Πολιτικη & Οικονομια

Τέσσερα «όχι» από τέσσερις αρχηγούς για την «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Τι είπαν στον Τσίπρα οι Μητσοτάκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης, Κουτσούμπας και Λεβέντης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4353974.jpg
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν συμφωνούν οι αρχηγοί των κομμάτων με την έκτη κατά σειρά πρόταση που φέρεται να κατατέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η πρόταση είναι η «Μακεδονία του Ίλιντεν» και πρώτος την απέρριψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τηλεφωνική του ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρνητική είναι η στάση και της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά.  «Η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει την πρόταση 'Μακεδονία του Ίλιντεν' διότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία για ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ», είπε ο πρωθυπουργός στην Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες  «Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, αναθεώρηση του συντάγματος και ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό», απάντησε η κ. Γεννηματά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα που ακούστηκε και επισήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση. «Περιμένουμε την τελική συμφωνία». Διευκρίνισε, επίσης ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής για την επίσημη τοποθέτηση.

Αντίθετος εμφανίσθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Ακόμη κι αν είχαν λυθεί όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός και η αλλαγή του συντάγματος, διαφωνώ με το όνομα γιατί δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά εθνοτικό», είπε.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα επανέλαβε την πάγια θέση του ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία» και χαρακτήρισε το «Μακεδονία του Ίλιντεν» ως την χειρότερη όλων των προτάσεων. Μάλιστα, εξέφρασε την ότι στο τέλος θα καταλήξουν στο όνομα «Nova Makedonija», ενώ εκείνος από την πλευρά του προτείνει το «Σκόπια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ