Τεχνολογια - Επιστημη

Είναι επικίνδυνες για την υγεία οι συσκευασίες τροφίμων;

Μπορεί να προκαλούν καρκίνο, διαβήτη και άλλες παθήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
61588-123379.jpg

Για τους κινδύνους που κρύβουν για την υγεία μας οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες τροφίμων, προειδοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με τους οποίους είναι απαραίτητη η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η επίδραση των περίπου 4.000 χημικών ουσιών των συσκευασιών, στο ανθρώπινο σώμα και στην εμβρυϊκή ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ότι μερικές από αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν και καρκίνο. Οι επιστήμονες κάνουν μάλιστα λόγο για ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στις συσκευασίες των τροφίμων και την παχυσαρκία, το διαβήτη και μερικές νευρολογικές παθήσεις, κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες Jane Muncke, John Peterson Myers, Martin Scheringer και Miquel Porta στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας, οι χημικές ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, χρησιμοποιήθηκαν σε πολλά υλικά, όπως πλαστικά μπουκάλια, που χρησιμοποιούνται για τα ανθρακούχα ροφήματα και επιτραπέζια σκεύη. Οι ουσίες θα μπορούσαν να διαφύγουν στα τρόφιμα και οι κίνδυνοι της «δια βίου έκθεσης σε αυτά τα χημικά δεν είναι τεκμηριωμένοι», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για μια ουσιαστική έρευνα.

«Ενώ η επιστήμη συζητά ακόμα για ορισμένες απ’ αυτές τις ουσίες και οι πολιτικοί προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ενδιαφερομένων, οι καταναλωτές εξακολουθούν να εκτίθενται σ’ αυτές τις χημικές ουσίες καθημερινά, κυρίως εν αγνοία τους», τόνισαν οι επιστήμονες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ