Τεχνολογια - Επιστημη

Σκέφτεσαι να πουλήσεις το κινητό σου; Ο βασικός λόγος που δεν πρέπει να το κάνεις

Και πώς να προστατευτείς, αν τελικά προχωρήσεις στη συγκεκριμένη απόφαση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
346856-720048.jpg

Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, ο παγκόσμιος τζίρος από τις αγοραπωλησίες κινητών το 2016 ξεπέρασε τα $17 δισ. Χαρακτηριστικό είναι όμως πως τα 120 εκατομμύρια μεταχειρισμένα smartphones που άλλαξαν χέρια την περασμένη χρονιά αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών πωλήσεων.

Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στο liberal.gr, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών το 10% των ακριβών κινητών που θα πουληθούν φέτος, θα αλλάξουν τουλάχιστον τρεις ιδιοκτήτες μέχρι να αποσυρθούν οριστικά.

Στη χώρα μας, παρότι υπάρχει έλλειψη επίσημων στοιχείων, αν φέρει στο νου του κανείς τα δεκάδες μαγαζιά που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας αντιλαμβάνεται πως η αγορά μεταχειρισμένων είναι ευρέως δημοφιλής.

Το βασικό ερώτημα, όμως, που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το κατά πόσο είναι ασφαλής ή όχι η αγοραπωλησία και ανταλλαγή smartphones.

Υπάρχει ένας βασικός λόγος για τον οποίο δεν είναι ασφαλής. Αυτός είναι το γεγονός πως σχεδόν όλοι οι χρήστες smartphones αποθηκεύουν σε αυτά ιδιαίτερα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες, βίντεο και στοιχεία που δεν θα ήθελαν να μοιραστούν ούτε με τους οικείους τους. Πόσο μάλλον με έναν άγνωστο στα χέρια του οποίου θα καταλήξει η συσκευή τους.

Πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ασφαλείας Avast παρουσίασε άκρως ανησυχητικά ευρήματα αναφορικά με την απλή διαγραφή και την επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων (factory reset), αποδεικνύοντας πως αυτά δεν επαρκούν για να εξαλείψουν τον κίνδυνο. Για τις ανάγκες της έρευνας αγόρασαν 20 μεταχειρισμένα smartphones από διαφορετικές πόλεις (Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαρκελώνη και Βερολίνο) και έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι τα δεδομένα των προηγούμενων κατόχων έχουν διαγραφεί.

Στην πράξη, όμως, τα δεδομένα δεν είχαν διαγραφεί σε 12 εξ αυτών, ενώ στα μισά από τα υπόλοιπα εντόπισαν τεράστιο όγκο δεδομένων (χιλιάδες προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMS, στοιχεία πιστωτικών καρτών κ.ά.).

Πώς μπορεί λοιπόν να προστατευτεί ένας χρήστης ο οποίος διαθέτει τη συσκευή του προς πώληση;

- Να αφαιρέσει την κάρτα μνήμης και την κάρτα SIM

- Να διαγράψει χειροκίνητα φωτογραφίες, βίντεο και όλα τα προσωπικά του δεδομένα

- Μέσω των σχετικών επιλογών στην εκάστοτε εφαρμογή να διαγράψει τα δεδομένα αυτόματης συμπλήρωσης (ενδέχεται περιλαμβάνονται ονόματα χρήστη, κωδικοί ασφαλείας, αριθμοί καρτών, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.)

- Στη συνέχεια να προχωρήσει στην επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή

- Μετά το factory reset, να επανεκκινήσει τη συσκευή και να μεταφέρει μεγάλα αρχεία (π.χ. ταινίες) έως ότου γεμίσει η ενσωματωμένη μνήμη. Στη συνέχεια να διαγράψει και αυτά.

Πηγή: Liberal.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ