Visual Browsing
Mανώλης και Νάντια επί τω έργω
SKATE & GRAFFITI

Για street art lovers

3 μονόωρα doodling sessions για παιδιά 6-12 ετών, δωρεάν, από την πλατφόρμα Imaginary rooms, την Κυριακή 23/4 στον Κεραμεικό. Να τα πάτε, θα ενθουσιαστούν!

Ο Μανώλης Ηλιόπουλος και η Νάντια Στασινού είναι ένα ζευγάρι που όταν το γνωρίζεις νιώθεις ότι είναι ο ένας πλασμένος για τον άλλο. Νομίζω ότι η αγάπη που τρέφουν μεταξύ τους, αφετηρία έχει, μεταξύ άλλων, και τη σχέση που έχουν με τη τέχνη του Graffiti. Είναι και οι δυο τους αξιόλογοι street artist, έχουν να επιδείξουν ένα μεγάλο έργο, δουλεύουν μαζί ως επί το πλείστον και κάποια στιγμή αποφάσισαν ότι αυτή την αγάπη τους πρέπει να τη μεταδώσουν με έναν τρόπο σε μεγαλύτερο κοινό. Έτσι δημιούργησαν την πλατφόρμα «Imaginary Rooms». Τι είναι αυτό το δημιουργικό studio; Με την ευκαιρία του Workshop που ετοιμάζουν αυτή την Κυριακή 23/4 για παιδιά 6-12 ετών, στο Belleville Concept Cafe-Bar στον Κεραμεικό, εμπνευσμένο από τη μεγάλη τοιχογραφία που δημιούργησαν οι street artists Billy Gee, Alex Martinez και LUNE 82, τους συνάντησα για να μας εξηγήσουν τι είναι αυτό που έχουν φτιάξει και ποιος ο σκοπός του.

Τι είναι το Imarinary Rooms;

Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια πλατφόρμα που να συνδυάζει το character design, τις τοιχογραφίες, την αλληλεπίδραση με τον κόσμο, σε συνδυασμό με το street art και το graffiti. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουμε Doodling και Graffiti Workshops, κυρίως σε παιδιά, όπως και συχνές Street Art ξεναγήσεις στην Αθήνα.

Σχετικα
Ο Spent1 απαντά με χρώμα και αισιοδοξία στο γκρίζο
Ο Spent1 απαντά με χρώμα και αισιοδοξία στο γκρίζο

Πώς είναι η σχέση σας με τα παιδιά;

Είναι αρκετά απολαυστικό να συναναστρέφεσαι με παιδιά διψασμένα για δημιουργία, αλλά και ανθρώπους που εκτιμούν και υποστηρίζουν την τέχνη, ευτυχισμένους street art lovers και γενικά άτομα που διψούν για ζωή. Όσο κι αν κουραστείς, στο τέλος της μέρας σού μένει το χαμόγελο. Κατά τη διάρκεια των workshops τυχαίνει να αντιστρέφονται οι ρόλοι. Εμείς γινόμαστε μαθητές και τα παιδιά δάσκαλοι. Μπορούν να διδάξουν αυθορμητισμό, θάρρος, ευγένεια αλλά και σκληρότητα εκεί που πρέπει. Είναι τόσο εκπαιδευτικό το ταξίδι αυτό για εμάς, δεν νιώθουμε καθηγητές απλώς μεταφέρουμε αυτό που αγαπάμε στη νέα γενιά. Το πιο αστείο σημείο είναι όταν τους μιλάς εις βάθος και με ειλικρίνεια κι εκείνα σε κοιτούν με αποσβολωμένο βλέμμα με αποτέλεσμα να πεθαίνουν στο γέλιο και να συνεχίζουν με περισσότερη όρεξη να δημιουργούν στα χαρτιά τους.

Γνωρίζει ο κόσμος τι είναι το Doodling;

Σχετικα
Δημήτρη Ντόκο, γιατί έχεις γεμίσει σκαραβαίους την Αθήνα;
Δημήτρη Ντόκο, γιατί έχεις γεμίσει σκαραβαίους την Αθήνα;

Κάποτε δεν ήταν ευρέως γνωστός ο όρος. Το να μας καλούν να μιλήσουμε γι' αυτό ή να κάνουμε workshops σε παιδιά ή ενήλικες είναι ό,τι καλύτερο, τα πράγματα δεν είναι όσο στάσιμα πιστεύαμε. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη από εκτόνωση κι αυθόρμητη έκφραση. Με το doodling κάνεις αυτό ακριβώς. Χαλαρώνεις, σκιτσάρεις ασταμάτητα, εκτονώνεσαι κι όσο εξασκείσαι βελτιώνεσαι. Μαθαίνεις να μη φοβάσαι να κάνεις λάθη ή να αναζητάς δημιουργικά λάθη. Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίζουν πιο εύκολα απευθείας με το μαρκαδόρο. Το doodling διδάσκει την ειλικρίνεια.

Έχετε γνωρίσει και τον Blek Le Rat; Τι εντύπωση σας έκανε;

Πριν μερικά χρόνια, βολτάροντας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου πετύχαμε τον Blek Le Rat. Είναι ο Γάλλος street artist που ενέπνευσε τον Banksy να κάνει τους διάσημους αρουραίους του. Είχε φύγει από τη διάλεξη περί street art που είχε διοργανώσει η Μαριλένα Καρρά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Αυτός ο θρύλος της τέχνης του δρόμου περιπλανιόταν προσπαθώντας να βρει σε ποιο σημείο κάτω από την Ακρόπολη είχε κοιμηθεί πριν από σαράντα χρόνια όταν ήταν ακόμα χίπις. Του μιλήσαμε και τελικά καταλήξαμε να πίνουμε τσίπουρα στην ταβέρνα του Βασίλη στα Πετράλωνα, να μιλάμε για τα οικογενειακά μας θέματα, ενώ ταυτόχρονα επιμελητές και δημοσιογράφοι τον αναζητούσαν. Αυτό που μας δίδαξε ήταν ταπεινότητα κι ότι αν αγαπάς κάτι πρέπει να πιστέψεις σε αυτό, με επιμονή και υπομονή θα λειτουργήσει. Συμφωνούμε απόλυτα, δουλεύουμε σκληρά πάνω σε αυτά που αγαπάμε και προσπαθούμε να το περάσουμε στα παιδιά, τα οποία δείχνουν να μπορούν να αφομοιώσουν τη συγκεκριμένη φιλοσοφία πολύ γρήγορα!

Συνεργαζόσαστε με κάποια σχολεία;

Ναι. Οι μαθητές μάς λένε συχνά ότι βαριούνται το σχολείο γι' αυτό κάνουμε μια συνωμοτική συμφωνία. Όταν μεγαλώσουν να αλλάξουμε, από κοινού, το εκπαιδευτικό σύστημα. Να κάνουμε το doodling και το graffiti επίσημα μαθήματα που θα διδάσκονται στα σχολεία και η εκπαίδευση να είναι βασισμένη στις προσωπικότητες των μαθητών. Συμφωνούν όλα τα παιδιά κι αστράφτουν τα μάτια τους. Σκεφτείτε ότι αυτά τα παιδιά κάποτε θα διδάσκουν, θα δουλεύουν στο Υπουργείο Παιδείας ή στο περίπτερο γνωρίζοντας τους πάντες, θα είναι υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικά θα είναι διασκορπισμένοι μέσα στην κοινωνία, αλληλεπιδρώντας κι επηρεάζοντας καθημερινά άλλους ανθρώπους και τις επόμενες γενιές. Αν ο σπόρος καρποφορήσει, ίσως αλλάξει κάτι. Ποιος ξέρει άραγε;

Μη ξεχνάμε... το graffiti ξεκίνησε από μπόμπιρες. Όταν πέρασε τον Ατλαντικό προσγειώθηκε στους τοίχους των σχολικών κτιρίων. Οι πρώτοι γκραφιτάδες, σε όλα τα κράτη ήταν έφηβοι οι οποίοι έβαφαν εκεί που περνούσαν αρκετές ώρες μέσα στη μέρα αυτοί και οι συνομήλικοί τους. Τα σχολεία κρύβουν αμέτρητες παιδικές ιστορίες και αναμνήσεις. Κατά κάποιον τρόπο το graffiti ανήκει στα σχολεία, στην αφέλεια, την αθωότητα σε συνδυασμό με την αντίδραση τον νέων. Όσο περνούν οι δεκαετίες, το τοπίο αλλάζει, το graffiti βρίσκεται πια στα χέρια των ενήλικων − με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Νομίζω ότι εμείς πρέπει να προσπαθούμε να μην ξεχαστεί το σημείο απ' όπου ξεκίνησε η τέχνη του δρόμου.

Κάνετε όμως και ξεναγήσεις, έτσι;

Είμαστε αρκετά ρομαντικοί. Όταν προχωράμε κοιτάμε ψηλά στις πολυκατοικίες, διακρίνουμε νέες δημιουργίες, tags, throw ups και ό,τι καινούργιο υπάρχει δεν περνάει απαρατήρητο από την οπτική μας αντίληψη. Πόσο μάλλον τα παιδιά που διψούν για την Αθήνα που είναι μια τεράστια street art gallery. Απολαμβάνουμε αρκετά να κάνουμε street art ξεναγήσεις ενώ ταυτόχρονα κάνουμε ξεναγήσεις σε μαθητές που έρχονται παρέα με τους δασκάλους τους. Επόμενος στόχος είναι να μυήσουμε και τους εκπαιδευτικούς. To graffiti βρίσκεται παντού στην Αθήνα, είναι τέλειο εργαλείο για να επικοινωνήσει αμεσότερα κάθε εκπαιδευτικός με τους μαθητές του. Τα παιδιά χρειάζονται σύγχρονους και cool εκπαιδευτικούς που οι μέθοδοί τους συμβαδίζουν με το σήμερα. Λίγο doodling στον ασπροπίνακα κι όλα αλλάζουν. Όσο πιο πολλά characters σχεδιάζουμε, νέοι τοίχοι  ζωγραφίζονται, παρακολουθούμε εικαστικές εκθέσεις, τόσο περισσότερο δυναμώνουμε την καλλιτεχνική μας παιδεία.

Μη διστάσεις, έλα και εσύ στην παρέα μας. Αξίζει τον κόπο. Κάνε κάτι δημιουργικό για τον εαυτό σου!

Τι ετοιμάζετε για την Κυριακή;

Το δημιουργικό studio Imaginary Rooms ετοίμασε ένα μοναδικό Workshop για παιδιά 6-12 ετών, εμπνευσμένο από τη φρενήρη τοιχογραφία που δημιούργησαν στο Belleville Concept Cafē-Bar οι street artists Billy Gee, Alex Martinez και LUNE 82.

Doodle art, Street art και Graffiti πρακτικές θα αποτελέσουν τα εργαλεία για να πάρουν φωτιά οι μαρκαδόροι και το σκιτσάρισμα να ακολουθήσει τη θαρραλέα διαδρομή που ένα παιδί κι ένας γκραφιτάς γνωρίζουν πολύ καλά. H πολύχρωμη γιγαντιαία τοιχογραφία θα αποτελέσει το κατάλληλο σκηνικό για να αγκαλιάσει την όρεξη και φαντασία μας.

Περιμένουμε εσάς και τα παιδιά σας για να δημιουργήσουμε μια αξέχαστη κυριακάτικη ανάμνηση!


Info: Την Κυριακή 23/4 θα πραγματοποιηθούν 3 μονώρα doodling sessions.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και δε χρειάζεται δήλωση συμμετοχής.

Απαιτείται άφθονη διάθεση και καθόλου ταλέντο. Όλοι είμαστε καλλιτέχνες!

Belleville Concept Café-Bar, Σαλαμίνος 15, Κεραμεικός  21 0347 8538

www.imaginaryrooms.comwww.nadiastasinou.comwww.rtmone.com

Επιλογες

Athens Voice Radio 102,5
Athens Voice Radio 102,5
Συντονιστείτε και παρακολουθήστε ζωντανά τη δημιουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού
A.V. Team
Athens Voice Radio 102,5
Τα YOLO της Τετάρτης
Τα YOLO της Τετάρτης
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ
Λίνα Μανδράκου
Τα YOLO της Τετάρτης