Πολιτικη & Οικονομια

Ο καθηγητής που κέρδισε το δικαίωμα στο μέλλον

Μακριά από κάθε φορμαλισμό, ο Σταύρος Τσακυράκης περισσότερο σε προκαλεί να σκεφτείς παρά να διαβάσεις

29432233_829217240619690_5140892253633465459_n.jpg
Ηλίας Πατλάκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταύρος Τσακυράκης

Τον κ. Σταύρο Τσακυράκη τον γνώρισα ως καθηγητή στη Νομική Σχολή το 2013. Ένας επιστήμονας καταξιωμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με δημοσιεύσεις και διακρίσεις, αλλά με μια απλότητα που σε έκανε να νιώθεις ότι μιλάς με τον παππού σου. Μακριά από κάθε φορμαλισμό, ο καθηγητής Τσακυράκης περισσότερο σε προκαλούσε να σκεφτείς παρά να διαβάσεις. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι στο μάθημά του δεν χρειαζόταν να έχεις διαβάσεις κάποιο σύγγραμμα. Ήταν σχεδόν βέβαιο ότι μέχρι την εξεταστική είχες μόνος σου ψάξει στο ίντερνετ κάθε σχετικό προβληματισμό, άποψη ή θεωρία, σε ένα αντικείμενο που δεν έχει αποκλειστικά δικαιϊκό χαρακτήρα αλλά επεκτείνεται στους τομείς της πολιτικής επιστήμης και της φιλοσοφίας.

Ένας καθηγητής με ταυτότητα.

Αν ένα πράγμα τον χαρακτηρίζει περισσότερο, αυτό είναι η πίστη του στην απεριόριστη ελευθερία του λόγου. Ίσως ο πιο γνωστός εκφραστής της αμερικανικής σχολής, ο καθηγητής δεν δέχεται κανένα περιορισμό στην ελευθερία του ανθρώπου να εκφράζεται. Είναι ελευθερία του λόγου η εξύβριση του άλλου; Είναι. Μα είναι το κάψιμο μιας σημαίας; Ναι, αμερικανικά δικαστήρια έχουν ήδη δεχθεί ότι είναι. Ο λόγος δεν περιορίζεται!

Ο κ. Τσακυράκης όμως δεν είναι μόνο ακαδημαϊκός. Μια από τις πιο δραστήριες προσωπικότητες στο διαδίκτυο παρεμβαίνει συχνά στη δημόσια ζωή και πολλές φορές διαμορφώνει τον δημόσιο διάλογο. Δεν είναι ο επιστήμονας που κρατά τη γνώση για τον εαυτό του, ούτε κρύβεται στο ωραίο γραφείο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρεμβαίνει, υποστηρίζει, συγκρούεται και αναδεικνύει, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πολιτών αλλά και η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση μαζί του.

Αυτό έκανε και σήμερα. Ο καθηγητής υποστήριξε τις απόψεις του μπροστά στο κατάμεστο από φοιτητές και φίλους αμφιθέατρο Σαριπόλων, κάνοντάς μας να φύγουμε όχι σοφότεροι, αλλά πραγματικά προβληματισμένοι. Για την ελευθερία, για τα δικαιώματα, για το μέλλον.

Μπορεί ο καθηγητής να αποχαιρέτησε τα αμφιθέατρα, οι απόψεις του όμως δεν βγαίνουν από το μυαλό μας.

Και μέσα σε αυτό θα ταξιζεύουν για πάντα.

Υ.Γ. Από το αμφιθέατρο απουσίαζε ο 35χρονος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κάποιες φορές μια μικρή απουσία μπορεί να γίνει μια μεγάλη παρουσία. Η νιότη συμβολίζει το μέλλον και το μέλλον έχει ήθος, Δημήτρη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ