Πολιτικη & Οικονομια

Διαστημικές επαφές τρίτου τύπου για την καθημερινότητα

Τα μεγάλα προβλήματα στην χάραξη μιας τακτικής επίλυσης άμεσων προβλημάτων

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
364611-754178.jpg

Η συζήτηση στη Βουλή (που αναβλήθηκε λόγω του σεισμού), για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου-Noor1 είναι ένα από τα εμπόδια για την κυβέρνηση, να εφαρμόσει μια «ατζέντα καθημερινότητας», την επομένη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Το αφήγημα για ανάπτυξη και νομοθετικό μπαράζ παραγωγής έργου προσκρούει στις «ανοιχτές πληγές» μετώπων, που δεν λένε να σιγάσουν- και στα οποία προστίθενται νέα.

Η συζήτηση στη Βουλή προεξοφλείται ότι θα καταλήξει στην απόρριψη της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, μετά τις αποκαλύψεις για τις επαφές του υπουργού Άμυνας με ισοβίτη. Όμως τα βάσανα της κυβέρνησης δεν τελειώνουν εδώ καθώς με ενδεχόμενο νέο κύκλο αποκαλύψεων- και με τη δικαστική έρευνα σε εξέλιξη-το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. Άλλωστε εκκρεμεί και η κατάθεση του κ. Καμμένου στην Επιτροπή Διαφάνειας  τον Σεπτέμβριο. Ο υπουργός, πάντως, φρόντισε να στείλει μήνυμα (και) στο Μαξίμου πως αυτός και ο Τσίπρας θα πηγαίνουν χέρι-χέρι μαζί μέχρι το τέλος…

Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη, με «δύναμη κρούσης» τις αναρτήσεις του κ. Πολάκη-«βρισκόμαστε σε πόλεμο και εμείς ξέρουμε να πολεμάμε» έλεγε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο-, ενώ νέο μέτωπο ανοίγεται μετά την αγωγή που κατέθεσε ο επιχειρηματίας κ. Βαρδινογιάννης κατά των αρμόδιων υπουργών, για διαφυγόντα κέρδη στο Star εξαιτίας του αποτυχημένου, πέρσι, διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Δυσφορία εκδηλωθηκε και στην Κομισιόν με αφορμή την αναψηλάφηση της υπόθεσης του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου.

Με αυτό το φόντο, συγκλήθηκε την περασμένη Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο-κεκλεισμένων των θυρών. Το μήνυμα της συνεδρίασης έδωσε ένα πολυσέλιδο non paper του Μαξίμου, που έκανε έναν νομοθετικό απολογισμό και προγραμματισμό, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί κινητικότητα στην παραγωγή έργου για την καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο και αυτή η παρουσίαση φανερώνει μεγάλα προβλήματα στην χάραξη μιας τακτικής επίλυσης άμεσων προβλημάτων.

-Ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα, που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή, προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις των ενδιαφερόμενων φορέων, φανέρωσε ρήγμα ανάμεσα στην υπουργό Πολιτισμού και κοινοβουλευτικά στελέχη όπως ο κ. Φίλης και ο κ. Ξυδάκης, ενώ, παρά τις διατυπώσεις στο non paper για «ισορροπημένη λύση», η κ. Κονιόρδου ήδη εισπράττει τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού αλλά και υπουργών για τους χειρισμούς της.

-Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ δέχεται τη σφοδρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για «μπουκέτο» ρουσφετολογικών ρυθμίσεων.

-Η λύση που προκρίνεται για το «αγκάθι» με τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, που στην ουσία θα είναι η κρατικοποίηση της, επιχειρείται να εμφανιστεί ως «αντίβαρο» στις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση ως απότοκο της συμφωνίας με τους δανειστές. Μάλιστα, προκάλεσε εντύπωση ο αποκλεισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης από τις ακροάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής-ήδη ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε τη δυσφορία του για τον αποκλεισμό του.

-Το νομοσχέδιο για την Παιδεία αποτυγχάνει να διασφαλίσει την ελάχιστη συναίνεση τόσο με τα κόμματα όσο και με τους πανεπιστημιακούς. Η καρατόμηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, η επαναφορά αναχρονιστικών διατάξεων σε ό,τι αφορά το άσυλο και τη συμμετοχή των φοιτητικών παρατάξεων στη διοίκηση των ιδρυμάτων, η ασφυκτική εποπτεία στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Κι ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη για τον αγώνα για την καθημερινότητα των πολιτών, σε έναν νευραλγικό τομέα αδυνατεί να παρέμβει. Πρόκειται για τις καθημερινές, πλέον, αναμετρήσεις με τους αναρχικούς στα Εξάρχεια, τις καταστροφές στην Ερμού με αφορμή τη μη αποφυλάκιση της Ηριάννας, αλλά και τις καθημερινές εφόδους του «Ρουβίκωνα» από την Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι το Δημαρχείο Ζωγράφου με βαριοπούλες.

Αυτές οι αντίρροπες τάσεις προκαλούν παρενέργειες και εντός του κυβερνητικού επιτελείου, αν και εκδηλώνονται με παράδοξο τρόπο, όπως για παράδειγμα η διαμάχη του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά για το πώς θα συγκροτηθεί η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία. Η κόντρα εκδηλώθηκε εντός του υπουργικού συμβουλίου, συνεχίστηκε όμως και χτες, με παράγοντες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής να επιμένουν ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος. Απογείωση, ναι, αλλά καμία σχέση με τη σκληρή πραγματικότητα…  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ