Δεν θεωρείται body shaming άμα το κάνεις για μία διάσημη;

Και άλλες απόψεις που πρέπει να επανεξετάσουμε

Πριν την κυριαρχία των social media στην καθημερινότητά μας, το Hollywood και όλοι οι λαμπεροί σταρ που ανήκαν στον κόσμο του έμοιαζαν σαν κάτι το σχεδόν ψεύτικο. Η εικόνα της απόλυτης τελειότητας χαρακτήριζε κάθε μία από τις θεές πρωταγωνίστριες και τους αρρενωπούς άνδρες στο πλευρό τους (ωραία δεν είναι που το κάνω να ακούγεται σαν να είχαν οι γυναίκες το επάνω χέρι στην κινηματογραφική βιομηχανία;!), με τους οποίους η μόνη μας επαφή ήταν μέσω της ερμηνείας τους στην μεγάλη οθόνη και των όσων φωτογραφιών βλέπαμε από πρεμιέρες και περιοδικά. Εύκολο δηλαδή να διατηρηθεί η λάμψη τους.  Μετά ήρθε το instagram και οι ισορροπιες αναποδογύρισαν.

Η τάση των διάσημων προσωπικοτήτων του σήμερα είναι να φαίνονται προσιτοί, να μας προσφέρουν ματιές στην καθημερινότητά τους που άλλοτε είναι όσο glamorous περιμέναμε και άλλοτε είναι μία selfie από το μπάνιο με μάσκα προσώπου και μαλλί πιασμένο σε κότσο, χωρίς extensions. Ενώ πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν την πιο συχνή επαφή με το είδωλό τους, είτε εκείνος είναι ο Hugh Jackman ή η Bella Thorne, υπάρχει ένα (δυστυχώς) αρκετά μεγάλο κομμάτι των χρηστών του internet που φαίνεται να μην έχει ακόμα ξεπεράσει την ιδέα πως οι σταρ είναι και αυτοί κανονικοί άνθρωποι με πολύ μεγαλύτερο πορτοφόλι από εμάς αλλά τις ίδιες ατέλειες.

Τι εννοείς πως η Monica Belucci έχει κυτταρίτιδα;! ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ! ΜΩΡΗ ΧΟΝΤΡΗ! ΨΟΦΑ! Κάπως έτσι την πάτησε και το πρώην supermodel Linda Evangelista, την οποία παλιότερα αποθέωναν ως μία από τις πιο θελκτικές γυναίκες στον κόσμο και τώρα την κατηγορούν για το πώς «κατάντησε» επειδή τόλμησε μην παραμείνει στη δεκαετία του ’90 και να μη δείχνει έτοιμη για το κόκκινο χαλί στο αεροδρόμιο προς το σπίτι της. Να σου ξαφνικά η Daily Mail να την αποκαλεί «αγνώριστη» και να σχολιάζει πως εξαιτίας του βάρους της δεν μπόρεσε να κάνει παρέα στα υπόλοιπα μοντέλα της γενιάς της όταν εμφανίστηκαν στην πασαρέλα της Donatella Versace. Kαι φυσικά μετά ακολούθησε η καταιγίδα των σχολίων που την έβριζαν για το «πάχος» της, συνήθως γραμμένα με τόσο μίσος που θα νόμιζες πως όλοι έχουν προηγούμενα με την καημένη την Linda.

Ευτυχώς υπάρχει και το αντίπαλο στρατόπεδο που μιλάει για body shaming και στην παραπάνω περίπτωση για ageism (η προκατάληψη δηλαδή απέναντι σε ένα άτομο που δεν θεωρείται πια νέο), δύο τελείως λανθασμένες τεχνικές που πέφτουν κάτω άπο το πέπλο του «εγώ απλώς εκφράζω τη γνώμη μου» και θερίζουν το διαδίκτυο. Εκεί όμως είναι που θα πει ο όποιος χρήστης που θέλει να βρίζει ανενόχλητος πως εφόσον αυτοί οι λαμπεροί σταρ δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσουν να ασχοληθούν με τα σχόλια του internet, τότε δεν πειράζουν κανέναν, σωστά; Λάθος!

Καταρχάς, προφανώς και τα διαβάζουν οι ίδιοι. Αν κάνεις μία βόλτα από τους περισσότερους λογαριασμούς διάσημων γυναικών στα social media, όλες έχουν ανεβασμένο τουλάχιστον ένα post-αντεπίθεση σε όσους τους καταδικάζουν για το σώμα τους, είτε το θεωρούν πολύ παχύ είτε πολύ αδύνατο. Σίγουρα έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν την κακοπροαίρετη διάθεση αγνώστων πιο εύκολα, δεν σημαίνει όμως ότι δεν τους επηρεάζει.

Δεύτερον και κυριότερο: Ακόμα και αν υποθέσουμε πως της Rihanna δεν της καίγεται καρφάκι για το ότι κάποιος την αποκάλεσε «fat» στο instagram (που μάλλον ισχύει κιόλας), αυτό που οφείλουμε να αναλογιστούμε είναι πόσες χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια με σωματότυπο αντίστοιχο ή πιο παχύ βλέπουν τα απαίσια αυτά σχόλια και σκέφτονται «αν λένε αυτά για εκείνη, τότε τι θα έλεγαν για εμένα;»

Και κάπως έτσι έχουμε φτάσει στην εποχή που η γυναικεία αυτοπεποίθηση πιάνει πάτο και 47% των νέων κοριτσιών του σήμερα αρνείται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που περιλαμβάνει κίνηση γιατί νιώθουν ανασφάλεια με το σώμα τους και πως αυτό φαίνεται σε τρίτους. 47% είναι ένα τρομακτικά μεγάλο ποσοστό.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice