Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές για την Κεντροαριστερά: Ποιος θα είναι δεύτερος;

Η τελική συμπεριφορά των ψηφοφόρων μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα

32173-72758.jpg
Πέτρος Ιωαννίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές για την Κεντροαριστερά: Ποιος θα είναι δεύτερος;
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Τελειώνει η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη ηγεσίας στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και ομολογουμένως ήταν μια μάχη η οποία δεν συνεπήρε τα πλήθη.

Ξεκίνησε με μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας της καθόδου Καμίνη η οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι «έφερε» μαζί της και τις υποψηφιότητες Ραγκούση και Θεοδωράκη. Το ενδιαφέρον στην πορεία μειώθηκε κυρίως εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος που συζητήθηκαν τα διαδικαστικά. Επίσης, δεν έκαναν καλό στη διαδικασία οι πολλές υποψηφιότητες. Σε κάθε περίπτωση η ανάδειξη νέου ηγέτη και η συμπόρευση του χώρου είναι κάτι θετικό για την παράταξη της Κεντροαριστεράς.

Με δεδομένο ότι δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα κάποιος υποψήφιος, ευνοημένη βγαίνει από την προεκλογική περίοδο η Φώφη Γεννηματά ως το εκ των προτέρων φαβορί. Ποιος όμως θα την ακολουθήσει στο δεύτερο γύρο; Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μικρές διαφορές μεταξύ των διεκδικητών. Και οι μετρήσεις που κάναμε στην aboutpeople –δοκιμάζοντας ένα νέο ερευνητικό μοντέλο– συγκλίνουν σε αυτό. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι είναι πιθανό πολύ λίγες ψήφοι να κρίνουν το ποιος τελικά θα αναμετρηθεί με τη Φώφη Γεννηματά στις 19 Νοεμβρίου. Σημειώνω ότι στην τελευταία μας έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά το 2ο debate στην ΕΡΤ, ένας στους δέκα δήλωνε ακόμα αναποφάσιστος. Όταν μιλάμε για μικρές διαφορές, η τελική συμπεριφορά αυτών των ψηφοφόρων μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Ποιοι θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία; Η μεγάλη πλειοψηφία θα είναι ψηφοφόροι άνω των 50 ετών, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως κεντροαριστεροί, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ). Επίσης η αναλογία ανδρών - γυναικών μπορεί να φτάσει περίπου το 60-40.

Πλεονέκτημα θα έχει όποιος υποψήφιος καταφέρει να κινητοποιήσει κόσμο να προσέλθει στην κάλπη. Δεν μιλάμε για εθνικές εκλογές που η συμμετοχή είναι πάνω-κάτω δεδομένη και αναλογική. Άλλο αποτέλεσμα θα έχουμε αν ψηφίσουν 80-90.000 και άλλο αν ψηφίσουν 150-200.000, άλλο αν ψηφίσουν περισσότεροι νέοι κ.ο.κ.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει βέβαια και η συμμετοχή ανά εκλογική περιφέρεια. Μπορεί π.χ. ο Χ υποψήφιος να πάει πολύ καλά σε αρκετές περιφέρειες οι οποίες όμως δεν θα έχουν μεγάλη συμμετοχή και ο Ψ σε λιγότερες με μεγαλύτερο αριθμό ψηφισάντων. Το πλεονέκτημα ανήκει στον Ψ.

Τέλος, η μάχη για το ποιος θα βγει δεύτερος είναι κατά τη γνώμη μάχη για 2,5 υποψηφίους. Επίσης το ποιος θα είναι δεύτερος θα παίξει κρίσιμο ρόλο και στο αποτέλεσμα του 2ου γύρου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ