Visual Browsing

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τη δράση «γιατρών» με πλαστά πτυχία, μετά την αποκάλυψη των Ellinika Hoaxes

Με κείμενο που απευθύνεται στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τη δράση διαφόρων «τσαρλατάνων» που εκμεταλλεύονται την απόγνωση ασθενών και τους οδηγούν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και στο θάνατο.

Ειδικότερα, οι βουλευτές αναφέρονται στη δράση του «γιατρού» Κωνσταντίνου Μουρούτη -την οποία πρώτα τα Ellinika Hoaxes αποκάλυψαν- για τον οποίο υπάρχουν καταγγελίες πως υπόσχεται «εναλλακτικές θεραπείες» για σοβαρές ασθένειες παρότι, όπως πρόεκυψε και από την έρευνα της σελίδας, ο ίδιος δεν έχει πτυχίο ιατρικής.

Σε κείμενο των βουλευτών που απευθύνεται προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Το τελευταίο διάστημα, μέσα από δημοσιεύματα σε ιστοτόπους και εφημερίδες αποκαλύφθηκε η δράση ατόμων τα οποία φέρονται να έχουν παρασύρει συμπολίτες μας υποσχόμενα ίαση σε σοβαρές ασθένειες, με «εναλλακτικές θεραπείες» και με απόρριψη της συμβατικής ιατρικής, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν πτυχίο ιατρικής».

Οι βουλευτές, αναφερόμενοι στην καταγγελία που είχαν φέρει στο φως της δημοσιότητας τα Ellinika Hoaxes, υπογραμμίζουν πως «επωνύμως, καταγγέλλεται σε βίντεο από τη μητέρα της, ότι μία 48χρονη, μητέρα δυο παιδιών, έχασε τη ζωή της, καθώς απέφυγε να κάνει χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες ύστερα από αφαίρεση όγκου, επιλέγοντας να ακολουθήσει τις προτάσεις του φερόμενου ως γιατρού.

Σχετικα
Πακιστανός υπάλληλος του Μπουτάρη σχίζει αφίσες του συλλαλητηρίου;
Πακιστανός υπάλληλος του Μπουτάρη σχίζει αφίσες του συλλαλητηρίου;

Επιπλέον, σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, ο ίδιος διατείνεται ότι είναι σε θέση να «θεραπεύσει» την ομοφυλοφιλία, ενώ δηλώνει αντίθετος με τους εμβολιασμούς των παιδιών ως μέθοδο για πρόληψη ασθενειών, με τον τακτικό έλεγχο των γυναικών μέσω τεστ ΠΑΠ κτλ. 

Όπως αναφέρεται επίσης σε μέσα ενημέρωσης, διαβιβάστηκε ήδη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης -κατόπιν καταγγελίας της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας- σχετική έκθεση ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, ενώ θα ακολουθήσει και φάκελος με καταγγελίες ασθενών εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου».

Οι 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να δοθούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

Σχετικα
Ο Ελύτης και η «Ψευδομακεδονία»
Ο Ελύτης και η «Ψευδομακεδονία»

«1. Ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να ελέγχονται οι δραστηριότητες ατόμων που ενώ δε διαθέτουν πτυχίο ιατρικής, δίνουν ιατρικές συμβουλές αμειβόμενοι και εκμεταλλευόμενοι την ευπιστία και την απελπισία ασθενών;

2. Ποια μέτρα θα ήταν δυνατό να ληφθούν ώστε τέτοια άτομα να μην απολαμβάνουν εύκολα και αβασάνιστα τηλεοπτικού βήματος ως «ειδικοί», ένα βήμα που θα τους εξασφαλίσει «νομιμοποίηση» και αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα τους ακούσουν και ενδεχομένως θα τους εμπιστευθούν; 

3. Πώς θα ήταν εφικτό να ενημερωθεί περισσότερο και σε βάθος η κοινή γνώμη για θεμελιώδη ζητήματα υγείας και πρόληψης, όπως είναι οι εμβολιασμοί και οι βασικές προληπτικές εξετάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να αυτοπροστατευθεί και να απορρίπτει ιδέες όπως οι προαναφερθείσες;»


Τα Ellinika Hoaxes είναι η πρωτοπόρα ελληνική ομάδα στο διαδίκτυο, η οποία έχει ήδη σημειώσει πολύ μεγάλες επιτυχίες στην αποκάλυψη των fake news που μολύνουν τον κυβερνοχώρο. Έχει ξεσκεπάσει απατεώνες επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία, έχει διαψεύσει αμφίβολους ισχυρισμούς, έχει αποκαλύψει πλαστές ειδήσεις. 

Πλέον τα Ellinika Hoaxes είναι μαζί μας στην ομάδα της ATHENS VOICE, με στόχο πάντα την πιο έγκυρη ενημέρωση για τους αναγνώστες. 

Τα Ellinika Hoaxes με τη μαχητική, αποκαλυπτική τους έρευνα και η Athens Voice με την ανεξαρτησία της συνεργάζονται για να γίνουν ακόμα πιο χρήσιμοι στο αναγνωστικό κοινό.