Πολιτικη & Οικονομια

Βόρεια Μακεδονία: Πρόταση μομφής στην Αθήνα - Προεδρικό μπαϊράκι στα Σκόπια

Τι είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ - Στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο της συμφωνίας - Στο κόκκινο οι σχέσεις Ιβάνοφ με Ζάεφ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fyrom.jpg
©EPA/GEORGI LICOVSKI

Στα άκρα οδηγήθηκε η πολιτική κόντρα για τη νέα ονομασία της πΓΔΜ, λιγότερο από ένα 24ωρο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη συμφωνίας.

Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να διαμηνύουν ότι δεν δέχονται να υπογράψουν καμία συμφωνία που περιέχει το όνομα «Μακεδονία», η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Όπως υποστηρίζει η Πειραιώς, ο πρωθυπουργός δεν νομιμοποιείται καν να υπογράψει τη συμφωνία με τα Σκόπια από τη στιγμή που δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησής του. Σε non paper της, μάλιστα, αποκαλύπτει ότι ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα στον ελληνικό λαό για το νέο όνομα (σ.σ. Severna Makedonija) και την εξάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών. Στο ίδιο κείμενο χαρακτηρίζει «προβληματική» τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι περιλαμβάνει «απαράδεκτες υποχωρήσεις».

Το πιθανότερο είναι η πρόταση μομφής να κατατεθεί την Παρασκευή, όταν ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για το περιεχόμενο της συμφωνίας, μία ημέρα μετά την ψήφιση -εκτός απροόπτου- των προαπαιτούμενων.

Στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας

Με τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής να ασκούν δριμεία κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου για την αδικαιολόγητη -όπως είπαν- καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της τελικής συμφωνίας, δόθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι δύο κυβερνήσεις.

Σε αυτό επισημαίνεται ότι η συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία» είναι τελική και βάζει ένα τέλος στην ενδιάμεση συμφωνία του 1995.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση της γείτονος καλείται να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές, ενώ υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί από την Ελλάδα μόνο όταν τα Σκόπια ολοκληρώσουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

Συνέντευξη Τσίπρα στην κρατική

Εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση το βράδυ της Τετάρτης, όπου μεταξύ άλλων κάλεσε εκ νέου τη ΝΔ να προχωρήσει σε πρόταση μομφής εφόσον πιστεύει ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.

«Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «αν μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η συμφωνία δεν περάσει, δυστυχώς η συμφωνία θα ακυρωθεί». Εξέφρασε, πάντως, την αισιοδοξία του ότι «θα τα καταφέρουμε».

«Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την κατηγορία της ΝΔ για το «Severna Makedonija», είπε πως «αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο "Maκedonija", ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το "Βόρεια Μακεδονία" στη γλώσσα κάθε χώρας».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι ακολουθεί «πολιτική τζογαδόρου, μια ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα».

Μια... ωραία ατμόσφαιρα και τα Σκόπια

Αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες συνθέτουν και το πολιτικό σκηνικό στην πΓΔΜ, όπου ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται τη συμφωνία.

Ειδικότερα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χαρακτήρισε «ταπεινωτικό» το κείμενο, προσθέτοντας ότι «Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μια κακή συμφωνία». Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Όπως είπε, «για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβανόφ, αλλά οι πολίτες».

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα σε Ζάεφ και Ιβανόφ ήταν και η ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν οι δύο τους το πρωί της Τετάρτης, με τον πρόεδρο της χώρας να διακόπτει τη σύσκεψη μόλις ενημερώθηκε ότι «η συμφωνία είναι οριστική και δεν επιδέχεται αλλαγής».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ