Πολιτικη & Οικονομια

Θετικός ο Ζόραν Ζάεφ με την προοπτική του «Ίλιντεν» - Επιφυλακτικό το Μαξίμου

«Η Ελλάδα θα είναι υποστηρικτής μας από τώρα στον κόσμο», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4461869.jpg
© EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI

Απόλυτα θετικός στην προοπτική της ονομασίας της πΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση επί της συγκεκριμένης πρότασης.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε: η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».

 

 

Νωρίτερα στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε συνάντηση κορυφής, στην οποία ο κ Ζάεφ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας του, Γκιόργκε Ιβάνοφ καθώς και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε σχέση με τις λεπτομέρειες της πρόσφατης συνάντησης του με τον Έλληνα ομόλογό του και τις τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτευσης.

Μετά το τέλος αυτής της συνάντησης, ο κ. Ζάεφ υποστήριξε ότι η επίσημη πρόταση της σκοπιανής πλευράς - «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» (Ιλιντένσκα Μακεντόνια) - οριοθετεί πλήρως τις δύο εδαφικές περιοχές και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εδαφική διεκδίκηση ή προσδοκία από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

«Το πρώτο Ίλιντεν το 1903 είναι σύμβολο ενός κοινού αγώνα αυτονομίας. Το δεύτερο Ίλιντεν το 1944 είναι η ολοκλήρωση του αγώνα μας για αναγνώριση της γλώσσας μας. Το τρίτο Ίλιντεν στις 8 Σεπτεμβρίου 1991 συμβολίζει την ανεξαρτησία χωρίς πτώση αίματος. Τώρα χρειαζόμαστε ένα τέταρτο Ίλιντεν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

«Και πάλι επιβεβαιώνω ότι δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις και σεβόμαστε την κληρονομιά του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα θα είναι υποστηρικτής μας από τώρα στον κόσμο», κατέληξε ο κ. Ζάεφ.

Η αντίδραση του Μαξίμου

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς πΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς. Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ