Πολιτικη & Οικονομια

Ακούει κανείς; 35 δις καλούν την Ελλάδα

Για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ή αλλιώς το νέο πακέτο Γιούνγκερ

105764-209921.JPG
Ιωάννης Τσιτσόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
106817-211873.jpg

Διαχρονικά, τα κοινοτικά κονδύλια αποτελούν σημείο διαξιφισμού και πολιτικού ανταγωνισμού. Oλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες της αντιπαράθεσης των κομμάτων σε κάθε προεκλογική αναμέτρηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια! Κάθε κόμμα θεωρεί ότι τα κονδύλια είναι δικά του, ενώ κατηγορεί το προηγούμενο για ελλιπή σχεδιασμό. Η ένταξη στα πρώην ΚΠΣ, τώρα αποκαλούμενα ΕΣΠΑ, ενός έργου είναι απαραίτητη προεκλογική υπόσχεση. Φυσικά καμία συναίνεση. Καμία εθνική συνεννόηση για τη χρηστή και αποδοτική αξιοποίησή τους.

Έτσι φθάσαμε στο σημείο να έχουμε λάβει από το 1985 150 δις. ευρώ από την είσοδό μας στην ΕΕ και ακόμη να μιλάμε για την ανάγκη να έχουμε σύγχρονο οδικό δίκτυο, παραγωγική βάση, επιχειρηματικότητα, θεσμικό περιβάλλον για επενδύσεις. Πόσο μάλλον, που η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΕ στις 15/7/2015 αναφέρει ότι η στήριξη και έκτακτη βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα κατά τα τελευταία έτη και θα συνεχίσει να λαμβάνει και τα επόμενα συμπεριλαμβανομένων των πακέτων βοήθειας στο πλαίσιο των μνημονίων, υπερβαίνει τα 400 δισ. εκ. ευρώ!. Ποσό που αναλογεί σε 38.000,00€ για κάθε Έλληνα πολίτη.

Ταυτόχρονα οι «κακοί» Ευρωπαίοι σε λίγες μέρες θα επικυρώσουν την κατ΄ εξαίρεση των κανονισμών της ΕΕ αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης των έργων στο 100% και την εκ των προτέρων διάθεση 500 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του νυν ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς και την αύξηση κατά 1 δις. ευρώ της προκαταβολής στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις όμως συνεχίζουν να λαϊκίζουν και να φλομώνουν τον κόσμο με συνθήματα του τύπου «εμείς διασφαλίσαμε για τη χώρα κοινοτικό χρήμα δωρεάν», αντί να επικεντρώνονται στην εφαρμογή των σχεδίων που έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν με έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και με το περιβόητο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ή αλλιώς το νέο πακέτο Γιούνγκερ ύψους 35 δις. ευρώ. Η απελθούσα κυβέρνηση της start up Αριστεράς λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών στο πλαίσιο της θριαμβολογίας της για το τρίτο μνημόνιο αναφέρει ως επιτυχία σε non paper «Παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας, προβλέπεται αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. («πακέτο Juncker»)»

Στην ίδια κατεύθυνση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διατυμπανίζουν ότι χάρη στη «σκληρή» τους διαπραγμάτευση κατάφεραν να εγκριθεί νέο πακέτο επενδύσεων ύψους 35 δις. ευρώ από την Ε.Ε. Όμως και ακόμη μία φορά η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους διαψεύδει όπως και με το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στην επίσημη έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 15 Ιουλίου 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ. ευρώ είναι στην πραγματικότητα τα 20,4 δις ευρώ του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 (εγκρίθηκε 3ο κατά σειρά υποβολής των κρατών μελών της ΕΕ) και τα 15 δις. ευρώ που αφορούν στις αποζημιώσεις των αγροτών την ίδια περίοδο. Με λίγα λόγια είναι τα χρήματα που έχουν ήδη εγκριθεί από τον Ιούνιο του 2014 επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν πρόκειται για νέο πακέτο επενδύσεων.

Το σημαντικό είναι τι κάναμε έκτοτε ως χώρα; Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014 εγκρίθηκε κατόπιν πολύμηνης διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδόν το σύνολο των Περιφερειακών και Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (πλην Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας και Θάλασσας που αναμένεται να εγκριθούν στο επόμενο διάστημα από την ΕΕ σύμφωνα με τους κανονισμούς) με ορίζοντα λήξης το 2023. Επίσης στα τέλη Δεκεμβρίου ψηφίστηκε (ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε) ο εφαρμοστικός νόμος Ν4314/2014 διαχείρισης των πόρων του νέου ΕΣΠΑ.

Έκτοτε καθυστερήσεις, αδράνεια, στασιμότητα. Αυτή ακριβώς η αδράνεια είχε ως αποτέλεσμα αφενός να κλείσουν οι κάνουλες εκταμίευσης των πόρων της ΕΕ για τη νέα προγραμματική περίοδο και αφετέρου να υπάρξει ειδική μνεία στο νέο μνημόνιο για την άμεση έγκριση όλων των εξουσιοδοτικών και διοικητικών πράξεων που απαιτούνται στο πλαίσιο του Ν4314/2014 για την ενεργοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Για ακόμη μία φορά μετατρέψαμε το αυτονόητο σε μνημονιακή υποχρέωση υπό αυστηρή εποπτεία.

Κατά τα άλλα, ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για παραγωγική ανασυγκρότηση. Ωστόσο θα απολογηθεί για το γεγονός ότι η σύσταση του Υπουργείου Παραγωγικής ανασυγκρότησης έγινε στο πόδι χωρίς καμία μελέτη με επικεφαλής τον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος επί της υπουργίας του επέδειξε απίστευτη αδιαφορία για τα θέματα των επενδύσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Η δε νευραλγικής σημασίας Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έπεσε σε κώμα με αποτέλεσμα από το Μάρτιο του 2015 μέχρι σήμερα να σταματήσει η εκταμίευση κονδυλίων στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Όσο για τη συνολική πορεία του νυν ΕΣΠΑ 2007-2013 η απορρόφηση κατέγραψε το αρνητικό ρεκόρ του 0% στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 ενώ από τις αρχές Αυγούστου εμφανίζει μία αναιμική κίνηση, με το νέο υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας να τρέχει να σώσει 2,5 δις. ευρώ που κινδυνεύουν να χαθούν.

Και σαν μη έφτανε αυτό, με λογική Μαυρογιαλούρου παραμονή των εκλογών που ήδη είχαν δρομολογηθεί, ο πρώην Υπουργός Οικονομίας παρουσιάζει νέα προγράμματα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ακυρώνοντας τις δράσεις που είχαν προδημοσιευτεί το Δεκέμβριο του 2014 για τις οποίες οι επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει να προετοιμάζονται. Χωρίς να καμία απολύτως σοβαρή και σε βάθος προετοιμασία και το κυριότερο χωρίς καμία απολύτως συνεργασία και διαβούλευση με τους επιχειρηματικούς φορείς.

Την ώρα που η χώρα εισέρχεται σε μία νέα υφεσιακή περίοδο, η αξιοποίηση στο έπακρο όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα προγράμματα της ΕΕ δεν είναι πολυτέλεια αλλά πρώτιστη προτεραιότητα. Ήδη έχουν χαθεί δύο πολύτιμα χρόνια.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής της για την ανάταση της οικονομίας την ανάσχεση της ανεργίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020. Θέτοντας την επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο της πολιτικής της.

Μα πάνω από όλα με σύμπνοια, συνεννόηση, συνεργασία των κομμάτων και των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας που πιστεύουν στην επίσπευση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην αγορά για την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και με ανθρώπους που έχουν τη γνώση και τη θέληση να πάνε την Ελλάδα μπροστά.

35 δις. ευρώ καλούν την Ελλάδα να τα αξιοποιήσει. Ακούει κανείς; 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ