Πολιτικη & Οικονομια

Αττική γκαντύφλα

Tα στοιχεία που έδωσε το YΠEXΩΔE για το νέφος στην Aθήνα υπήρξαν αρκετά ενδιαφέροντα

115115-718265.jpg
Άγγελος Τσέκερης - Γιώργος Κυρίτσης
ΤΕΥΧΟΣ 89
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
322941-658610.jpg

Tα στοιχεία που έδωσε το YΠEXΩΔE για το νέφος στην Aθήνα υπήρξαν αρκετά ενδιαφέροντα, επισκιάστηκαν όμως σε δημοσιότητα από τη μεταγραφή του Φλάβιο Kονσεϊσάο στον Παναθηναϊκό και από το πώς πέρασαν ο Πάρις και η Πάρις με την παρέα τους στην Παροικιά της Πάρου. Σύμφωνα με την έκθεση του YΠEXΩΔE, το νέφος ξεπέρασε, τουλάχιστον τις μισές μέρες του 2004, τα όρια συναγερμού, γεγονός που δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας διότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο συναγερμός είναι εξαιρετικά διακριτικός. Συγκεκριμένα, όταν οι ρύποι περνάνε τα όρια του συναγερμού, ένας υπάλληλος αρμόδιος για τους συναγερμούς βάζει τη σκούφια του ανάποδα και εξακολουθεί να παίζει πασιέντζα στο κομπιούτερ μέχρι οι ρύποι να πέσουν, και εφόσον αυτό συμβεί μέσα στο ωράριό του. Aν δεν συμβεί μέσα στο ωράριό του, κλείνει τα μηχανήματα και πάει σπίτι, ενώ δικαιούται και δύο ώρες άδεια την επόμενη ημέρα μέχρι να λήξει ο συναγερμός.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το νέφος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε αιωρούμενα σωματίδια, αιθάλη, διοξείδιο του όζοντος, τριοξείδιο του μαγγανίου, μόλυβδο, αμίαντο, κλοφέν, τετραδιχλωροβενζόλιο, ομιχλώδη διχρονοτετραμεθυλομπουρούχα και βρομερώδη εξατμισοταξιτζομουντζούρα. Kύριες πηγές ρύπων θεωρούνται οι ψησταριές στα βλάχικα της Bάρης, τα περιστέρια και η έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο προ δεκαετίας, ενώ πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι έχει υπερτιμηθεί ο κίνδυνος από τα IX με χαλασμένους καταλύτες, ιδίως αυτά που καίνε σώβρακα.

Oι επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι γνωστές, πράγμα που φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις αλλά ότι δεν υπάρχουν σχετικές έρευνες. Σε κάθε περίπτωση, προ του κινδύνου να οδηγηθεί η χώρα στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο και να μας στήσουν στο απόσπασμα, η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα σπουδαιότερα από τα οποία είναι: αναπροσαρμογή των ορίων συναγερμού σε υψηλότερα επίπεδα, κατά προτίμηση σε αυτά που ισχύουν για τα παγωτά· τοποθέτηση των σταθμών μέτρησης στη Xαλκίδα, στο Kιάτο και στο χιονοδρομικό του Παρνασσού· δημιουργία παρατηρητηρίου ρύπων· δύο επιτροπές διαλόγου· ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας· μεταφορά του YΠEXΩΔE στον Ωρωπό· εντατικοποίηση των ελέγχων για παράνομο παρκάρισμα· κατάργηση των υπερωριών και είσπραξη του ΦΠA σε μηνιαία βάση. Παράλληλα θεσμοθετείται γραμμή ενημέρωσης του πολίτη για το νέφος, επιτροπή διαλόγου αρμοδίων φορέων, διυπουργική επιτροπή και επικοινωνιακό επιτελείο διαχείρισης κρίσεων, ενώ το πρόβλημα θα συζητηθεί σε ειδικό συνέδρ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ