Πολιτικη & Οικονομια

Βάζεις προκαταβολή τη ζωή σου;

Όταν καθημερινά βάζουν λουκέτο 120 επιχειρήσεις το κράτος τούς ζητά προκαταβολή 100%

96282-643740.jpg
Γιώργος Δημακόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128193-289061.jpg

To δημόσιο ταμείο φέτος θα απαιτήσει 75% προκαταβολή φόρου από τους ελεύθερους επαγγελματίες, 100% προκαταβολή από τα νομικά πρόσωπα και 55% από τους αγρότες για να μπορέσει να καλύψει τις δαπάνες του. Του χρόνου θα τις πάει στο 100% για όλους. Είναι μία από τις πολλές «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γεμάτη ιδέες για κάθε είδους ζήτημα» του κου Τσακαλώτου για να δημιουργεί λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα μεταφέροντας +200 εκ. ευρώ επιπλέον, μπροστά στην περίοδο της θητείας του στο ΥπΟικ στον κρατικό λογαριασμό. Αφού κράτησε στο συρτάρι και τις επιστροφές φόρου της προηγούμενης χρονιάς, τώρα πανηγυρίζει success story αλά Σαμαράς no2. Και, εννοείται, φροντίζει να ξεχάσει και τις βεβαιωμένες οφειλές κάπου στα 6 δις ευρώ. Αλλά εδώ ζήτησε επιστροφή του δώρου Πάσχα στους φαντάρους αξίας 4,2 ευρώ για να μαζεύει και τα χάλκινα. Γιατί «τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι το άλλο όνομα της λιτότητας», όπως έλεγε πέρσι στη Βουλή ο πρθ. Για αυτό ακριβώς στοχεύει σε άλλα 200 εκ. φέτος επιπλέον από την προκαταβολή φόρου για να δείξει πρωτογενές πλεόνασμα και του χρόνου. Μετά όμως δεν έχει άλλα. Εκτός κι αν θεσπίσει να δίνεις προκαταβολή φόρου και για τον επόμενο και για το μεθεπόμενο χρόνο μαζί!  

Το δημόσιο ταμείο είμαστε εμείς, οι πολίτες και ο οργανωτικός μηχανισμός που αποκαλούμε κράτος. Το κράτος μας, για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του, παίρνει τα χρήματά σου μπροστά έναντι των μελλοντικών σου κερδών. Μπορεί εσύ να μην ξέρεις αν την επομένη χρονιά θα δουλεύεις, αν θα έχεις κέρδη, αν θα είσαι στην Ελλάδα, αν θα είσαι καν ζωντανός, αλλά το κράτος ξέρει για εσένα. Και στα παίρνει από μπροστά για να μπορεί να σου «προσφέρει» πίσω τη δυνατότητα να του πληρώνεις τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, ασφαλιστικές εισφορές 34% επί του εισοδήματός σου και φόρο 26% από το πρώτο ευρώ. Γιατί οι μισθοί του κ. Καρανίκα και του κ. Χωνί, και οι συντάξεις των ταλαίπωρων πρώην βουλευτών Αλαβάνου, πατέρα Κωσταντόπουλου κ.ά., πρέπει να πληρώνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες πάση θυσία. Υποτίθεται ότι όταν οι πολίτες αποφάσισαν να ορίσουν την ιδιωτική τους υπόσταση σε οργανωμένη κοινωνία και σε δημόσιο ταμείο για τη λειτουργία του κράτος, στόχευαν να μοιράζει οργάνωση, δικαιοσύνη, ισονομία και να εξαλείφει τις αδικίες επί των ατόμων. Με δικαιοσύνη στις εισφορές και τη συμμετοχή ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες κάθε μέλους της. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και η λειτουργία κάθε κράτους. Εμείς εδώ τα έχουμε κάνει λίγο πουτάνα όλα. Εδώ πάντα κάποιοι δίνουν, και πάντα κάποιοι παίρνουν. Οι ίδιοι και οι ίδιοι. Κάθε χρόνο ξεκινάς να βγάλεις τα δικά σου έξοδα και να πληρώσεις τις οφειλές σου για την προηγούμενη χρονιά και ταυτόχρονα να βγάλεις και για την μπροστάντζα για τα μελλοντικά σου κέρδη. Φυσικά όταν το κράτος αποπληρώνει τα χρέη του στους δανειστές αυτοί λέγονται τοκογλύφοι, αγορές, γεράκια. Όταν σε υποχρεώνει να του δανείσεις προκαταβολικά τα υποτιθέμενα μελλοντικά σου κέρδη αυτό πώς λέγεται; Και άντε, το κράτος αποπληρώνει χρέη στις αγορές από τις αγορές ή όταν τα έχει κάνει σκατά από τα δανεικά των εταίρων, όμως ο πολίτης αποπληρώνει τις προκαταβολές φόρων από τα παιδιά του, από την οικογένειά του, από τους υπαλλήλους του αν έχει, από την υγεία του, από τη ζωή του. Προκαταβολές φόρου έχουν θεσπίσει και άλλα κράτη, όμως εκεί οι φόροι στο σύνολό τους είναι ανταποδοτικοί, δεν είναι μοίρασμα μεταξύ των εκλεκτών αφισοκολλητών και ένα ξεροκάμματο στους Δ.Υ. που βγάζουν την δουλειά των πρώτων. Και δεν υπάρχει κόστος γραφειοκρατίας για τις επιστροφές φόρων.  

Ακόμη και μεταξύ των πολιτών κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πληρωμές των δικών τους μισθών και συντάξεων, κάποιοι άλλοι θα πρέπει να προκαταβάλουν το 100% του φόρου τους. Και η πιο εύκολη ατάκα είναι ότι δεν είναι τίποτα η προκαταβολή, αφού τη συμψηφίζετε με την επόμενη χρονιά. Ε τότε, αφού είναι τόσο εύκολο και τόσο ανώδυνο, ας φροντίσουμε να δίνουν προκαταβολή και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, όλοι οι φορολογούμενοι. Εγκεφαλικό; Οι προκαταβολές φόρου θεσπίστηκαν επί Αλέκου Παπαδόπουλου στο ΥπΟικ το 1994, τροποποιήθηκαν επί δρυ το 1997, τις ξαναθυμήθηκε ο Στουρνάρας το 2013 για το success story του Σαμαρά για 80% στις ΟΕ και ΕΕ, και τελικά επί Τσακαλώτου «εκτοξεύτηκαν» πέρσι και φέτος. Η προκαταβολή φόρου αποφέρει τη χρονιά της αύξησής της επιπλέον ρευστότητα στα κρατικά ταμεία και καταγράφεται στα έσοδα συμβάλλοντας στο πρωτογενές πλεόνασμα. Από την επόμενη χρονιά της εφαρμογής της και μετά δημιουργεί ένα τεράστιο καθεστώς γραφειοκρατίας και χαμένων εργατοωρών με τις επιστροφές φόρου και τους συμψηφισμούς της προκαταβολής του προηγούμενου έτους με το επόμενο. Το όφελος από τη θέσπιση της προκαταβολής φόρους πρέπει να αποσβέστηκε στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της σε σχέση με το κόστος της παραγόμενης γραφειοκρατίας. Δηλαδή το κράτος κέρδισε ρευστότητα την 1η φορά, και ακολούθως το κράτος πληρώνει συνέχεια για να συντηρεί το τερατάκι που δημιούργησε. Αναζήτησα στη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων το μέγεθος της προκαταβολής φόρου ανά έτος και το αντίστοιχο της επιστροφής της. Η τελευταία στατιστική καταγραφή αφορά για το 2011 επί Παπακωσταντίνου ακόμη στο ΥπΟικ. Έκτοτε και για τις θητείες Βενιζέλου, Στουρνάρα, Γιάνη, Τσακαλώτου, νέα στατιστικά δεδομένα δεν ανέβηκαν. Εκείνη τη χρονιά οι προκαταβολές του προηγούμενου έτους ήταν 940 εκ., και του επόμενου έτους ήταν 927 εκ. Το σύνολο του φόρου εισοδήματος ήταν 8,8 δις ευρώ. Στον πίνακα 2.1στον κρατικό προϋπολογισμό οι επιστροφές φόρων για το 2016 υπολογίζονται 3,2 δις ευρώ αλλά εκεί περιλαμβάνονται και οι επιστροφές ΦΠΑ και δεν τις διαχωρίζει. Με βάση τα προσδοκώμενα έσοδα του κου Τσακαλώτου και με αναγωγή, η προκαταβολή φόρου δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,7 δις ευρώ. Το κράτος ξέρει να σου ζητά προκαταβολές όταν δεν έχει καν ένα προσβάσιμο site να σου αναλύσει πόσες και από πού συγκεντρώνει και τι όφελος προσφέρουν στους πολίτες! Το κόστος της παραγόμενης γραφειοκρατίας του συμψηφισμού τους δεν έχει μετρηθεί. Είναι άγνωστο πόσοι υπάλληλοι απασχολούνται με τους συμψηφισμούς και για πόσες χαμένες εργατοώρες. Μέχρι πέρσι η διαδικασία γινόταν μέσω της ΓΓΠΣ, αλλά η εθνοσωτήριος ΠΦΑ το μετέφερε στις ΔΟΥ με αύξηση του χρόνου καθυστέρησης και μεγέθυνση της σχετικής γραφειοκρατίας.

 

Έτσι φέτος φτάσαμε στο σημείο να ζητείται προκαταβολή φόρου στο 100%. Όταν καθημερινά βάζουν λουκέτο 120 επιχειρήσεις το κράτος τούς ζητά προκαταβολή 100%; Για ποιο λόγο; Ακόμη και εργαζόμενοι καρκινοπαθείς με χρόνο αναμονής στους έξι μήνες στον Άγιο Σάββα καλούνται να πληρώσουν προκαταβολή φόρου στο 100%. Για ποιο λόγο; Τι έχουν να κερδίσουν;  Τι προσφέρει στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη η προκαταβολή φόρου; Πώς γίνεται το κράτος να ζητά από πολίτες να βάλουν προκαταβολή τη ζωή τους; Το κόστος για την κατάργηση της προκαταβολής φόρου λογικά θα δημιουργήσει το αντίστοιχο ταμειακό έλλειμμα. Αν και θα μπορούσε να γίνει σταδιακά, όπως και μπήκε. Τρόποι για να αντιμετωπιστεί το πρόσκαιρο ταμειακό έλλειμμα υπάρχουν από τις περικοπές της σπατάλης στο δημόσιο. Πρόσφατα ένα κόμμα παρουσίασε τις προτάσεις του που εξοικονομούν 3,6 δις ευρώ σπαταλών και δαπανών. Αντίστοιχα μόνο και μόνο από την καθολική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης το ΦΠΑ θα απέδιδε 1 δις ευρώ επιπλέον. Εμείς επιλέγουμε. Ρεαλισμό ή αυταπάτες; Οι 153 καρεκλοκένταυροι κυβερνητικοί βουλευτές προωθούν πολιτικές που όχι μόνο επιδεινώνουν καθημερινά την πραγματική οικονομία, αλλά και θεμελιώνουν με «αυταπάτες» μέτρα που καθιστούν τη χώρα σε κατάσταση failed state, που θα απαιτήσουν τεράστια και χρονοβόρα προσπάθεια μόνο και μόνο για να αποσυρθούν. Τα λάθη δεν τα πληρώνεις μόνο μια φορά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ