Visual Browsing

Τα 10 μέτρα του 2018 που γονατίζουν μεσαία τάξη, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους & ελεύθερους επαγγελματίες

Σοκ προκαλεί η φοροκαταιγίδα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για το 2018

Σοκ προκαλεί η έκρηξη άμεσων και έμμεσων φόρων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και εφαρμόζει με την έλευση του 2018.

1) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ

Έως και 38% αύξηση στις εισφορές τους θα δουν 1,5 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αμείβονται με μπλοκάκι. Και αυτό διότι πλέον οι εισφορές δεν θα υπολογίζονται επί του καθαρού εισοδήματος όπως ίσχυε πάντα, αλλά επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν εισφορά επί της εισφοράς που έδωσαν στο κράτος! Ταυτόχρονα καταργούνται οι εκπτώσεις. Ειδικά για το 2018 η εισφορά θα υπολογίζεται στο 85% του εισοδήματος, ώστε να μην γίνει απότομα η εκτόξευση της επιβάρυνσης, αλλά το 2019 θα υπολογιστεί στο 100%.

2) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ & ΕΦΑΠΑΞ

Σχετικα
ΣΥΡΙΖΑ για το συλλαλητήριο: Τη συγκέντρωση καπηλεύτηκαν στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας
ΣΥΡΙΖΑ για το συλλαλητήριο: Τη συγκέντρωση καπηλεύτηκαν στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας

Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί (πρώην ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ) θα κληθούν φέτος να πληρώσουν αναδρομικά το σύνολο των εισφορών του 2017 για επικουρική και εφάπαξ, καθώς το Υπουργείο Εργασίας δεν κατάφερε να υπολογίσει την εισφορά που σύμφωνα με τον νόμο ισχύει από την 1.1.2017. Ταυτόχρονα θα πρέπει φυσικά να πληρώσουν και την τρέχουσα εισφορά. Έτσι, κάθε μήνα του 2018 θα πληρώνουν διπλή εισφορά για επικουρική και εφάπαξ.

3) ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 100 ΕΥΡΩ

Όσοι εργάζονταν ευκαιριακά με ετήσιες αποδοχές κάτω από 10.000 ευρώ, έως σήμερα μπορούσαν να πληρώνονται με απόδειξη δαπάνης και να απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές. Πλέον όμως θα έχουν παρακράτηση φόρου 20% και εισφορές ΕΦΚΑ 26,95%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος που, για παράδειγμα μοιράζει φυλλάδια στο δρόμο και παίρνει 100 ευρώ τον μήνα, πλέον στο χέρι θα παίρνει τα 58 ευρώ και τα υπόλοιπα 42 θα τα δίνει στο κράτος.

Σχετικα
Σταύρος Καλαφάτης για το συλλαλητήριο: Ανησυχούμε για τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα (εικόνες)
Σταύρος Καλαφάτης για το συλλαλητήριο: Ανησυχούμε για τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα (εικόνες)

4) ΕΞΑΫΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

ΕΚΑΣ πλέον θα λάβουν μόνο όσοι έχουν σύνταξη έως 585 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ μέχρι πέρσι έφτανε 230 ευρώ, μειώθηκε στα 115 και από την σύνταξη του Ιανουαρίου (καταβλήθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου) περιορίστηκε μόλις στα 35 ευρώ! 50.000 συνταξιούχοι το έχασαν εντελώς, ενώ το 2019 θα το χάσουν όλοι, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει την οριστική κατάργησή του το 2019.

5) ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΦΟΡΟΥ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στον μισθό Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι καταργείται η έκπτωση 1,5% που ίσχυε στην παρακράτηση φόρου που γίνεται κάθε μήνα ως προκαταβολή του φόρου εισοδήματος. Πρακτικά οι αποδοχές θα μειωθούν περίπου 10 ευρώ τον μήνα, ενώ στα υψηλότερα εισοδήματα ακόμα και 40 ευρώ. Από 1/1/2019 έρχεται και νέα μείωση συντάξεων με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Πρακτικά οι συνταξιούχοι το 2019 θα χάσουν έως και το 18% της ήδη πετσοκομμένης σύνταξης.

6) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΦΟΡΟΥ ΣΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Άλλο ένα μέτρο που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη απώλεια εισοδήματος κυρίως στους συνταξιούχους είναι αυτό. Καθώς, έως σήμερα το 10% της δαπάνης για γιατρούς, νοσοκομεία και φάρμακα αφαιρούνταν από τον φόρο που εμφανιζόταν στο εκκαθαριστικό. Πέρυσι 2 εκ. φορολογούμενοι είχαν ελάφρυνση 155,5 εκ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, έρχεται τώρα, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αύξησε παράλληλα την εισφορά υγείας κατά 2% στις κύριες συντάξεις και επέβαλε νέα εισφορά υγείας στις επικουρικές

7) ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε:

– 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων

– 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων

– 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων

– 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων

– 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα.

8) ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι χάνουν πλέον το ειδικό επίδομα των 500 ευρώ για κάθε παιδί. Οικογένεια δηλαδή με 4 παιδιά θα χάσει 2.000 ευρώ τον χρόνο. Τα μέτρο αποφασίστηκε στην αξιολόγηση που έκλεισε πριν από περίπου 1 μήνα.

9) ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ

Από σήμερα κάθε πλαστική σακούλα σε μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ, φούρνους ή σε άλλα εμπορικά καταστήματα κοστίζει 4 λεπτά του ευρώ (περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτά + 24% ΦΠΑ). Από 1.1.2019 η τιμή τους θα εκτοξευθεί στα 9 λεπτά ανά σακούλα (περιβαλλοντικό τέλος 7 λεπτά + 24% ΦΠΑ).

10) ΣΤΟ 50% ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ- ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Είναι το μέτρο που πλήττει αποκλειστικά όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Την φετινή χρονιά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα είναι μειωμένο κατά 50% και θα αφορά την περίοδο 15 Οκτωβρίου 2017 έως 30 Απριλίου 2018. Από 25 λεπτά το λίτρο που ήταν κατά την περυσινή περίοδο, πλέον διαμορφώνεται στα 12,5 λεπτά ανά λίτρο. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 15 Ιανουαρίου 2018 η πληρωμή θα γίνει έως 15 Φεβρουαρίου 2018. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 16 Ιανουαρίου 2018 έως 31 Μαίου 2018 η πληρωμή θα γίνει έως 30 Ιουνίου 2018. 

Επιλογες

Ο γύρος του κόσμου με βέσπα
Ο γύρος του κόσμου με βέσπα
Ο Στέργιος Γκόγκος και η Αλεξάνδρα Φεφοπούλου γνωρίστηκαν τυχαία, άλλαξαν ζωές...
Δημήτρης Αθανασιάδης
Ο γύρος του κόσμου με βέσπα
Τζάμια παντού!
Τζάμια παντού!
Είναι εντυπωσιακό πόσο τζάμι και σε πόσες διαφορετικές εκδοχές υπάρχει γύρω μας
Γιάννης Οικονόμου
Τζάμια παντού!
Ο Τραμπ στη Νέα Υόρκη
Ο Τραμπ στη Νέα Υόρκη
Έγινε σύμβολο και μαζί ανέκδοτο για την καινούργια εποχή σπατάλης, κενής...
Σώτη Τριανταφύλλου
Ο Τραμπ στη Νέα Υόρκη
Όταν ο Α. Τσίπρας προφήτευε λέξη προς λέξη τι θα γινόταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Όταν ο Α. Τσίπρας προφήτευε λέξη προς λέξη τι θα γινόταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Αλλά έλεγε ότι θα γίνει με κυβέρνηση ΝΔ
Κατερίνα Παναγοπούλου
Όταν ο Α. Τσίπρας προφήτευε λέξη προς λέξη τι θα γινόταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ