Πολιτικη & Οικονομια

Ζάεφ: Η Ελλάδα έλαβε erga omnes όνομα κι εμείς erga omnes ταυτότητα

Συνέντευξη του προέδρου της πΓΔΜ στο BBC

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zaev.jpg
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με την συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes ενώ τα Σκόπια «erga omnes ταυτότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο BBC. Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία διασφαλίζει τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους Μακεδόνες της χώρας του που έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό. Επίσης, επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι η συμφωνία εγγυάται μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί στη χώρα του τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70%. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Πάνω από το 70% των πολιτών θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί και ότι τώρα είναι καλή στιγμή και ότι περισσότερο από το 75% θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα», είπε. 

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, εξέφρασε την ανησυχία του για την μικρή συμπολιτευόμενη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. «Ανησυχώ […] αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», είπε.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον να έχει θετική στάση και να δώσει μια ευκαιρία στην συμφωνία των Πρεσπών.

Απαντώντας σε ερώτηση του BBC εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία» απάντησε ότι «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία. «Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, προστατεύουμε τα σύνορα και σεβόμαστε την κληρονομιά των Ελλήνων και των Μακεδόνων της Ελλάδας», τόνισε.

Τέλος αστειεύτηκε και είπε ότι η μόνη φιλοδοξία τους είναι «να βρεθούν στις όμορφες παραλίες της Ελλάδας, στα όμορφα νησιά για να στηρίξουν τον τουρισμό και να ενισχύσουν τους φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ