Πολιτικη & Οικονομια

Ο Πέτρος Ιωαννίδης μιλάει για τους περιπλανώμενους ψηφοφόρους

Στο «The Caller» με αφορμή το βιβλίο του «Οι τελευταίες εκλογές της μεταπολίτευσης», εκδ. Athens Voice Books

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_iwannidis_site.jpg

Ο πολιτικός αναλυτής της aboutpeople, εξηγεί μεταξύ άλλων στην Ευδοκία Λελεδάκη (thecaller.gr) γιατί τελικά, αυτές οι εκλογές ήταν οι τελευταίες της Μεταπολίτευσης, αναφέρεται στη γνωστή φράση «Λεφτά υπάρχουν», το στοίχημα του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και την μεγάλη απογοήτευση των πολιτών σήμερα.


Γιατί τελικά οι εκλογές του 2009 ήταν κατά τη γνώμη σας οι τελευταίες εκλογές της Μεταπολίτευσης όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου σας;

Γιατί ήταν η τελευταία εκλογική αναμέτρηση που έλαβε χώρα σε συνθήκες –έστω επίπλαστης– κανονικότητας, με τον δικομματισμό (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) να συγκεντρώνει για τελευταία φορά ποσοστό της τάξης του 77,4%. Βλέποντας τα αποτελέσματα των επόμενων αναμετρήσεων (2012 Μάιος, 2012 Ιούνιος, 2015 Ιανουάριος, 2015 Σεπτέμβριος) αυτό γίνεται απόλυτα σαφές. Δεν είναι δυνατόν, άλλωστε, να ξεχαστεί ο πολιτικός σεισμός που συνέβη τον Μάιο του 2012. Ενώ την περίοδο 1981-2009 τα δύο τότε μεγάλα κόμματα συγκέντρωναν κατά μέσο όρο το 82% της συνολικής ψήφου, τον Μάιο του 2012 περιορίστηκαν στο 32%, με τον αριθμό της αποχής να αυξάνεται κατά 800.000 και με νέες διαιρετικές τομές του εκλογικού σώματος να κάνουν την εμφάνισή τους. Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, ότι τουλάχιστον όσον αφορά τον εκλογικό ανταγωνισμό η Μεταπολίτευση τελείωσε το 2009.

Στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου, κάνετε αναφορά στην εσωκομματική κόντρα Παπανδρέου-Βενιζέλου, με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα του 2007. Θεωρείτε πως η ένταση αυτών των εσωκομματικών διαμαχών στο ΠΑΣΟΚ, είχε καθοριστικό ρόλο για την πτώση του;

Ήταν πράγματι μια πολύ σφοδρή σύγκρουση που ταρακούνησε εκείνη την περίοδο το ΠΑΣΟΚ. Μην ξεχνάμε όμως ότι πολλά κόμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν περάσει από μεγάλες κρίσεις. Εσωκομματική σύγκρουση είχαμε και στη ΝΔ με τον κ. Σαμαρά και την κ. Μπακογιάννη. Στο Εργατικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας είχαμε μάχη μεταξύ δύο αδερφών για την ηγεσία το 2010. Βλέπουμε τι γίνεται σήμερα και στο SPD. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ 2 χρόνια μετά από αυτή τη μάχη, κατάφερε να πετύχει μία από τις μεγαλύτερες του νίκες. Βέβαια, αν μετά, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του η κοινοβουλευτική ομάδα ήταν πιο συμπαγής ίσως οι εξελίξεις να μην ήταν τόσο ραγδαίες. Αλλά με τα «αν» δεν γράφεται η ιστορία.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ