Πολιτικη & Οικονομια

«Όχι» από την κυβέρνηση στη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού

Κατατέθηκε τροπολογία που προβλέπει μετάθεση στο προσεχές μέλλον της λήψης απόφασης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
skourletis.jpg
© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Απέρριψε η κυβέρνηση και επίσημα σήμερα την πρόταση της ΝΔ για άμεση νομοθέτηση της δυνατότητας στους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατέθεσε στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» για την Αυτοδιοίκηση που προωθείται προς ψήφιση ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή, τροπολογία η οποία προβλέπει μετάθεση στο προσεχές μέλλον της λήψης απόφασης. 

Παράλληλα, η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Έργο της Επιτροπής είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τον αριθμό των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό, τις θεσμικές, οικονομικές, τεχνικές και πολιτικές παραμέτρους που σχετίζονται με το ζήτημα της ψήφου και τις ενδεχόμενες διαφορετικές δικαιοπολιτικές λύσεις που προκρίνονται για κάθε κατηγορία εκλογέων.

Μετά από διάστημα πέντε μηνών, η Επιτροπή θα πρέπει να εισηγηθεί προς τον υπουργό Εσωτερικών μία ή περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να το θέμα να ρυθμιστεί νομοθετικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 51, παρ. 4). Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις προς περαιτέρω διακομματική διαβούλευση για το θέμα.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ θα συμμετέχουν επίσης ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών και έξι ειδικοί επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες σε συναφή με το έργο της Επιτροπής θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει καταθέσει τα τελευταία χρόνια δύο σχετικές προτάσεις νόμου, ενώ το ζήτημα επανέφερε στη δημοσιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αναφέροντας στη δευτερολογία του: «Δεν μου είπατε πάλι τίποτα, κ. Τσίπρα, δεν ξέρω γιατί το αποφεύγετε αυτό το θέμα τόσο συστηματικά και εσείς και ο κος Βούτσης, για την ψήφο των ομογενών. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα επιτέλους;  Είναι τόσο δύσκολο να συμφωνήσουμε; Πάμε να σπάσουμε τη Β’ Αθηνών και να συμφωνήσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα ψηφίζουν από τις επόμενες εκλογές. Γιατί πετάτε  το μπαλάκι συνέχεια στην εξέδρα;  Γιατί μας είπατε ότι θα φτιάξουμε επιτροπές; Είναι δύσκολο το ένα, το άλλο, το τρίτο. Λοιπόν, δεσμευτείτε ξεκάθαρα ότι θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, να πάμε μαζί να σπάσουμε και τη Β’ Αθηνών, να μην λέει και ο κόσμος ότι τσακωνόμαστε συνέχεια, να συμφωνήσουμε και σε κάτι. Δεν είναι κακό. Αποτελεί ηθική υποχρέωση απέναντι στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν, αλλά και απέναντι σε όλους όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα εισιτήριο και να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Θα περιμένω την απάντησή σας, αν και διαισθάνομαι από την άρνησή τη δική σας και του Προέδρου της Βουλής να συζητήσουμε αυτό το θέμα σε ξεχωριστή συνεδρίαση όπως έχουμε ζητήσει και έχουμε δικαίωμα να κάνουμε, ότι μάλλον δεν έχουμε πολλές πιθανότητες να σας πείσουμε για αυτό».

Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Βορίδης πριν ανακοινωθεί η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας δήλωσε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί θετικά σε ανύποπτο χρόνο για το θέμα των μεγάλων περιφερειών. Επί της αρχής παραμένουμε θετικοί», και πρόσθεσε: «Πρέπει, όμως, να ρυθμιστεί και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού; Συμφωνούμε; Αν ναι, να το πούμε καθαρά και να το ρυθμίσουμε. Είναι κρίσιμο ζήτημα, ισονομίας και ισοπολιτείας, ζήτημα δημοκρατίας. Το περιμένουν στο εξωτερικό, και εκείνοι που έφυγαν παλαιότερα και εκείνοι που έφυγαν από τη χώρα πρόσφατα. Γιατί δεν προχωράει η ρύθμιση; Φέρτε τα όλα μαζί να τα ψηφίσουμε, με ευρύτατη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Είναι κρίσιμο για εμάς. Δεν δεχόμαστε αποσπασματικές ρυθμίσεις. Ελάτε και τολμήστε, είναι ώριμο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ