Life in Athens

25 συναρπαστικά σχέδια των tattoo artists Lonis και Sinke

Πήγαμε στο στούντιο και κάναμε μια βόλτα στο περιπετειώδες μυαλό τους

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
351710-729676.jpg
Lonis Tattoo Studio – House of Art

Δύο ιδιοφυείς tattoo artists της Αθήνας μέσα από 25 σπέσιαλ δείγματα της δουλειάς τους. To Lonis Tattoo Studio – House of Art χαρίζει στην πρωτεύουσα ορισμένα από τα πλέον ραφινάτα σχέδιά της. Ποιοι βρίσκονται πίσω από τα τατουάζ που βγάζουν μάτι;

Ο Λεωνίδας Σκιαδάς (aka Lonis) ζωγραφίζει από παιδί και υπήρξε επί χρόνια πρόσωπο αναφοράς για όσους αναζητούσαν αερογραφίες για τις μηχανές και τα αυτοκίνητά τους ή murals για τις προσόψεις των μαγαζιών τους. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνογράφου, πέρασε από τη θεατρική και κινηματογραφική παραγωγή και τη διαφήμιση, προώθησε το εικαστικό έργο του σε γκαλερί και εκθετήρια, ενώ από το 1999 ασχολείται επαγγελματικά με το τατουάζ. Έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε αρκετά European Tattoo Conventions, με το στιλ του να καλύπτει κάθε γκάμα της κουλτούρας, από τον ρεαλισμό και το σουρεαλισμό ως το old school και το παραδοσιακό ασιατικό στιλ –πάντοτε ωστόσο με την αλάνθαστα προσωπική πινελιά του. Στεγάζει τη δουλειά του στο Lonis Tattoo Studio από το 2009.

© Lonis / Lonis Tattoo Studio – House of Art

Sinke είναι ο Κωνσταντίνος Μιχέλης, οικείο όνομα σε όσους παρακολουθούν στενά τη σκηνή του graffiti, της οποίας αποτελεί σημαντικό μέλος από το 1994. Ιδρυτικό στέλεχος περίφημων crew σαν τους WFC και τους Phattcaps, βρέθηκε σε άφθονα εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ graffiti, καθώς και σε events και εκθέσεις. Ταυτόχρονα εργάζεται επαγγελματικά από το 2011καλύπτοντας κάθε σχεδιαστική ανάγκη: realistic, abstract, old school, new school, geometric, Maori, dotting.

© Sinke / Lonis Tattoo Studio – House of Art

Οι δύο σημαντικοί καλλιτέχνες παρουσίασαν το έργο τους στην A.V. και μίλησαν για τη δουλειά τους. Ο Lonis απαντά στα ερωτήματά μας για λογαριασμό του ντουέτου.

Έρχεστε αμφότεροι από τη σκηνή των εικαστικών, είτε πρόκειται για ζωγραφική, graffiti, αερογραφία ήσκηνογραφία. Είναι το τατουάζ το καταφύγιο του καλλιτέχνη που ψάχνει μέσον βιοπορισμού;

Η επαγγελματική ενασχόληση με το tattoo είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για έναν καλλιτέχνη. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι καταφύγιο βιοπορισμού. Είναι μια πολύ απαιτητική δουλειά που θέλει επαγγελματισμό, συνέπεια και σεβασμό στον πελάτη που σε εμπιστεύεται.

Ασφαλώς η δουλειά πλέον έρχεται σε εσάς και η επιτυχία χωρίζεται από την αποτυχία σε νούμερα πέντε πάνω - πέντε κάτω. Είναι το πιο δύσκολο στάδιο το ξεκίνημα; Πώς κατορθώνεις να πείσεις έναν άνθρωπο να σε εμπιστευτεί να του κεντήσεις το δέρμα;

Σίγουρα το ξεκίνημα είναι μία προσωπική οδύσσεια για κάθε tattoo artist. Ειδικά παλιότερα, που δεν υπήρχε η πληροφόρηση μέσω διαδικτύου και ο εξελιγμένος εξοπλισμός που έχουμε σήμερα. Όσον αφορά το κομμάτι της εμπιστοσύνης, προσωπικά δεν χρειάστηκε να πείσω κανέναν για να του κάνω tattoo. Ευτυχώς εξ αρχής υπήρχε κοινό που με εμπιστευόταν ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο και μετέπειτα ως tattoo artist.

Είναι «παλιός» ένας tattoo artist που συμμετέχει στη σκηνή από το 1999, όπως ας πούμε στην περίπτωσή σου; Πόσο άλλαξε το τοπίο τα τελευταία χρόνια; Και γιατί;

Έχοντας μια σχεδόν εικοσαετή αδιάλειπτη πορεία στον χώρο, ε, μπορείς να πεις ότι είμαι «παλιός». Όταν ξεκίνησα τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Τα στούντιο της Αθήνας ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, η προσέγγιση του κόσμου ήταν διαφορετική, οι πελάτες πιο συνειδητοποιημένοι, και άλλα πολλά. Όλα ήταν πιο ρομαντικά. Σταδιακά τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Η αποδοχή από το ευρύ κοινό γινόταν μεγαλύτερη και φτάσαμε στη σημείο το tattoo να είναι παντού, με τα θετικά και τα αρνητικά του.

© Lonis / Lonis Tattoo Studio – House of Art

Ασχολείσαι με όλες τις παραφυάδες του τατουάζ: ρεαλιστικά, γεωμετρικά, ασιατικά, old school, black&grey. Πού κλίνεις προσωπικά; Και ποια σχολή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εσένα;

Μετά από τόσα χρόνια που ασχολούμαι με το tattoo, εξακολουθώ να δουλεύω πάνω σε όλα τα στιλ, και αυτό γιατί δεν μου αρέσουν τα καλούπια και οι ταμπέλες. Θεωρώ ότι είναι πολύ μονότονο και βαρετό να εξασκώ αποκλειστικά μια τεχνοτροπία. Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα μια τέτοια τακτική εγκλωβίζει τον καλλιτέχνη, τον αφήνει στάσιμο και αποτρέπει την εξέλιξη. Κάθε σχολή με βάση τα χαρακτηριστικά της είναι μια πρόκληση. Ένα καλοχτυπημένο tattoo πάντα ξεχωρίζει, από όποια σχολή και αν προέρχεται.

Τι ακριβώς γίνεται με τις βελόνες και τα μελάνια; Παρατηρώ αρκετούς να κάνουν tags σε σπόνσορες, να προωθούν προϊόντα –όντως παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο τα υλικά;

Το tattoo έχει εξελιχθεί σε βαριά βομηχανία. Όλο και περισσότερες εταιρείες κάθε χρόνο εξελίσσουν νέα προϊόντα. Προσωπικά έχω την τιμή να είμαι sponsored artist σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, τη RADIANT COLORS USA.Είναι προνόμιο για έναν καλλιτέχνη να επιλέγεται και να στηρίζεται από μια μεγάλη εταιρεία που του παρέχει ποιοτικά και ελεγμένα προϊόντα.

Πώς στέκεσαι απέναντι στη μαζική εξάπλωση της κουλτούρας; Το τατουάζ είναι σήμερα αποδεκτό από το γήπεδο μέχρι το μπουζουξίδικο ή την πανεπιστημιακή έδρα. Δεν είναι κάπως οξύμωρο; Το tattoo είναι μια από τις αυθεντικότερες εκφράσεις του περιθωρίου. Τώρα όμως ανήκει σε όλους. Καλό ή κακό;

Η εξάπλωση του tattoo έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Είναι οξύμωρο, αλλά έτσι έχει πια η κατάσταση παγκοσμίως. Όταν κάτι γίνει εμπορικό, η μαζικότητα είναι η λογική εξέλιξη των πραγμάτων, με τα θετικά και τα αρνητικά της. Πιστεύω πάντως πως ότι οι αυθεντικοί  tattoo fans δεν κινδυνεύουν να χάσουν την ταυτότητά τους εξαιτίας της κατάστασης.

 

Πόσο προσεκτικά θα έπρεπε να σκεφτεί κάποιος προτού κάνει τατουάζ; Τα γραπτά μένουν. Τα τατουάζ, επίσης. Από την άλλη –και από προσωπική πείρα– όμορφα πράγματα προκύπτουν όταν μπαίνεις σε ένα στούντιο υπακούοντας σε μια απλή παρόρμησή σου.

Όπως σωστά είπες, ότι γράφει δεν ξεγράφει. Οπότε πρέπει να είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένος. Μία απλή παρόρμηση μεταφράζεται σε ένα καλό αποτέλεσμα όταν εμπιστεύεσαι απόλυτα τον tattoo artist, αρκεί να μην είναι μεθυσμένος!

Είναι το τατουάζ ή πιο προσωπική τέχνη; Δεν είναι ο ορισμός της ατομικότητας το να αλλάζεις τη διακόσμηση του δέρματός σου;

Σίγουρα το tattoo είναι μια μορφή τέχνης. Καθαρά προσωπική υπόθεση και πρέπει να μπορείς να το υποστηρίξεις. Δεν θα έλεγα όμως ότι είναι ο ορισμός της ατομικότητας.

Έχει φαντασία το κοινό του τατουάζ στην Ελλάδα; Σας εκπλήσσουν οι ιδέες των πελατών σου;

Φυσικά και έχει. Αχαλίνωτη μάλιστα, και μας εκπλήσσουν δυσάρεστα και ευχάριστα. Οι ευφάνταστες και πρωτότυπες ιδέες είναι η καλύτερη βάση για ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Σε ποιο μέρος του πλανήτη θα ανοίγατε το tattoo studio των ονείρων σας;

Ένας είναι ο προορισμός, τον οποία μάλιστα είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα: Hawaii-Honolulu.Είναι ένα μαγικό μέρος, κοσμοπολίτικο, με απίστευτη ενέργεια και εκπληκτικούς ανθρώπους με το χαμόγελο μόνιμο στα πρόσωπά τους.

Ποιον καλλιτέχνη θα ένιωθες περήφανος να «χτυπήσεις»; Εκτός από τον Lemmy, που δεν είναι πια μαζί μας!

Χωρίς σκέψη τον έτερο φίλο και κολλητό του Lemmy, τον τεράστιο Ozzy Osbourne.

 

Info

Lonis Tattoo Studio-House Of Art, Λεκανίδη 1-3 (πλησίον Athens Metro Mall), Αγίος Δημήτριος-Αθήνα, 210-9739010

www.lonistattoo.com

email:lonistattoo@gmail.com

facebook: Lonis Tattoo Studio

instagram: @lonistattoo

twitter: @lonistattoo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ