένας έχει κάνει ένα ερώτημα και ο άλλος έναν απολογισμό. Τι κάνουν; Επιχειρούν να μεταφέρουν ευθύνες της διοίκησης στους υπαλλήλους… Θα καταπέσει με πάσα βεβαιότητα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ